• Παρασκήνιο: Το πιο... διάσημο εξώφυλλο του «ΒΗΜΑgazino» που δεν θα κυκλοφορήσει ποτέ

    Κιτς; Υπερβολικό; Ιστορικά κραυγαλέο; Ανούσια φιλοκυβερνητικό; Φλύαρο και όμως άναρθρο; Oλα αυτά μαζί και ακόμα περισσότερα; Σε κάθε περίπτωση, το εξώφυλλο του «ΒΗΜΑgazino», ενθέτου του «Βήματος της Κυριακής» που πρώτα διαφημίστηκε και έπειτα αποσύρθηκε άρον άρον για να τυπωθεί άλλο, προσέθεσε ένα στοιχείο παραπολιτικής, τόσο στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, όσο και στα της λειτουργίας του ελληνικού Τύπου.

     

    Για όσους δεν το είδαν στα social media, όπου υπήρξε η αναμενόμενη διαδικτυακή χλεύη, το επίμαχο εξώφυλλο του «ΒΗΜΑgazino» ήταν ένα κολάζ: με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο κέντρο ως ήρωα της Επανάστασης, μαζί με τη Γιάννα Αγγελοπούλου –κάπως σαν σύγχρονη Μπουμπουλίνα– και άλλους ξένους ηγέτες –από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ως τον Τζο Μπάιντεν (!)– και αυτούς ως αγωνιστές του ’21. «1821-2021: Οι διεθνείς προβολείς στρέφονται στην Ελλάδα», ήταν ο σχετικός τίτλος. Ο,τι να ‘ναι…

     

    Τέλος πάντων, αυτό το εξώφυλλο, άγνωστο πώς, ενεκρίθη, πήγε προς εκτύπωση και διαφημίστηκε στα πρώτα σποτ για την κυριακάτικη έκδοση. Εκεί το εντόπισαν όχι μόνο οι ετοιμοπόλεμοι για αντικυβερνητική κριτική –εδώ που τα λέμε, και να θες να αγιάσεις δεν σε αφήνουν– χρήστες του Twitter και του Facebook, αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου.

     

    Το πρόβλημα ήταν ότι, πέραν του κακόγουστου του όλου θεάματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε παραχωρήσει συνέντευξη στην εφημερίδα ώστε να δημοσιευτεί αυτήν την Κυριακή!

     

    Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς το κωμικό του πράγματος, να υπάρχει πρωτοσέλιδος τίτλος για τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού –π.χ. «δεν θα γίνουν εκλογές»– και από πάνω να τον δείχνουν ως… Καραϊσκάκη!

     

    Κατά πληροφορίες, από το Μαξίμου ήταν έτοιμοι να ζητήσουν να αποσυρθεί η συνέντευξη. Τους πρόλαβε η ιδιοκτησία του «Βήματος» και ο κίνδυνος απετράπη: δόθηκε εντολή, παρά το υψηλό κόστος –καθώς δεκάδες χιλιάδες τεύχη είχαν ήδη τυπωθεί με το συγκεκριμένο εξώφυλλο–, να υπάρξει αλλαγή και να ανατυπωθούν άλλα τόσα με άλλο, πιο «ουδέτερο».

     

    ΥΓ. Τα διακριτικά αποκαλυπτήρια του άλλου εξωφύλλου έγιναν το απόγευμα του Σαββάτου στη σχετική διαδικτυακή διαφήμιση της έκδοσης.

  • Η Πιπιλή προτείνει να πηγαίνουν οι μητέρες των χούλιγκαν στα γήπεδα

    H Βουλή δεν είναι μόνο τοξικοί καβγάδες και στείρες αντιπαραθέσεις –έχει και τις πιο ανάλαφρες στιγμές της, που δείχνουν ότι οι εκπρόσωποι του λαού τουλάχιστον έχουν έναν τρόπο να μας διασκεδάζουν, αυτές τις ζοφερές ημέρες του παρατεταμένου εγκλεισμού.

     

    Πρωταγωνίστρια της ιστορίας μας, η Φωτεινή Πιπιλή, βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, η οποία σε μια παρέμβασή της στην Εθνική Αντιπροσωπεία την Τετάρτη, πρότεινε να εξετάσει ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, μια ιδέα που εφάρμοσαν στη Βραζιλία για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα.

