• Το τηλεφώνημα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στον Σπύρο Μπιμπίλα για τις καταγγελίες στο θέατρο

    Μέχρι και έναν μήνα πριν, η πιθανότητα να δεις στο ίδιο τηλεοπτικό κάδρο τη Σταματίνα Τσιμτσιλή, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Σπύρο Μπιμπίλα ήταν μικρότερες και από το να έβλεπες τον πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών να κυνηγάει την Καλυψώ, την προεδρική γάτα, στον κήπο του Προεδρικού.

     

    Ομως τα πράγματα άλλαξαν με την έκρηξη του ελληνικού #MeToo. Στο πλαίσιο του οποίου: α) τα μέχρι πρότινος ανυπόφορα ελαφριά πρωινάδικα αναβαθμίστηκαν σε εκπομπές αποκαλύψεων για τα κακώς κείμενα στον χώρο του ελληνικού θεάματος, β) η κυρία Σακελλαροπούλου έδειξε το ενδιαφέρον της και γ) ο κ. Μπιμπίλας αποδείχτηκε ένας μαχητικός άνθρωπος που παλεύει για να φέρει την κάθαρση στο ελληνικό θέατρο.

     

    Ετσι, πρώτα η κυρία Σακελλαροπούλου επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΣΕΗ και όπως ανέφερε το σχετικό δελτίο Τύπου της Προεδρίας:

     

    «Μέσα στο τεταμένο κλίμα των ημερών, επικοινώνησα με τον πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρο Μπιμπίλα. Μου εξέθεσε τα προβλήματα του κλάδου, λόγω της πανδημίας, καθώς συμπληρώνεται σχεδόν χρόνος με τα θέατρα κλειστά, με αποτέλεσμα να εντείνεται η επαγγελματική ανασφάλεια και η αγωνία για την επόμενη μέρα. Ειδική αναφορά κάναμε στην αναστάτωση που επικρατεί στον χώρο και απειλεί να τον απαξιώσει συνολικά στην αντίληψη του κοινού.

     

    »Του εξέφρασα τη μεγάλη ανησυχία που αισθάνομαι βλέποντας τον κόσμο του θεάτρου να πλήττεται βίαια από τις αποκαλύψεις για κατάχρηση εξουσίας, σεξουαλική εκμετάλλευση, σωματική ή λεκτική βία. Αναφέρθηκα στη συνάντησή μου με τη Σοφία Μπεκατώρου, η οποία έγινε για να της εκφράσω την ενεργό συμπαράστασή μου στην προσπάθεια αποκάλυψης και καταδίκης κάθε κακοποιητικής συμπεριφοράς. Στο πρόσωπό της συναντήθηκα με όλους εκείνους, γυναίκες και άντρες, από οποιοδήποτε επαγγελματικό ή κοινωνικό χώρο, που βρίσκονται αντιμέτωποι με κάθε μορφή σεξουαλικής ή εξουσιαστικής κατάχρησης. Για να τους παροτρύνω να σπάσουν το φράγμα της σιωπής, να μιλήσουν δίχως φόβο. Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχουν οι θεσμοί και οι εγγυήσεις του Κράτους Δικαίου που διασφαλίζουν τις νόμιμες διαδικασίες και τα δικαιώματα των εμπλεκομένων.

     

    »Ας κρατήσουμε ως σημαντικό κέρδος αυτής της δύσκολης περιόδου για το θέατρο, αλλά και για άλλους, καλλιτεχνικούς και μη χώρους, την αποτίναξη του φόβου. Και το αίτημα για απόδοση δικαιοσύνης, ώστε να αποκατασταθεί η αξιοπρέπεια και το κύρος προσώπων και θεσμών που τόσο τους χρειάζεται η κοινωνία».

     

    Ακολούθως, το πρωί της Τρίτης, ο κ. Μπιμπίλας βγήκε στο «Happy Day», την εκπομπή της κυρίας Τσιμτσιλή, και μίλησε για αυτό το τηλεφώνημα που, όπως είπε, τον εξέπληξε.

     

    «Δεν ήταν κάτι που το περίμενα, ήταν με πρωτοβουλία της Προέδρου. Εγώ είχα βγει σε δυο-τρεις εκπομπές και έλεγα “μακάρι να μιλήσω με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να λύσουμε τα πολύ σημαντικά προβλήματα των ηθοποιών” και είναι προς τιμήν της που ενδιαφέρθηκε να πληροφορηθεί η ίδια όλα τα προβλήματα, όχι αυτά που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό, αλλά και τα εργασιακά μας προβλήματα. Κλείνουμε ακριβώς έναν χρόνο που μας απαγορεύεται η εργασία».

     

    Ο κ. Μπιμπίλας είπε πάντως ότι με την κυρία Σακελλαροπούλου κουβέντιασαν και για τις πρόσφατες καταγγελίες σεξουαλικής και άλλης κακοποίησης: «Κάναμε συζήτηση και σε αυτό και γι’ αυτό στην ανακοίνωση της Προεδρίας αναφέρεται ότι πρέπει να λυθεί αυτό το θέμα. Μιλήσαμε για περίπου ένα τέταρτο με 20 λεπτά, με πολλές λεπτομέρειες για τα πράγματα. Μου άφησε την εντύπωση ενός ανθρώπου που μιλάει και με την καρδιά του, αλλά και με τη γνώση του, και πραγματικά ήταν κάτι πολύ συγκινητικό».

