• Η Ντόρα Μπακογιάννη εισηγείται «Πάσχα στο χωριό», αλλά θα ακούσει τον... Πρωθυπουργό

    Τρεις εβδομάδες μετά το περίφημο «Εμένα δεν θα με κρατήσει κανένας να μην πάω στην Κρήτη» (βλέπε άλλη Βαβέλ, εδώ), η Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτής Χανίων της ΝΔ και πρώην υπουργός, διατύπωσε εκ νέου τις θέσεις της σχετικά με το αν θα κάνουμε «Πάσχα στο χωριό» –καθότι, ως γνωστόν, άλλη δουλειά δεν έχουμε ως χώρα, μετρώντας χιλιάδες κρούσματα, εκατοντάδες νοσηλείες και δεκάδες νεκρούς καθημερινά, από το να συζητάμε αν θα πάνε οι διάφοροι στα χωριά τους.

     

    Τέλος πάντων, αυτό είναι το θέμα που έχουν αναδείξει το τελευταίο διάστημα ως μείζον ΜΜΕ και πολιτικοί, για αυτό κλήθηκε, μεταξύ άλλων, να μιλήσει και η κυρία Μπακογιάννη στην τηλεοπτική παρουσία της το πρωί της Δευτέρας στον ΣΚΑΪ.

     

    Και φυσικά, επέμεινε ότι οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις πρέπει να επιτραπούν. Γιατί; Για δύο λόγους:

     

    α) επειδή, το είπε η ίδια, είναι ερώτημα αν ο κόσμος θα υπακούσει. Αρα, από το να μην υπακούσει και να ξεφτιλιστεί το κράτος, καλύτερα να μην το απαγορεύσουμε –το πώς σχετικοποιείται ο νόμος σε αυτή τη χώρα είναι πάντα εντυπωσιακό.

     

    β) επειδή, μπορούμε να το ελέγξουμε, με το να επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο στους εμβολιασμένους και σε όσους έχουν κάνει self test. Εδώ, βέβαια, κάποιοι θα πρέπει να δουν τι θα κάνουν με το άτιμο το Σύνταγμα, αλλά τέλος πάντων, ίσως να μπορούμε και πάλι να το παρακάμψουμε.

     

    Είπε λοιπόν η κυρία Μπακογιάννη:

     

    «Υπάρχουν, φαντάζομαι, δυο εισηγήσεις: η μία “μείνετε κλειστοί”, το ερώτημα εδώ είναι αν θα υπακούσει ο κόσμος, και η άλλη να ανοίξουμε με τεστ και εμβόλια. Εγώ στηρίζω τη δεύτερη, ο κόσμος να κάνει τα τεστ, δειγματοληπτικά να γίνουν έλεγχοι από την Αστυνομία και να υπάρξουν αυστηρά πρόστιμα στους παραβάτες και φυσικά οι εμβολιασμένοι να μπορούν να μετακινηθούν… Να πάει ο κόσμος στα εξοχικά του, τα χωριά του».

     

    Οσο για το τι θα κάνει η ίδια, υπό την έννοια ότι πριν από λίγο καιρό έλεγε ότι δεν θα την εμποδίσει κανένας από το να πάει στη λεβεντογέννα Κρήτη, η κυρία Μπακογιάννη απάντησε:

     

    «Μετά το “ξύλο” που έχω φάει επειδή τόλμησα να πω ότι θα πάω στην Κρήτη και επειδή φαίνεται ότι τα αστεία δεν περνάνε στην τηλεόραση, θα σας πω ότι αν ο Πρωθυπουργός επιτρέψει τις μετακινήσεις για να πάρω τα αδέλφια και τα παιδιά μου μαζί, θα πάω. Αν δεν το επιτρέψει, θα μείνω εδώ και θα πω και ένα τραγούδι. Τι να κάνω παιδιά, μετά από αυτή την αντίδραση που βρήκα, τίποτα. Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του».

