• Ανασχηματισμός με Γιάννη Μανιάτη στην κυβέρνηση;

    Οσο ο Νίκος Ανδρουλάκης αφιερώνει τον πολύτιμο χρόνο του —κατά άλλους σπαταλάει το όποιο πολιτικό του κεφάλαιο— στο να σχεδιάζει επί εβδομάδες και εβδομάδες και επί χάρτου το νέο Κίνημα Αλλαγής, που θα λέγεται «Πασοκάρα» όπως πανηγυρίζει ενθουσιασμένος ένας εκ των στενών συνεργατών του— όσο δηλαδή ακροβατεί μεταξύ της βαριάς κληρονομιάς και του ψυχαναγκασμού της ανανέωσης, κινδυνεύει να χάσει τα λίγα στελέχη που έχουν απομείνει να θυμίζουν κυβερνησιμότητα.

     

    Μια τέτοια περίπτωση είναι ο Γιάννης Μανιάτης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, πρώην βουλευτής Αργολίδας, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και από τους ελάχιστους ειδήμονες στο ενεργειακό – σε βαθμό που ορισμένες αναλύσεις του να θεωρούνται ως και προφητικές.

     

    Τυπικά ο κ. Μανιάτης είναι ΚΙΝΑΛ, είχε βάλει άλλωστε για αρχηγός το 2017, όταν είχε νικήσει η συγχωρεμένη η Φώφη Γεννηματά και ο κ. Ανδρουλάκης είχε θέσει προγεφύρωμα ως δεύτερος.

     

    Όμως ο κ. Μανιάτης ήταν πάντα ένας αυτόφωτος πολιτικός, ο οποίος τώρα βλέπει τις μετοχές του να είναι στα ύψη, καθώς τα ζητήματα της ενέργειας είναι πλέον το κυρίαρχο νόμισμα στη διεθνή πολιτική σκηνή.

     

    Και, ως εκ τούτου, κάποιοι συζητούν την ένταξή του στο κυβερνητικό σχήμα —τώρα που οι πρόωρες εκλογές έχουν «καεί» και είναι πιθανότερο ένας ανασχηματισμός για μια κυβέρνηση «πολεμικής οικονομίας».

     

    Τα περί αξιοποίησης του κ. Μανιάτη στην κυβέρνηση έγραψε η «Καθημερινή» στην στήλη «Θεωρείο»:

     

    «Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης “έκαψε” οριστικά το σενάριο πρόωρων εκλογών έφερε στην επιφάνεια τη συζήτηση για έναν ανασχηματισμό πέριξ του καλοκαιριού. Στο πλαίσιο αυτό, πολλοί εισηγούνται την αξιοποίηση του Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος είναι μετρ σε ενεργειακά θέματα και ως προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ σηματοδοτεί περαιτέρω άνοιγμα στον συγκεκριμένο χώρο».

     

    Από την πλευρά του ο κ. Μανιάτης αρκέστηκε να αναρτήσει το πολύ ενδιαφέρον και κατατοπιστικό κείμενο που έγραψε στην «Καθημερινή της Κυριακής» με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Το τρελό μωσαϊκό της ενεργειακής κρίσης».

     

     

     

  • Ο Καφετζόπουλος μιλάει για τη δικαίωση των «Κυρ Παντελήδων» και για τον Τσίπρα που «δεν έχει αρχές»

     

    Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις στον Τύπο του Σαββατοκύριακου ήταν αυτή του Αντώνη Καφετζόπουλου στα «Νέα» —συνέντευξη πολιτική αλλά και για το θέμα των ημερών, καθώς η θέση των ελλήνων καλλιτεχνών απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκαλεί συζητήσεις και πολεμική.

     

    Ο κ. Καφετζόπουλος, διακεκριμένος ηθοποιός, άλλοτε πολιτευτής με το Ποτάμι και διατελέσας αντιδήμαρχος Αθηναίων, μίλησε στη Μαρία Μουρελάτου, για τους «κυρ Παντελήδες» που τώρα δικαιώνονται, αλλά και για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα στο Ουκρανικό —και είναι ένα θέμα τι από τα δύο ενοχλεί τους λεγόμενους Συριζαίους.

