• Φίλης κατά Κυρανάκη για την παρέμβασή του στην υπόθεση Πισπιρίγκου

    Ενα tweet του Κωνσταντίνου Κυρανάκη, βουλευτή Νοτίου Τομέα Αθηνών της ΝΔ, σχετικά με το έγκλημα στην Πάτρα έδωσε μια όχι και τόσο αναπάντεχη πολιτική χροιά στην υπόθεση Πισπιρίγκου.

     

    Σε μια κάπως βιαστική τοποθέτηση για μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου, ο κ. Κυρανάκης έσπευσε από την ίδια ημέρα της σύλληψης της 33χρονης για τη δολοφονία της κόρης της Τζωρτζίνας, να δικάσει και να καταδικάσει τη συλληφθείσα, κρίνοντάς τη μάλιστα ένοχη για τον φόνο και των τριών παιδιών της και απαιτώντας τα ισόβια να είναι ισόβια.

    Προσπερνώντας το ότι ο κ. Κυρανάκης είναι μεν ταλαντούχος δικηγόρος αλλά προφανώς δεν τον ενδιαφέρει πως με βάση το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  η ποινή των ισοβίων χωρίς δυνατότητα υφ’ όρον απόλυσης παραβιάζει το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και συνιστά απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, αυτή του η παρέμβαση σε μια δικαστική υπόθεση προκάλεσε αντιδράσεις.

     

    Το ότι ο βουλευτής —δεύτερος σε σταυρούς στο ψηφοδέλτιο το 2019— φαίνεται να αλιεύει στα θολά νερά αυτού που συνηθίζουμε να αποκαλούμε κατ’ ευφημισμόν «κοινό περί δικαίου αίσθημα» σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, στα social media, όπου άλλωστε έγινε η παρέμβαση αλλά και στα συμβατικά ΜΜΕ.

     

    Μια ενδιαφέρουσα και αρκετά μετριοπαθής τηρουμένων των αναλογιών ήταν η αντίδραση του Νίκου Φίλη, βουλευτή Α’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ που έγραψε άρθρο στα «Νέα Σαββατοκύριακο» με τίτλο «Εγκλημα, “κοινό περί δικαίου αίσθημα” και πολιτική κερδοσκοπία».

     

    Και σε ένα σημείο του άρθρου, ο κ. Φίλης παρατήρησε, περιγράφοντας τον κ. Κυρανάκη ως… δήμιο:

     

    «Τι προσφέρει άραγε η δίκη και η καταδίκη στα τηλεοπτικά παράθυρα; Τι προσφέρει η βιασύνη και η εμμονή πολιτικών και δημοσιογράφων να προτείνουν την εσχάτη των ποινών ή και επαναφορά της θανατικής καταδίκης; Πόσο ενισχύει τον δικαιοκρατικό καταλογισμό της ευθύνης η ανάρτηση της γ.γ. Αντιεγκληματικής Πολιτικής, κυρίας Σοφίας Νικολάου ότι «δεν υπάρχει τιμωρία για τέτοιο έγκλημα»; Ή ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κυρανάκης, ο οποίος αποφασίζει σε… τουίτ ότι για μια κατηγορία εγκλημάτων “δεν υπάρχει κανείς σωφρονισμός»”; Το παγερό πρόσωπο του δήμιου, ο Ιανός του συντηρητισμού, που σπεύδει να αντιποιηθεί τη Δικαιοσύνη, σηκώνοντας τον πέλεκυ. Και φυσικά μια βάναυση προσβολή του κράτους δικαίου. Αλλά τι να περιμένει κανείς απ’ αυτούς που δεν αναζητούν ποτέ τα κοινωνικά αίτια και τις ανάλογες απαντήσεις στα προβλήματα με αποτέλεσμα να αποτυγχάνουν στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας;»

  • Ο Νικολακόπουλος επιμένει: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πείσει ότι θα ήταν καλύτερα με αυτόν στην κυβέρνηση

    Καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε τη συζήτηση περί μετεκλογικών συνεργασιών, ενδιαφέρουσα ήταν η παρέμβαση του εκλογολόγου γκουρού της Αριστεράς, Ηλία Νικολακόπουλου, ο οποίος μίλησε στην «Εποχή» για το νέο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί.

     

    Ο κ. Νικολακόπουλος περιέγραψε μεν μια ΝΔ σε πορεία φθοράς —κάτι που εξάλλου επιβεβαιώνεται από τις δημοσκοπήσεις—, όμως επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει να αποτελέσει ακόμα μια αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση. Και αυτό το τελευταίο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κοντεύει τα τρία χρόνια στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και να το επαναλαμβάνει —διότι κάτι ανάλογο είχε πει και τον περασμένο Νοέμβριο (εδώ)— ένας τακτικός συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα, έχει τη σημασία του· εν όψει και του 3ου Συνεδρίου του κόμματος.