     

    Η κυρία Πιπιλή παρουσίασε τη βραζιλιάνικη πολιτική με έναν κάποιο ενθουσιασμό: να πηγαίνουν και οι μητέρες των οργανωμένων οπαδών και των χουλιγκάνων στο γήπεδο, καθώς, όπως είπε, «ο Ελληνας τη φοβάται τη μάνα του».

     

    «Οι περισσότεροι εξυμνούσαν τη Θάτσερ και πώς καθυπόταξε όλα αυτά στη Μεγάλη Βρετανία πριν από 30 χρόνια. Μου έκανε εντύπωση μια επίσημη ανάρτηση από τη Βραζιλία όπου μια ομάδα προσλαμβάνει μητέρες οπαδών και τις τοποθετεί στο γήπεδο, γιατί λέει το καταπληκτικό ότι “ακόμα και ο χειρότερος χουλιγκάνος τη μάνα του τη σέβεται”. Την Ελληνίδα μάνα μπορούμε να πούμε ότι τη φοβάται κιόλας» είπε με το γνωστό της σκαμπρόζικο ύφος η κυρία Πιπιλή.

    Ο κ. Αυγενάκης παραδέχτηκε ότι «το παράδειγμα της Βραζιλίας δεν πέρασε από το μυαλό μας».

     

    Και εδώ που τα λέμε, σωστό. Οχι επειδή μετά τη «μάνα ρέιβερ» θα έχουμε και «μάνα χούλιγκαν». Αλλά επειδή για την ελληνίδα μάνα το αγοράκι της δεν μπορεί να είναι χουλιγκάνος. Είναι ο πρίγκιπάς της, ο πασάς της, ο κανακάρης της, το αγοράκι της. Που απλώς έμπλεξε με κακές παρέες.

     

  • Δημήτρης Καιρίδης εναντίον Γιώργου Τσίπρα: «Σκάστε!» - «Είσαι καραγκιόζης»

    Αλλά και στην τηλεόραση, οι βουλευτές μας προσφέρουν θέαμα. Οχι ποιότητας, αλλά σίγουρα εφάμιλλο ενός ριάλιτι –απλώς η απόσταση λόγω Skype δεν επιτρέπει να πιαστούν στα χέρια όπως σε εκείνες τις θαυμάσιες αμερικανικές εκπομπές τού Τζέρι Σπρίνγκερ.

     

    Πρωταγωνιστές σε αυτήν την ιστορία ο Γιώργος Τσίπρας, βουλευτής Δυτικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ και ο Δημήτρης Καιρίδης, βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών της ΝΔ. Το τερέν ήταν η εκπομπή «Evening Report» του Γιώργου Κουβαρά στο Action24. Και η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια εκπομπή της περασμένης εβδομάδας, αλλά τώρα προέκυψε οπτικοακουστικό υλικό να κάνει τον λεγόμενο γύρο του Διαδικτύου.

     

    Το πιο ενδιαφέρον εδώ είναι η συμμετοχή του κ. Καιρίδη στον καβγά, διότι ο συγκεκριμένος είχε πρωταγωνιστήσει και σε ένα άλλο επεισόδιο, επίσης την περασμένη εβδομάδα, με αντίπαλο τον Δημήτρη Τζανακόπουλο (βλέπε άλλη Βαβέλ, εδώ).

     

    Το μοτίβο επίσης ήταν παρόμοιο. Ο βουλευτής της ΝΔ προσπαθούσε ματαίως να μιλήσει, έχοντας αφήσει πρώτα υπομονετικά τον συνομιλητή του να πει τα δικά του, αλλά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τον διέκοπτε συνεχώς, με διάφορες σπόντες. Ετσι και η ανοίκεια έκρηξη.

     

     

    Εχουμε και λέμε λοιπόν:

     

    Δημήτρης Καιρίδης: «Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ο επίσημος, η νεολαία του, καλούσε σε διαδηλώσεις, είναι δικολαβίστικο να προσπαθούμε να δούμε τι εννοούσε ο Αλέξης Τσίπρας. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Αν θέλει ας αποκηρύξει τη νεολαία του».