     

    Αυτό με τα αδέλφια έχει μια πλάκα, καθότι ο Πρωθυπουργός είναι αδελφός της…

  • Τα δώρα που αντάλλαξαν Δένδιας και Ερντογάν

    Δεν ήταν όλα στην επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Αγκυρα όσο επεισοδιακά περιγράφηκαν από τις κοινές δηλώσεις του με τον Μεβλούτ Τσαβούσoγλου.

     

    Ή, μάλλον, όλα ήταν μια χαρά, μέχρι να υπάρξει το on camera μπρα ντε φερ μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών.

     

    Είναι χαρακτηριστικό ότι ειδικά με τον Ταγίπ Ερντογάν, το κλίμα για τον κ. Δένδια ήταν εξαιρετικό, τουλάχιστον σε όρους εθιμοτυπίας, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να έχουν τα δώρα που αντάλλαξαν οι δύο άνδρες.

     

    Εγραψε ο «Μικροπολιτικός» στα «Νέα» της Δευτέρας:

     

    «Κεχριμπάρια, ανατολίτικος καφές και εκλεκτές σοκολάτες. Το ταξίδι του Νίκου Δένδια στην Αγκυρα είχε και τις καλές στιγμές του, όπως και την καταπληκτική σύμπτωση στην επιλογή δώρων. Ο Νίκος Δένδιας, πριν φύγει για τη συνάντηση με τον Ερντογάν, διάλεξε για να του δωρίσει ένα μεγάλο κομπολόι από κεχριμπάρι. Ενα δώρο που έχει κι έναν παραπάνω συμβολισμό καθώς το κομπολόι για τους μουσουλμάνους είναι προσευχητάρι. Στη συνάντηση με τον Ερντογάν, λοιπόν, διαπίστωσαν ότι είχε επιλέξει να του κάνει ακριβώς το ίδιο δώρο, ένα κεχριμπαρένιο κομπολόι. Δεν έμεινε όμως σε αυτό. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Δένδιας ήπιε έναν τούρκικο καφέ και τον επαίνεσε για το άρωμά του. Του έστειλαν λοιπόν μετά τον ίδιο καφέ που ήπιε, ένα σετ με παραδοσιακά φλιτζάνια και εννιά κουτιά σοκολατάκια από το ζαχαροπλαστείο Pelit, ένα από τα παλαιότερα και καλύτερα ζαχαροπλαστεία της Τουρκίας, που είναι και φημισμένη σοκολατερί».

  • Επανεμφάνιση Αλογοσκούφη: Προτείνει συνεννόηση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και λέει ότι για το 2009 έφταιγε το ΠΑΣΟΚ

    Τον θυμάστε τον Γιώργο Αλογοσκούφη; Τον υπουργό Οικονομικών που πρώτα έκανε την περίφημη απογραφή, μετά έστειλε το έλλειμμα σε επίπεδα-ρεκόρ, έπειτα έλεγε ότι η οικονομία είναι θωρακισμένη και τελικά αποχώρησε για να συνεχίσει ακαδημαϊκή καριέρα και σόλο κιθάρα;

     

    Ο κ. Αλογοσκούφης λοιπόν, επέστρεψε στη δημόσια σφαίρα με ένα άρθρο-παρέμβαση στα «Νέα», το οποίο τιτλοφόρησε «Η κρίση της πανδημίας, η οικονομική ανάκαμψη και η πολιτική συναίνεση».

     

    Σε αυτό, ο σταρ οικονομολόγος της πενταετίας Κώστα Καραμανλή ξεκινά από τη θέση ότι η παρούσα οικονομική-υγειονομική κρίση έχει ομοιότητες με την οικονομική του 2008-2009 –τότε δηλαδή που ο ίδιος έλεγε ότι η εθνική οικονομία είναι θωρακισμένη, αλλά ας το προσπεράσουμε.

