• Οταν ο Κατρούγκαλος λέει ότι η ανάρτηση Πολάκη δεν έρχεται σε σύγκρουση με τις «αξίες» του ΣΥΡΙΖΑ

    Ανεξάρτητα με το τι θα γινόταν τελικά στα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ για τον Παύλο Πολάκη –μετά το τελευταίο του διαδικτυακό ανδραγάθημα και τις προειδοποιήσεις του προς την ηγεσία– είχε μεγάλο ενδιαφέρον το πόσα στελέχη της Κουμουνδούρου έσπευσαν να τον υποστηρίξουν.

     

    Και ίσως μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχε η θέση του Γιώργου Κατρούγκαλου, πρώην υπουργού και νυν βουλευτή Βορείου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος κ. Κατρούγκαλος βγήκε την Καθαρά Δευτέρα στην ΕΡΑ και αφού εξύμνησε τον αποκαλυπτικό οίστρο του κ. Πολάκη και υποβάθμισε τις διαδικτυακές προγραφές δικαστικών και δημοσιογράφων –για τις οποίες υπήρξε ακόμα και  εισαγγελική παρέμβαση– ως ένα «πολιτικό λάθος», ξεκαθάρισε ότι ο βουλευτής Χανίων δεν πρέπει να διαγραφεί, διότι ουσιαστικά δεν έκανε κάτι διαφορετικό από τον ΣΥΡΙΖΑ.

     

    «Δεν νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσει στη διαγραφή του κ. Πολάκη. Αυτά τα οποία κάνει ο Παύλος δεν απάγουν κάποια ηθική απαξία στο πρόσωπό του. Είναι, κατά τη γνώμη μου, μεγάλο πολιτικό σφάλμα, αλλά δεν δείχνουν διαφθορά, δεν δείχνουν κάποια έκθεση. Αυτά που έκανε ο Παύλος δεν δείχνουν κάποια σύγκρουση με τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

     

    Αλλά καθώς ο πρώην υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε όχι μόνο να διαφωνεί με την πιθανή διαγραφή του βουλευτή Χανίων, αλλά κυρίως να ακυρώνει το όλο αφήγημα ότι τάχα μου το ύφος του Σφακιανού δεν είναι το ύφος του ΣΥΡΙΖΑ –που τελικά είναι το ίδιο πράγμα–, ο κ. Κατρούγκαλος επανήλθε την Τρίτη με μια διευκρινιστική δήλωση, στον ΣΚΑΪ 100,3 και επιχείρησε να τα στρογγυλέψει τα πράγματα.

     

    Είπε ο κ. Κατρούγκαλος πως «φάνηκε» ότι ο κ. Πολάκης είχε πολιτική ατζέντα αντίθετη με το περιεχόμενο της συνέντευξης που είχε δώσει νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας και γενικότερα αντίθετη με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι βέβαια κάπως μυστήριο το πώς ο κ. Πολάκης δεν κάνει κάτι αντίθετο με τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κάνει κάτι αντίθετο με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτά τα υπαρξιακά ας τα λύσουν στην Κουμουνδούρου.

     

    Αλλωστε ο κ. Κατρούγκαλος διαφώνησε και με τον εαυτό του. Οταν ρωτήθηκε για τη δήλωση που έκανε μια μέρα νωρίτερα, ότι δηλαδή ο κ. Πολάκης έκανε μεν ένα «πολιτικό λάθος», αλλά δεν πρέπει να διαγραφεί, ο πρώην υπουργός ψέλλισε ότι αν είχε αντιληφθεί ότι μια απάντησή του θα είχε θεωρηθεί και πρότασή του, ίσως και να μην την είχε κάνει, όχι γιατί έχει άλλη άποψη, αλλά γιατί είναι πολύ σοβαρό το ζήτημα και πρέπει να το εξετάσουν τα αρμόδια όργανα.

     

    Αυτά είπε ο κ. Κατρούγκαλος [απολαύστε υπεύθυνα]:

  • Οταν ο Στέφανος Μάνος αποδομεί τον Κώστα Καραμανλή: «Δεν τον ενδιέφερε η πραγματικότητα»

    Πολλά γράφτηκαν για την πολιτική κληρονομιά και το αποτύπωμα του Κώστα Καραμανλή, του πρώην Πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της ΝΔ που, ως γνωστόν, ανακοίνωσε το τέλος της «κοινοβουλευτικής του διαδρομής» (σε απλά ελληνικά: ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος με τη ΝΔ στις επικείμενες εκλογές).