     

    Ο κ. Νικολακόπουλος εξήγησε πώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε να αποφύγει τη φθορά από την πανδημία, αλλά την πάτησε από την ακρίβεια.

     

    «Η πανδημία, παρόλο που η διαχείρισή της αποδεικνύεται κάκιστη, κατάφερε επικοινωνιακά να μην στοιχίσει πολύ στην κυβέρνηση. Η ακρίβεια, όμως, είναι ένα καθημερινό φαινόμενο, που το νιώθει ο άλλος σε κάθε του βήμα. Δεν επιδέχεται επικοινωνιακή διαχείριση. Ό,τι έχει να κάνει με το εισόδημα των ανθρώπων είναι αναπόφευκτο να έχει πολιτικό αντίκτυπο. Γι’ αυτό προκαλεί μεγαλύτερη φθορά», ανέφερε.

     

    Ο ίδιος επεσήμανε ότι «αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να διαμορφώνεται ένα αντιδεξιό ρεύμα, αλλά ένα αντικυβερνητικό. Και αυτό γιατί είναι προφανές ότι οι συνθήκες που ζούμε δεν είναι με κανένα τρόπο ικανοποιητικές. Όσο αυξάνεται το αντικυβερνητικό ρεύμα, αποδυναμώνεται το αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύμα», παρατήρησε.

     

    Ωστόσο ο κ. Νικολακόπουλος παραδέχτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εκφράσει το αντικυβερνητικό ρεύμα.

     

    «Αυτό είναι το πρόβλημα. Δεν έχει ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ την αξιοπιστία να εκφράσει το αντικυβερνητικό ρεύμα ως εναλλακτική κυβερνητική πολιτική. Δεν έχει, δηλαδή, εμπεδώσει την εικόνα στην κοινωνία ότι θα ήταν καλύτερα να ήταν αυτός στην κυβέρνηση. Αυτή είναι η βασική του αδυναμία, όπως διαπιστώνεται σε διάφορες δημοσκοπικές ερωτήσεις. Δεν έχει προχωρήσει σε μία πραγματική αυτοκριτική για την κυβερνητική του διαχείριση, επί τεσσεράμισι χρόνια. Μία αξιόπιστη αντιπολίτευση παραμένει το βασικό ζητούμενο. Δεν αρκεί να παρουσιάζει προτάσεις, πρέπει να δείξει ότι έχει κατανοήσει τα σφάλματα που έκανε», σημείωσε αναδεικνύοντας το πρόβλημα της απουσίας ουσιώδους αυτοκριτικής για τα πεπραγμένα της πενταετίας 2015-19.

     

    «Πριν από όλα θα πρέπει να κατανοήσει τι ήταν αυτό που δημιούργησε το αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύμα. Ποιες συμπεριφορές κυβερνητικές ή/και μεσαίων στελεχών οδήγησαν σε μία αρνητική αξιολόγηση. Προσωπικά πιστεύω ότι η οικονομική του πολιτική αποδείχθηκε η μόνη που ήταν αξιόπιστη και μπορούσε να βγάλει τη χώρα από τη μέγγενη των μνημονίων. Δεν το έχει υπερασπιστεί επαρκώς. Ακόμα μιλά για τις δύσκολες καταστάσεις που είχε να αντιμετωπίσει, αλλά δεν έχει αξιολογήσει το ότι πράγματι αντιμετώπισε την οικονομική κρίση. Εξού και τώρα που μιλά για νέα μέτρα δεν ακούγονται απολύτως πειστικά. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα δεν έχει αποκτήσει μία ενιαία φωνή. Οι εσωτερικές τριβές που υπάρχουν –ενόψει συνεδρίου και όχι μόνο– καμία φορά δυναμώνουν, παίρνουν προσωπικούς τόνους και δεν βοηθούν στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της κοινωνίας», συμπλήρωσε.

     

  • Η στάση Βαρουφάκη και ποιοι δεν θα παραστούν στην ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή

    Την αμφίβολη τιμή να είναι το μοναδικό εθνικό κοινοβούλιο στο οποίο απευθύνεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο ηγέτης του ηρωικού ουκρανικού λαού, και η εικόνα που μεταδίδεται διεθνώς είναι αυτή δεκάδων άδειων θέσεων βουλευτών, θα έχει την προσεχή Πέμπτη η Βουλή των Ελλήνων.

     

    Με βάση την επίσημη αριθμητική τουλάχιστον 30 βουλευτές θα απέχουν από αυτό το ιστορικό μήνυμα που θα στείλει στις 7 Απριλίου ο πρόεδρος της Ουκρανίας στην Αθήνα, στο κατά τα άλλα λίκνο της δημοκρατίας.