     

    Είπε ο κ. Καφετζόπουλος για τους «κυρ Παντελήδες»:

     

    …«Εμένα με ενοχλεί τα τελευταία χρόνια η κατηγορία “κυρ Παντελής” – δεν θυμάμαι να το έχει απευθύνει κανένας σε εμένα, αλλά αισθανόμουν ότι είναι θέμα χρόνου, κάποιος θα με πει “κυρ Παντελή” και θα τα πάρω άσχημα. Αυτή η δολοφονία χαρακτήρων τώρα κατέρρευσε με την έννοια ότι όσους κατηγορούσαμε για “κυρ Παντελήδες”, είναι αυτοί που τώρα λένε “είμαι διατεθειμένος να κάνω θυσίες για να μην του περάσει του Πούτιν”. Αποδεικνύεται ότι υπάρχει μια παράταξη “κυρ Παντελήδων” και μια παράταξη επαναστατών. Και διάφοροι αριστεροί επαναστάτες λένε συνέχεια “μα προκαλούμε τον Πούτιν και θα μας ρίξει καμιά βόμβα”. Λένε “κυρ Παντελίδικα” πράγματα, ενώ επί χρόνια μας τα ζάλισαν λέγοντας όλους εμάς, που λέγαμε “παιδιά, λίγη κοινή λογική”, κυρ Παντελήδες. Ε, αισθάνομαι μια δικαίωση».

     

    Και για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία:

     

    «Το ενδιαφέρον με τον Τσίπρα και την έλλειψη επικοινωνίας που έχει με τη βάση του κόμματός του είναι ότι η βάση αντιστέκεται πάρα πολύ στο να πει καθαρά αυτό που λέει ο Τσίπρας πολύ καθαρά. Οτι η ρωσική εισβολή είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει. Δεν το λένε εύκολα οι άνθρωποι που είναι ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας το κάνει, περιέργως. Δεν θεωρώ ότι το κάνει για λόγους αρχής, γιατί θεωρώ ότι ο Τσίπρας δεν έχει αρχές. Είναι ένας πολιτικός τυχοδιώκτης. Αυτό πίστευα πάντα, αυτό πιστεύω και τώρα».

     

    ΥΓ. Ο κ. Καφετζόπουλος ήταν από τους ελάχιστους γνωστούς που «τόλμησαν» να συμμετάσχουν στη διαδήλωση υπέρ της Ουκρανίας στο Σύνταγμα την 1η Μαρτίου

  • Γκορίτσας: «Εδώ μιλάμε για το απόλυτο κτήνος Πούτιν και πέριξ και μια εγχώρια ξανθιά αοιδός τραγουδάει “ολιστικά” για αγάπη και ειρήνη στον κόσμο»

    Μια που πιάσαμε τους έλληνες καλλιτέχνες και το πώς έχουν σταθεί απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία —με κορυφαίο παράδειγμα την πολυσυζητημένη περί Ειρήνης και χωρίς πολλές καταδίκες, ούτε καν του εισβολέα, συναυλία της 29ης Μαρτίου— το σχόλιο των ημερών έγινε από τον Σωτήρη Γκορίτσα, έναν από τους καλύτερους σκηνοθέτες, του δημιουργού που έχει υπογράψει τόσα και τόσα σημαντικά έργα: «Απ’ το Χιόνι» (1993), «Βαλκανιζατέρ» (1997), «Μπραζιλέρο» (2001) μεταξύ άλλων.

     

    Ο κ. Γκορίτσας μίλησε στο flix.gr και στη Βένα Γεωργακοπούλου, με αφορμή την έναρξη των γυρισμάτων της νέας του ταινίας, το «Εκεί που Ζούμε».