     

    Γιώργος Τσίπρας: «Τι λαϊκισμός είναι αυτός… Φοβερός».

     

    Δημήτρης Καιρίδης: «Κύριε Τσίπρα, σκάστε… Μπορείτε;».

     

    Γιώργος Τσίπρας: «Είσαι καραγκιόζης… Δεν μπορώ να μιλήσω άλλο με τον κύριο. Είναι απολίτιστος. Ο άνθρωπος είναι απολίτιστος».

     

    Η συζήτηση πάντως συνεχίστηκε. Στο τέλος ο κ. Καιρίδης απολογήθηκε, «νομίζω το “σκάσε” δεν χρειαζόταν» και όλοι καληνυχτίστηκαν ευτυχισμένοι.

  • Οταν ο Γεωργιάδης παραδέχεται: Μπορεί να ήταν λάθος η βάφτιση

    Ο Αδωνις Γεωργιάδης έδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη την Πέμπτη στον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά 90,1». Και σε αυτήν για πρώτη φορά παραδέχτηκε ότι ίσως ήταν λάθος η βάφτιση στην οποία παρέστη ως νονός, εν μέσω lockdown.

     

    Είναι μια μικρή πολιτική αναδίπλωση του υπουργού Ανάπτυξης, ο οποίος πρώτος είχε ανακοινώσει μέσω social media την παρουσία του στο επίμαχο μυστήριο στον Ιερό Ναό Διονυσίου Αρεοπαγίτου και έπειτα επέμεινε ότι όλα έγιναν σωστά και με την άδεια του Χαρδαλιά.

     

    Η παραδοχή του κ. Γεωργιάδη έγινε σε συνέχεια του καβγά που είχε στη Βουλή με τον Αλέξη Τσίπρα, όπου ειπώθηκαν διάφορα ακόμα και για πλαστογραφία, ακόμα και για τον Δημήτρη Τσίπρα, αδελφό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

     

    «Ολο αυτό που έγινε χθες στη Βουλή είναι δηλωτικό τού σε ποια κατάσταση είναι ο κ. Τσίπρας. Το πιο ωραίο tweet που διάβασα είναι ενός κυρίου Νικολαΐδη, που λέει “’στου πλαστογράφου το σπίτι δεν μιλάνε για πλαστογραφία”. Το να μου ασκήσει κάποιος κριτική για το αν έπρεπε να δεχτώ να είμαι νονός ή όχι στη συγκεκριμένη βάπτιση είναι μια θεμιτή κριτική και πιθανόν και να μην έπρεπε. Δεν λέω ότι τα κάνουμε όλα τέλεια, μπορεί να έχω κάνει και λάθος. Βλέποντας εκ των υστέρων το μέγεθος της αντίδρασης, θα μπορούσα να το είχα αποφύγει», παραδέχτηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, για να συνεχίσει:

     

    «Το θεώρησα τιμή για μένα να με καλεί κάποιος σε ένα τόσο σημαντικό γεγονός για την οικογένειά του και για αυτό και πήγα, επειδή εκτιμώ πολύ τον πατέρα. Όμως από το σημείο τού να πεις “όχι δεν έπρεπε να πας” έως τού σημείου “έκανες πλαστογραφία εσύ και ο πρόεδρος Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Συμβάσεων για να δικαιολογήσεις εκ των υστέρων τη βάπτιση”, με συγχωρείτε, εδώ υπάρχει μια τεράστια απόσταση. Και όταν αυτή την κριτική στην ασκεί ο Τσίπρας, που άλλαξε τον νόμο για να σώσει τον αδελφό του από το αδίκημα της πλαστογραφίας… Για να καταλάβει ο κόσμος, υπήρχε μια δίωξη, καταρχάς η δίωξη ερευνάται αν καλώς έγινε σε βαθμό πλημμελήματος ή έπρεπε να γίνει σε βαθμό κακουργήματος».




text
  • Εβδομοι από το τέλος στην ανάγνωση βιβλίων στην Ευρώπη, οι Ελληνες. Και ψηλά είμαστε


    21 Αυγούστου 2024, 22:20