  • Οταν βγήκαν τα εκχιονιστικά στο Κολωνάκι

    Μέχρι τώρα ξέραμε για Αριστερά του Κολωνακίου, παρέες του Κολωνακίου, σουβλάκια του Κολωνακίου, τώρα –λόγω της κακοκαιρίας ονόματι «Μήδεια»– αποκτήσαμε και… εκχιονιστικό του Κολωνακίου.

     

    Το έδειξε το πρωί της Τρίτης, εν μέσω χιονόπτωσης, ο ΣΚΑΪ: ένα εκχιονιστικό που ανεβοκατέβαινε την Πατριάρχου Ιωακείμ και καθάριζε τον δρόμο. Οπως εξήγησε ο οδηγός, ο κ. Νίκος, είχε ήδη περάσει από όλα τα στενά από τον «Ευαγγελισμό» μέχρι και το Λαϊκό Νοσοκομείο –βασική προτεραιότητα δεν ήταν φυσικά η Π. Ιωακείμ, αλλά κρίσιμες δομές, οι οποίες λόγω και της πυκνής χιονόπτωσης και απαγόρευσης κυκλοφορίας ως τις 5 π.μ. είχαν γίνει δυσπρόσιτες.

  • Φεύγει από τη ΝΔ ο Γιώργος Κύρτσος;

    Στην περίφημη «γαλάζια» πολυκατοίκια υπάρχει κινητικότητα. Αλλοι μετράνε (δημοσκοπικά) δυνάμεις για πού θα είναι υποψήφιοι –πολύ καλά τα νούμερα για τον Κυριάκο Πιερρακάκη στην Α’ Αθηνών και για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στον Δυτικό Τομέα Αθηνών έδειξε πρόσφατη έρευνα της Opinion για την διαδικτυακή εφημερίδα Political– και άλλοι μετράνε μέρες.

     

    Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος είναι στη «μαύρη λίστα» του Μεγάρου Μαξίμου εξαιτίας των όλο και πιο πυκνών και όλο και πιο δημόσιων διαφωνιών του με κυβερνητικές πολιτικές. Μάλιστα αναφέρεται ότι ευρωβουλευτής της ΝΔ ενδέχεται να μεταπηδήσει στην Ελληνική Λύση, όπου θα ξανασυναντήσει τον παλαιό του γνώριμο από τον ΛΑΟΣ Κυριάκο Βελόπουλο –τρόπον τινά, ο κ. Κύρτσος θα συστηθεί ως ο «σοβαρός Βελόπουλος», ό,τι και αν σημαίνει αυτό.

     

    Τα περί επικείμενης αποχώρησης του κ. Κύρτσου έγραψε ο Σταύρος Γ. Παπαντωνίου στην στήλη «Θεωρείο»:

     

    «Ο Γιώργος Κύρτσος έχει πληθύνει το τελευταίο διάστημα την κριτική του στη Ν.Δ., ανεβάζοντας διαρκώς και λίγο περισσότερο την αντιπολίτευση. Το Μαξίμου έχει εκνευριστεί και έχει βάλει τον ευρωβουλευτή στην black list, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την ανανέωση της θητείας του στο ευρωκοινοβούλιο, ενώ και στα εθνικά ψηφοδέλτια δύσκολα θα υπάρξει χώρος. Aυτό δεν σημαίνει πως ο πολύπειρος δημοσιογράφος θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, καθώς κάποιοι λένε πως η κριτική που ασκεί είναι για να φτιάξει κλίμα αποχώρησης από τη Ν.Δ. και μεταπήδησης πιο δεξιά. Εξάλλου, έχει υπάρξει στέλεχος του ΛΑΟΣ και σήμερα ένας πρώην βουλευτής του Καρατζαφέρη έχει δικό του κόμμα, που ίσως μπορεί να του εξασφαλίσει μία ακόμη θητεία στις Βρυξέλλες».

  • Γιατί τους εκπλήσσει ο Ξυδάκης;

    Είπε, λοιπόν, για τους Νεοδημοκράτες ο πρώην βουλευτής, πρώην αρθρογράφος της «Καθημερινής» και πρώην αν. υπουργός (πολλά πρώην) Νίκος Ξυδάκης πως «δεν είναι φιλελεύθεροι, κωλοδεξιοί είναι, ΕΡΕ»  και διαμαρτυρήθηκε έντονα η Πειραιώς. Προφανώς όχι τόσο για το ΕΡΕ, αλλά για τα ανατομικά στοιχεία του χαρακτηρισμού.

     

    Ο Θάνος Πλεύρης, βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, για παράδειγμα έδωσε τον τόνο:

     

    Το ενδιαφέρον είναι ότι δεν θα έπρεπε να τους εκπλήσσει το ύφος του κ. Ξυδάκη. Μιλάμε για έναν τύπο που ως αν. υπουργός Πολιτισμού στις μέρες της Πρώτης Φοράς Αριστερά άναβε το επαναστατικό σιγκαρίλο του μέσα στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ενεργοποιώντας ακόμα και τον συναγερμό πυρασφάλειας.

     

    Αυτό που εκπλήσσει είναι ότι ο κ. Ξυδάκης θεωρεί την ΕΡΕ κάτι το μιαρό. Καμία αντίρρηση, αλλά ξεχνά με ποιους συγκυβερνούσε επί τέσσερα χρόνια;




text
  • Το τοπίο που φτιάχνει η σκόνη, μας βοηθάει να καταλάβουμε ότι εμείς είμαστε οι εξωγήινοι


    24 Απριλίου 2024, 07:33