     

    Και η τελευταία ερώτηση της συνέντευξης ήταν η εξής:

     

    -Δεν μπορώ να μην σας ρωτήσω για την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία. Δεν θα το έκανα αν υπήρχε και στην Ελλάδα, όπως σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, ένα μεγάλο κίνημα συμπαράστασης στους Ουκρανούς και καταδίκης του Πούτιν. Το αντίθετο. Οι συνήθως λαλίστατοι, ακόμα και υπέρ του κακόμοιρου του Κουφοντίνα, καλλιτέχνες και διανοούμενοι ή σιωπούν ή διοργανώνουν ξενέρωτες συναυλίες υπερ της ειρήνης, χωρίς θέση, χωρίς καμμιά αναφορά σε Ουκρανία και Πούτιν. Τι λέτε για όλα αυτά;

     

    Η απάντηση του κ. Γκορίτσα ήταν η ακόλουθη:

     

    «Σας είπα ότι θεωρώ την πολιτική άποψη των καλλιτεχνών ανταγωνιστική με εκείνη των ταξιτζήδων. Τι άλλο να σας πω; Εδώ μιλάμε για το απόλυτο κτήνος Πούτιν και πέριξ και μια εγχώρια ξανθιά αοιδός τραγουδάει “ολιστικά” για αγάπη και ειρήνη στον κόσμο. Στα καλλιστεία πιο σοβαρά πράγματα λένε».

     

    Η «ξανθιά αοιδός» με τα «ολιστικά» μηνύματα δεν είναι δύσκολο να βρεθεί

  • Η εξήγηση στην πολύ ειδική σχέση Αναστασιάδη - Μπάιντεν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

    Όσοι εξεπλάγησαν με το θερμό κλίμα που υπήρξε μεταξύ Τζο Μπάιντεν και Νίκου Αναστασιάδη στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περασμένη Πέμπτη —ο πρόεδρος της Κύπρου είχε τις στιγμές του με τον αμερικανό ομόλογό του σε αντίθεση με άλλους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων των «27» που δεν κατάφεραν να συνομιλήσουν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ—, το «Βήμα της Κυριακής» είχε την εξήγηση.

     

    Όπως έγραψε ο «Βηματοδότης», ο κ. Αναστασιάδης γνωρίζεται πολύ καλά με τον 46ο πρόεδρο των ΗΠΑ από την εποχή που εκείνος ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα και μάλιστα τον είχε φιλοξενήσει στο σπίτι του.

     

    Έγραψε συγκεκριμένα η στήλη παραπολιτικών του «Βήματος της Κυριακής»:

     

    «Η πλέον εντυπωσιακή “προσέγγιση” ήταν αυτή του Τζο Μπάιντεν με τον Νίκο Αναστασιάδη, που αντάλλαξαν χειραψία και μια αγκαλιά και είπαν και αρκετές κουβεντούλες. Οσοι αιφνιδιάστηκαν από αυτό το τετ α τετ ίσως ξεχνούν ότι τον Μάιο του 2014 το Air Force Two προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, μεταφέροντας τον τότε αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν στην Κύπρο. Ο κ. Αναστασιάδης και η σύζυγός του Αντρη φιλοξένησαν το ζεύγος Τζο και Τζιλ Μπάιντεν στο σπίτι τους, στη Λεμεσό. Ηταν μια αξέχαστη φιλοξενία, όπως είπαν στην Κύπρο, και ήταν η πρώτη φορά που αντιπρόεδρος των ΗΠΑ φιλοξενήθηκε στο σπίτι κύπριου ηγέτη. Από τότε οι δυο τους μιλούν συνεχώς και όποτε βρίσκουν την ευκαιρία ανταλλάσσουν και μερικές κουβέντες».




text
  • Για να λέμε την αλήθεια, για αυτό ψηφίστηκε η Ζωή. Για να τους σπάει τα νεύρα


    28 Μαρτίου 2024, 18:07