     

    Αλλωστε στο κείμενο στα «Νέα», –που αποτελεί προδημοσίευση του βιβλίου του «Πριν και Μετά το Ευρώ: Οι Κύκλοι της Μεταπολίτευσης και η Ελληνική Οικονομία» (εκδ. Gutenberg, 2021), ο κ. Αλογοσκούφης δεν αγγίζει τις ευθύνες της πενταετίας Καραμανλή. Λέει ότι έφταιγαν ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ.

     

    «Το 2009 η τότε αντιπολίτευση αρνήθηκε την έκκληση του τότε πρωθυπουργού για στοιχειώδη συνεννόηση, υπερθεμάτισε σε εξαγγελίες παροχών, εξεβίασε πρόωρες εκλογές στην κορύφωση της παγκόσμιας κρίσης και απευθύνθηκε στο εκλογικό σώμα με το “λεφτά υπάρχουν”. Ως κυβέρνηση, μετά τις εκλογές, προχώρησε σε παροχές, άφησε τα φορολογικά έσοδα να καταρρεύσουν και εξήγαγε τις εσωτερικές πολιτικές αντιπαραθέσεις στο εξωτερικό, χωρίς να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την επερχόμενη κρίση χρέους με ένα δικό της πρόγραμμα προσαρμογής», έγραψε.

     

    Και αφού ανέδειξε το ΠΑΣΟΚ ως βασικό πολιτικό παράγοντα της κρίσης, έκανε και ρελάνς προτείνοντας συνεννόηση της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ…

     

    «Η συναίνεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αναγκαία σήμερα περισσότερο από ποτέ. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της σημερινής κρίσης, όπως η ανάγκη αναδιάρθρωσης του παραγωγικού προτύπου της χώρας και η ανάγκη μείωσης του επιπλέον δημοσίου χρέους που δημιουργείται λόγω της κρίσης, θα απαιτήσει ένα πρόγραμμα σταδιακής διαρθρωτικής και δημοσιονομικής προσαρμογής. Για να αποδώσει ένα τέτοιο φιλόδοξο πρόγραμμα, θα χρειαστεί συνέχεια και συνέπεια που υπερβαίνει μία ή και δύο κυβερνητικές θητείες. Το κύριο πολιτικό προαπαιτούμενο είναι μία ελάχιστη διακομματική συναίνεση στις βασικές κατευθύνσεις ενός προγράμματος ανάκαμψης και προσαρμογής», σημείωσε.

  • Ο Στέφανος Μάνος λέει κάποιες ανησυχητικές αλήθειες για τους νεκρούς από κορονοϊό στη χώρα μας

    Ενας άλλος παλαιός υπουργός Οικονομικών κυβερνήσεων της ΝΔ, ο Στέφανος Μάνος, είναι λιγότερο αισιόδοξος και έγραψε κάποια πράγματα που δεν είναι και πολύ κολακευτικά για τη σημερινή κυβέρνησή της.

     

    Ο κ. Μάνος, ιστορικό στέλεχος της ΝΔ που όμως κάποτε δοκίμασε και ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ενώ στο μεταξύ είχε ιδρύσει τους Φιλελεύθερους, με σήμα έναν ταύρο, και ακολούθως είχε ιδρύσει και τη Δράση, παρενέβη και αυτός μέσω των «Νέων», όχι όμως για την οικονομία μετά την πανδημία, αλλά για έναν πολύ πιο «σκληρό» δείκτη: αυτόν των θανάτων.

     

    Σε ένα σημείωμα με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Οι θάνατοι από COVID-19 εδώ και αλλού», ο κ. Μάνος επεσήμανε πως στην Ελλάδα δεν ξέρουμε ότι το τελευταίο διάστημα πεθαίνουν περισσότεροι συνανθρώποι μας, κατ’ αναλογία πληθυσμού, από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

     

    Βέβαια, θα μπορούσε κανείς να του επισημάνει ότι η χώρα μας τώρα πλήττεται από το τρίτο κύμα της πανδημίας, ενώ άλλες χώρες το πέρασαν νωρίτερα. Σωστό.