     

    Πολλοί τον εξύμνησαν. Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, για παράδειγμα, βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών της ΝΔ και άλλοτε στενός συνεργάτης του κ. Καραμανλή, έφτασε στο σημείο να επικαλεστεί τον Χένρι Κίσινγκερ και να περιγράψει τον πρώην Πρωθυπουργό ως έναν πολιτικό με αίσθηση ιστορικού καθήκοντος – τον κ. Καραμανλή ενδιέφερε «πώς θα συνομιλήσω με τα φαντάσματα των προγόνων μου», του είχε πει. Μιλάμε, βέβαια, για τον Πρωθυπουργό που αφού οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία, την κοπάνησε –τόση αίσθηση ιστορικού καθήκοντος. Αλλά τέλος πάντων, δεν θα περίμενε κανείς κάτι διαφορετικό από τον κ. Ρουσόπουλο.

     

    Υπό αυτό το πρίσμα και μια που έγινε αναφορά στα «φαντάσματα των προγόνων» του κ. Καραμανλή, μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχε η αποτίμηση που έκανε ο Στέφανος Μάνος, παλαιός βουλευτής της ΝΔ και πολιτικός ο οποίος είχε συνεργαστεί και με τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή.

     

    Ο κ. Μάνος είπε στην «Καθημερινή της Κυριακής» για τον κ. Καραμανλή:

     

    «Δεν τον ενδιέφερε η πραγματικότητα. Ακουγες πολλά ωραία λόγια, αλλά προχωρούσε ανεξάρτητα από την πραγματικότητα, σε αντίθεση με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που δεν ανεχόταν κάτι που δεν ήταν πραγματικό. Ηθελε ακριβείς απαντήσεις. Ο Κώστας, αντίθετα, δεν ενδιαφερόταν για την ακριβολογία. Ούτε ήταν παρατηρητικός. Για παράδειγμα, μπορεί να ερχόταν από τη Ραφήνα στην Αθήνα και να μην παρατηρούσε ότι τα δένδρα στη διαδρομή είχαν ξεραθεί. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, αντίθετα, παρατηρούσε τα πάντα και μόλις διέκρινε λάθη ή προβλήματα έδινε αμέσως οδηγίες για να διορθωθούν ή να επιλυθούν».

  • Ο Μπελαβίλας υπενθυμίζει στον Τσίπρα: Ο Πολάκης «είπε φανερά ό,τι πολλές και πολλοί από εμάς λέμε κρυφά»

    Επιστρέφουμε στα του ΣΥΡΙΖΑ και του Παύλου Πολάκη, για να δούμε όχι μόνο ακόμα μια χαρακτηριστική περίπτωση υποστηρικτή του βουλευτή Χανίων αλλά και πόσο το ύφος και η τοξική ρητορική του Σφακιανού διατρέχει όλο το κόμμα.

     

    Η περίπτωση ακούει στο όνομα του Νίκου Μπελαβίλα, ο οποίος –για όσους δεν είναι και τόσο καλοί μελετητές του συριζαϊκού σύμπαντος– το 2019 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά, τώρα είναι υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Πειραιώς και θεωρείται από τους συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα. Είναι εξάλλου εκπρόσωπος αυτού που θα ονομάζαμε «σοβαρού ΣΥΡΙΖΑ», καθώς πρόκειται για έναν διακεκριμένο καθηγητή πολεοδομίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με σωστές και μετρημένες τοποθετήσεις για τα ζητήματα της πόλης και του λιμανιού.

     

    Ομως, στο θέμα του βουλευτή Χανίων και των προγραφών δικαστών και δημοσιογράφων, ο κ. Μπελαβίλας έκρινε ότι ο κ. Πολάκης «είπε φανερά ότι πολλές και πολλοί από εμάς λέμε κρυφά». Μάλιστα, αφού αναγνώρισε το δικαίωμα –και την ευθύνη– του κ. Τσίπρα να λάβει τις αποφάσεις του, επέκρινε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που «όφειλαν να ακολουθήσουν και να υποδείξουν τη λογική του κατευνασμού και όχι να πυροδοτούν επί τρεις μέρες το λιντσάρισμα»!

     




text
  • Χιόνισε στην Πάρνηθα! Ποιος να το έλεγε χριστουγεννιάτικα


    25 Δεκεμβρίου 2024, 22:58