     

    Και καλά, για τους 15 βουλευτές του ΚΚΕ δεν υπήρχε αμφιβολία —εδώ κάποιοι είχαν πάει να στηρίξουν τις παράνομες εκλογές του Ντονμπάς το 2014 προκειμένου να στηρίξουν τους σχεδιασμούς της Μόσχας στην περιοχή, σιγά μην άκουγαν τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

     

    Ούτε βέβαια και για την Ελληνική Λύση υπήρχε πολλή αμφιβολία. Ο Κυριάκος Βελόπουλος υποτίθεται ότι είχε συγκαλέσει συνεδρίαση της ΚΟ για να αποφασίσει τι στάση θα κρατήσει, αλλά φαίνεται είχε πάρει ήδη τις αποφάσεις του όταν έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, απαιτώντας να υπάρξουν ερωτήσεις προς τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι —πέρα από τεχνικά δύσκολο είναι και (γεω)πολιτικά επικίνδυνο κρίνοντας και από τα μπουμπούκια που έχουμε στη Βουλή μας.

     

    [Η επιστολή μετά αποσύρθηκε καθώς εκτός των άλλων απηχούσε και απόψεις που είχε διατυπώσει παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας που με tweet του απαιτούσε ο ουκρανός πρόεδρος να αναφερθεί στο Κυπριακό —τι όμορφα που συναντιώνται οι δύο κόσμοι…]

     

    Έτσι και η ΕΛΛΥΣ αποφάσισε αποχή εκφράζοντας την αντίθεσή της στο «διάγγελμα» Ζελένσκι. Κάλεσε πάντως τον ουκρανό πρόεδρο «να ξεκαθαρίσει με σαφήνεια τις θέσεις του έναντι της αυτοχθόνου ελληνικής μειονότητας της Ουκρανίας».

     

    Το ενδιαφέρον είναι η στάση του ΜέΡΑ25 και του Γιάνη Βαρουφάκη: το κόμμα με την πιο ευάριθμη ΚΟ θα παραστεί μεν, αλλά με εκπρόσωπο. Αυτό εξήγησε σε μια ανακοίνωση 427 (!) λέξεων, στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «το ΜέΡΑ25 θα εκπροσωπηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της τηλε-ομιλίας του προέδρου Ζελένσκι, ως εκπροσώπου λαού που δέχεται στρατιωτική εισβολή, καταδικάζοντας, παράλληλα, τον “οικοδεσπότη” κ. Μητσοτάκη ως φανατικό χειροκροτητή των ΝΑΤΟϊκών προσπαθειών υπονόμευσης της μόνης ελπίδας για τερματισμό του πολέμου στο πλαίσιο μιας ανεξάρτητης-ουδέτερης Ουκρανίας».

     

    Ποιος όμως θα είναι ο εκπρόσωπος; Όσοι στοιχηματίζουν στο προφανές, στον πρόεδρο της ΚΟ και αρχηγό, θα χάσουν το στοίχημα, όπως εκτίμησαν «Τα Νέα», που ανέφεραν ότι «ο ένας και μοναδικός βουλευτής που θα εκπροσωπήσει το ΜέΡΑ25 στη συνεδρίαση όπου θα μιλήσει ο ουκρανός πρόεδρος δεν θα είναι – όπως όλα δείχνουν – ο Γιάνης Βαρουφάκης».

     

    «Παρότι έχουν περάσει επτά χρόνια από την περίοδο που τα διεθνή μίντια παραληρούσαν με τις εμφανίσεις του, αδυνατεί ακόμη να αποδεχθεί ότι κάποιος άλλος μέσα στην ίδια αίθουσα είναι μεγαλύτερος σταρ από εκείνον – και χωρίς καν δερμάτινο τζάκετ, μόνο με χακί τισέρτ» έγραψε χαρακτηριστικά για τον επικεφαλής του ΜέΡΑ25 ο «Προσωπάρχης» στο φύλλο της Παρασκευής.

     

    Ένα άλλο θέμα είναι τι θα κάνουν δύο βουλευτές —Κωνσταντίνα Αδάμου και Αγγελική Αδαμοπούλου— που εξελέγησαν με το ΜέΡΑ25 το 2019 αλλά ανεξαρτητοποιήθηκαν καταγγέλλοντας τον αρχηγό. Ιδίως από τη στιγμή που φλερτάρουν με κόμματα που έχουν δηλώσει ότι θα παραστούν στην ομιλία Ζελένσκι.

     

    Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αναμένουμε ότι τουλάχιστον 30 έδρανα —το 10% της Εθνικής Αντιπροσωπείας— θα είναι άδεια την ώρα που ο ήρωας του ουκρανικού λαού θα απευθύνεται στη Βουλή. Και αυτό χωρίς να υπολογίζουμε κάποιους που ενδεχομένως θα απουσιάζουν για προσωπικούς λόγους, επειδή μπορεί να βαριούνται φερ’ ειπείν…




text
  • Ολη η Θεσσαλονίκη σήμερα θα μπει στα σπλάχνα της πόλης


    30 Νοεμβρίου 2024, 06:20