• Οταν Πέτσας και Οικονόμου ρίχνουν το φταίξιμο (και) στους μετεωρολόγους

    Έχει ενδιαφέρον το blame game για το χάος με την κακοκαιρία στην Αττική. Πρώτη γραμμή άμυνας ήταν η Αττική Οδός ΑΕ, λες και ήταν η μόνη που έφταιγε, λες και δεν έκλεισε η λεωφ. Μαραθώνος με ευθύνη του Πατούλη ή δεν έμειναν (πάλι) περιοχές ολόκληρες χωρίς ρεύμα. Αλλά φαίνεται ότι υπάρχει και δεύτερη γραμμή άμυνας. Οι μετεωρολόγοι.

     

    Του «ξέφυγε» (;) μεταξύ πολλών άλλων του αν. υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, ο οποίος βγήκε το πρωί στον ΑΝΤ1 να μιλήσει για την κακοκαιρία —οφείλει κανείς να αναγνωρίσει το θάρρος του, δεν ήταν πολλοί υπουργοί που βγήκαν να εξηγήσουν τα ανεξήγητα.

     

    Είπε λοιπόν κάποια στιγμή ο κ. Πέτσας για να αιτιολογήσει το γιατί δεν υπήρξε μέριμνα να μην βγει ο κόσμος να πάει στις δουλειές του το πρωί της Δευτέρας:

     

    «Όλα είναι συνάρτηση της πρόβλεψης και της αίσθησης που υπάρχει ότι πρέπει να παρθεί ένα μέτρο προληπτικά.

     

    »Η πρόβλεψη για την ένταση των καιρικών φαινομένων δεν ήταν από το πρωί τόσο έντονη, γι’ αυτό η απόφαση αφορούσε μόνο τα σχολεία για πολλούς λόγους. Όχι μόνο της χιονόπτωσης αλλά και της πολύ χαμηλής θερμοκρασίας, δεδομένων των συνθηκών που υπάρχουν για την προστασία από τον Covid, ανοιχτά παράθυρα κλπ.», είπε ο κ. Πέτσας, επομένως δικαιολογείται να ρωτήσει κανείς γιατί δεν έχουν κλείσει τα σχολεία στη βόρεια Ελλάδα όπου έχει περισσότερο κρύο. Τέλος πάντων.

     

    Ο κ. Πέτσας συμπλήρωσε: «Γι’ αυτό πάρθηκε η απόφαση για τα σχολεία. Αντιθέτως, για τις δημόσιες υπηρεσίες ή των ιδιωτικό τομέα, η πρόβλεψη ήταν ότι ο καιρός θα είναι τόσο έντονος για μετά το μεσημέρι».

     

    Η δήλωση του κ. Πέτσα, που είχε καθήσει και στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, έγινε παράλληλα με μια παραλλαγή της από τον νυν κυβερνητικό πορτ παρόλ, τον Γιάννη Οικονόμου: «Η πληροφόρηση που υπήρχε ήταν ότι το χιόνι θα ερχόταν αργότερα και όχι τόσο έντονο», είπε σε συνέντευξη του την ίδια ώρα στον ΣΚΑΪ… Δεν υπήρχε η πρόγνωση για αυτή τη σφοδρότητα και αυτήν την ταχύτητα εισόδου του φαινομένου στην Αττική και στην Αθήνα. Δεν υπήρχε η πρόγνωση ότι πριν από τις 3 το μεσημέρι θα είχαμε μια ένταση του φαινομένου τέτοια που επέβαλε να μη λειτουργήσει η πόλη».

     

    Το ότι οι μετεωρολόγοι προειδοποιούσαν για «αλυσίδες και στο Σύνταγμα» ή για «χιόνια ως την παραλία», προφανώς δεν το είχαν ακούσει. Ή περίμεναν με το ρολόι στο χέρι πότε θα χιονίσει και επειδή χιόνισε δύο ώρες νωρίτερα, φταίνε η Σούζυ και ο Αρναούτογλου.