     

    Ομως το πρόβλημα με τις επισημάνσεις του κ. Μάνου είναι ότι α) θέτουν ζήτημα ενημέρωσης των πολιτών, οι οποίοι με βάση τα στοιχεία που επικαλείται αγνοούν την πραγματικότητα και παρτάρουν μακαρίως και β) αυτή η σφοδρότητα της επιδημίας στη χώρα μας καταγράφεται, ενώ έχουμε προαναγγείλει άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου και ήδη υποδεχόμαστε «πιλοτικά» τουρίστες.

     

    Ο κ. Μάνος ανήρτησε έναν πολύ ανησυχητικό πίνακα.

    Και έπειτα έγραψε:

     

    «Παρακολουθώ την εξέλιξη των θανάτων από COVID-19 στην Ελλάδα και σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες. Ανά εκατομμύριο κατοίκους για να είναι τα μεγέθη συγκρίσιμα. Παραθέτω τον σχετικό πίνακα.

     

    Τι μπορείτε να διαπιστώσετε;

     

    1. Οτι την τελευταία εβδομάδα, αυτή που έληξε στις 15 Απριλίου, σημειώθηκαν περισσότεροι θάνατοι στην Ελλάδα ανά εκατομμύριο κατοίκους από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

     

    2. Οτι για τέσσερις εβδομάδες συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των θανάτων στην Ελλάδα.

     

    3. Οτι η Ισπανία, που είναι ο μεγάλος τουριστικός μας ανταγωνιστής, έχει καταφέρει, στις ίδιες τέσσερις εβδομάδες, να μειώσει τους θανάτους σε 2,15 ανά εκατ. κατοίκους, που συγκρίνεται με 7,66 στην Ελλάδα.

     

    4. Οτι δύο χώρες, η Δανία και η Μεγάλη Βρετανία, έχουν καταφέρει να μειώσουν τους θανάτους συγκλονιστικά.

     

    »Δεν είμαι λοιμωξιολόγος ούτε έχω ποτέ ασχοληθεί με θέματα δημόσιας υγείας. Διαβάζω όμως αριθμούς και τάσεις και βγάζω συμπεράσματα. Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι η πολιτεία υστερεί αφάνταστα σε ό,τι αφορά την επικοινωνία.

     

    »Εχω την εντύπωση ότι ο ελληνικός λαός δεν γνωρίζει την αλήθεια, ότι δηλαδή στην Ελλάδα πεθαίνουν περισσότεροι από COVID-19 από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η άγνοια εξηγεί ενδεχομένως την ανεμελιά, την αγνόηση του κινδύνου.

     

    »Υστερα είναι και τα ΜΜΕ που περιορίζονται στην περιγραφή απολύτων μεγεθών που δεν προσφέρονται για την εξαγωγή συμπερασμάτων από την κοινή γνώμη. Σημασία έχει να κατανοήσουμε τι κάνουν, για παράδειγμα, σωστά οι Δανοί και δεν έχουν παρά μόνο έναν-δύο νεκρούς την ημέρα από COVID-19 και όχι 90 όπως εμείς. Δεν εισηγούμαι μέτρα. Δεν έχω τις απαραίτητες γνώσεις και πληροφορίες. Διαπιστώνω όμως τα αποτελέσματα της πολιτικής των άλλων που με βοηθούν να διατυπώσω το ακόλουθο απλό μήνυμα προς την κυβέρνησή μας: “Πες μας την αλήθεια. Οχι μια φορά, αλλά κάθε μέρα. Γιατί πεθαίνουν 15 φορές περισσότεροι εδώ από ό,τι στην Αγγλία και τη Δανία και τι πρόκειται να κάνεις για να περιορίσεις το κακό!”».




text
  • Να προκηρύξουμε ένα βραβείο ειλικρίνειας για τον υποψήφιο που δεν θα πει ούτε λέξη για την Ευρώπη


    20 Απριλίου 2024, 10:40