• «Βαγγέλη, εκπλήσσομαι και διαφωνώ» - «Αννα μου, δεν καταλαβαίνω τι εννοείς»: Καβγάς Διαμαντοπούλου - Βενιζέλου για το «Μένουμε Ευρώπη;»

    Κατ’ αρχάς η είδηση: Tην Πέμπτη διοργανώνεται στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Γκαίτε, από τη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παντείου, δημόσια συζήτηση-εκδήλωση με τίτλο «Μένουμε Ευρώπη; Υποκλοπές, δικαιώματα και κράτος δικαίου». Σε αυτή συμμετέχει και ο Βαγγέλης Βενιζέλος, συνταγματολόγος, πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργός και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (2012-15).

     

    Ο τίτλος της εκδήλωσης, που με την πονηρή χρήση ενός ερωτηματικού πήρε το εμβληματικό σύνθημα του «μετώπου της λογικής» του 2015 –και της μήτρας που γέννησε το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο– και το αμφισβήτησε οκτώ χρόνια μετά –και κυρίως προεκλογικά– με αφορμή τη σοβούσα υπόθεση των υποκλοπών, προκάλεσε αίσθηση –ιδίως επειδή ο κ. Βενιζέλος υπήρξε και εκφραστής αυτού του μετώπου και κατ’ εξοχήν θύμα των λυσσαλέων επιθέσεων του σκοτεινού και αντιευρωπαϊκού συστήματος ΣΥΡΙΖΑ.

     

    Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος ένιωσε την ανάγκη να διευκρινίσει, σε ανάρτησή του στο Facebook, ότι δεν είχε ρωτηθεί για τον τίτλο της εκδήλωσης, αλλά δεν τον ενοχλεί.

     

    «Δεν ρωτήθηκα για τον τίτλο, αλλά δεν με ενοχλεί. Το αντίθετο. Προφανώς ο τίτλος παραπέμπει στο κίνημα αντίδρασης στην προκήρυξη του δημοψηφίσματος του Ιουλίου 2015 το πανηγυρικό αποτέλεσμα του οποίου ανατράπηκε εξίσου πανηγυρικά σε λίγες ημέρες. Προφανώς το υπονοούμενο ερώτημα είναι αν το αξιακό και θεσμικό ζητούμενο της αντίδρασής μας του Ιουλίου του 2015, διατηρείται σε ισχύ και σήμερα.

     

    »Η απάντησή μου είναι ότι προφανώς διατηρείται σε ισχύ. Η αντίδρασή μας, πάντως η δική μου, δεν ήταν ούτε συγκυριακή, ούτε φευγαλέα, ούτε μικροκομματική.

     

    »Εκλαμβάνω συνεπώς τη χρήση του ερωτήματος “Μένουμε Ευρώπη;” στον τίτλο της εκδήλωσης αυτής ως ένδειξη ευρύτατης εκ των υστέρων και εκ του αποτελέσματος, αποδοχής της σημασίας που έχει να “Μένουμε Ευρώπη”, να είμαστε ως κράτος, ως κοινωνία και ως έννομη τάξη αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού νομικού και πολιτικού πολιτισμού και κεκτημένου».

     

    Οι αντιδράσεις, ωστόσο, για τη συμμετοχή του κ. Βενιζέλου σε εκδήλωση με αυτόν τον τίτλο δεν άργησαν να έρθουν. Ηταν πολλές, αλλά η πιο ενδιαφέρουσα ήταν αυτή της Αννας Διαμαντοπούλου, πρώην Επιτρόπου και πρώην υπουργού των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ καθώς ο κ. Βενιζέλος της απάντησε, διαδικτυακά και δημοσίως.

     

    «Βαγγέλη, εκπλήσσομαι και διαφωνώ για την επιλογή “υποστήριξης” ενός τίτλου που επαναφέρει ένα ζήτημα που δεν τίθεται από κανέναν πλέον. Ξέρεις καλά ότι μένει το σύνθημα, όσο κι αν προσπαθήσεις να το αναλύσεις μετά. Η απάντηση είναι: Μένουμε Ευρώπη! Τελεία και παύλα», έγραψε η κυρία Διαμαντοπούλου στο Facebook.