  • ΣΥΡΙΖΑ: Συνιστώσα «Μπίστη» στο κενό μεταξύ Φίλη και Πολάκη

    Η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να προτείνει εκλογή αρχηγού και Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ από τη «βάση» δεν προκάλεσε μόνο την αντίδραση των παλαιών στελεχών του κόμματος και την αντεπίθεση του Παύλου Πολάκη με τις αιχμές κατά του Νίκου Φίλη, αλλά και την ανάδειξη μιας νέας… συνιστώσας.

     

    Οι Νίκος Μπίστης, Σπύρος Δανέλλης, Αντώνης Λιάκος και Παναγιώτης Παναγιώτου, θεωρούμενοι εκπρόσωποι του «εκσυγχρονισμού», οι οποίοι εισπήδησαν λίγο πριν τις εκλογές του 2019 στον ΣΥΡΙΖΑ είτε από το ΚΙΝΑΛ, είτε από τη ΔΗΜΑΡ είτε από το Ποτάμι, εμφανίστηκαν με κείμενο, στο οποίο τάχθηκαν μεν υπέρ του προέδρου Αλέξη αλλά ζήτησαν να πέσουν οι τόνοι, δηλαδή να μην γαυγίζει άλλο ο βουλευτής Χανίων.

     

    Η τετράδα έβγαλε κείμενο την Κυριακή στο οποίο ανέφεραν τα εξής:

     

    «Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίξαμε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή ηγεσίας (προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής) από τη βάση του κόμματος. Το σκεπτικό μας είναι ότι η πρόταση  ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις για ένα δημοκρατικό και συμμετοχικό κόμμα ενώ επιταχύνει  την διεύρυνση και το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Σεβόμαστε την αντίθετη άποψη,  αποδοκιμάζουμε κάθε προσπάθεια δαιμονοποίησης της και ζητάμε να πέσουν οι τόνοι».

     

    Κοινώς η συνιστώσα Μπίστη, όπως την περιέγραψε ο «Στέντωρ» της «Καθημερινής», διεκδικεί ζωτικό χώρο στο κενό μεταξύ Φίλη και Πολάκη.

     

     

  • Γιατί ο Ανδρουλάκης δεν ψήφισε τη Μετσόλα;

    Για όσους γκρινιάζουν που ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος και ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, δεν έχει κάνει ακόμα διακριτό το στίγμα του, να πούμε ότι προ ημερών έσπασε τη «γραμμή» του PES, στην ψηφοφορία για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

     

    Ως γνωστόν, η Μαλτέζα Ρομπέρτα Μετσόλα μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εξελέγη πρόεδρος του Σώματος ύστερα και από τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές οι οποίοι για να τη στηρίξουν πήραν για αντάλλαγμα αυξημένες θέσεις αντιπροέδρων.

     

    Όμως ο κ. Ανδρουλάκης, μέλος του PES, δεν την ψήφισε. Το έγραψε στην στήλη «Πίσω από τις κάμερες» στα «Νέα», η Μυρτώ Λιαλιούτη:

     

    «Παρότι η Μαλτέζα Ρομπέρτα Μετσόλα, η νέα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξελέγη και με ψήφους της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών, δεν την ψήφισαν όλοι. Ο λόγος για τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος δεν υποστήριξε την υποψηφιότητα της Μετσόλα, αλλά αντίθετα ψήφισε την υποψήφια των Πρασίνων, τη Σουηδέζα Αλις Μπα Κούνκε. Ο λόγος; Η σκληρή στάση που συνεχίζει να κρατάει η Μετσόλα στο θέμα των αμβλώσεων».

     

    Σωστή η θέση του κ. Ανδρουλάκη. Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θα κάνει και αντίστοιχες ενέργειες στο εσωτερικό που θα μας επιτρέψουν να μάθουμε την πολιτική του κοσμοαντίληψη.




text
  • Με 200 μεταρρυθμίσεις και 200 έργα το 2025. Πολλά δεν είναι; Πώς θα τα μετράμε;


    23 Δεκεμβρίου 2024, 10:54