     

    Για να της απαντήσει ο κ. Βενιζέλος:

     

    «Αννα μου, δεν καταλαβαίνω τι εννοείς. Εγώ επιγράφω το σχόλιο μου Μένουμε Ευρώπη. Χωρίς προφανώς ερωτηματικό. Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι παύει να ασκείται και για την Ελλάδα, όπως για κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ, συνεχής και αυστηρός έλεγχος συμμόρφωσης στις αξίες της ΕΕ και πρωτίστως στις εγγυήσεις του κράτους δικαίου. Ο έλεγχος αυτός ασκείται από τις κοινωνίες των πολιτών, από τις εθνικές ανεξάρτητες αρχές, από τα εθνικά δικαστήρια, από την εθνική νομική κοινότητα. Ο έλεγχος αυτός ασκείται ακόμη πιο αυστηρά από το ΕΔΔΑ και το ΔΕΕ. Μένουμε Ευρώπη αλλά δεν ανεχόμαστε προσβολές των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων του κράτους δικαίου για να μη επωφεληθούν πολιτικά οι αντίπαλοι του “Μένουμε Ευρώπη” την περίοδο 2015-2019.
    Προσωπικά δικαιούμαι νομίζω να “ελέγχω τα διαπιστευτήρια” άλλων για τη στάση τους την περίοδο 2015-2019. Σίγουρα δεν έχω καμία πολιτική υποχρέωση να δίνω διαπιστευτήρια συνέπειας σε σχέση με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όποιος έχει πιο πλούσιο «πολεμικό μητρώο» ας σηκώσει το χέρι του.
    »Ως καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου δεν συζητώ όμως μόνο με όσους συμφωνούν πολιτικά μαζί μου ούτε μετέχω μόνο σε εκδηλώσεις οι οργανωτές των οποίων συμφωνούν πολιτικά μαζί μου. Εχω άλλη αντίληψη για τους όρους διεξαγωγής του επιστημονικού διαλόγου».

  • Ο Δημήτρης Λιντζέρης του ΠΑΣΟΚ εκθέτει έργα ζωγραφικής

    Μία ημέρα πριν από το «Μένουμε Ευρώπη;» πάντως, ο Βαγγέλης Βενιζέλος θα πάει σε μια έκθεση ζωγραφικής. Είναι αυτή του καλού φίλου του και πρώην βουλευτή Β’ Πειραιώς του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Λιντζέρη, ο οποίος, εκτός από τη μαιευτική και την πολιτική, έχει μια άλλη αγάπη, τους καμβάδες.

     

    Η έκθεση με τους πίνακες του κ. Λιντζέρη τιτλοφορείται «Κατάθεση ψυχής» και θα φιλοξενηθεί στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» στη Νίκαια. Στα εγκαίνια, την Τετάρτη, το «παρών» θα δώσουν ο κ. Βενιζέλος αλλά και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

    Ο ίδιος ο καλλιτέχνης, ο οποίος εκλεγόταν με το ΠΑΣΟΚ στη Β’ Πειραιώς από το 2000 ως το 2012, έδωσε συνέντευξη στην «Athens Voice» και είπε μεταξύ άλλων:

     

    «Δουλειά μου, την οποία ασκώ χρόνια, είναι η ιατρική, γι’ αυτό με παρρησία θα δήλωνα γιατρός, δεν θα δήλωνα όμως ζωγράφος. Για μένα η τέχνη είναι μία ενασχόληση και συγχρόνως διέξοδος σ’ έναν κόσμο ομορφιάς, δημιουργίας και συναισθηματισμού».

     

    Η «A.V.» δημοσίευσε και ορισμένους από τους πίνακες του κ. Λιντζέρη.




text
  • Θρύλος, Ολυμπιακός, Τζολάκης!


    19 Απριλίου 2024, 00:54