562
Το χτύπημα με στόχο τον Ιμπραήμ Ακίλ φαίνεται πως έλαβε χώρα σε κεντρικό σημείο στα προάστια της Βηρυτού | REUTERS/Mohamed Azakir

Ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό: Νεκρός ανώτατος διοικητής της Χεζμπολάχ

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2024, 17:55
Το χτύπημα με στόχο τον Ιμπραήμ Ακίλ φαίνεται πως έλαβε χώρα σε κεντρικό σημείο στα προάστια της Βηρυτού
|REUTERS/Mohamed Azakir

Ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό: Νεκρός ανώτατος διοικητής της Χεζμπολάχ

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2024, 17:55

Ο ισραηλινός στρατός (IDF) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι δυνάμεις του εξαπέλυσαν ένα «στοχευμένο πλήγμα» στη Βηρυτό, με δύο πηγές ασφαλείας να δηλώνουν στο Reuters ότι ο αεροπορικός βομβαρδισμός είχε στόχο ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ.

Πηγές της Telegraph ανάφεραν ότι από την επίθεση έχασε τη ζωή του ένας ανώτατος διοικητής της λιβανέζικης οργάνωσης, ο οποίος μάλιστα ήταν επικηρυγμένος με επτά εκατομμύρια ευρώ για βομβαρδισμό της πρεσβείας των ΗΠΑ κατά την οποία είχαν σκοτωθεί 63 άνθρωποι.

Ο λόγος για τον Ιμπραήμ Ακίλ (Ibrahim Aqil), επικεφαλής της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης της Χεζμπολάχ. Οπως μεταδίδει η Jerusalem Post, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ περιέγραφε τον Ακίλ ως «παγκόσμιο τρομοκράτη» το 2019, εξαιτίας της εμπλοκής του σε πολλαπλά τρομοκρατικά σχέδια, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης στους στρατώνες των αμερικανών πεζοναυτών το 1983, όπου σκοτώθηκαν 241 Αμερικανοί.

Σύμφωνα με το Alma Research and Education Center ο Ακίλ ήταν στα ψηλότερα επίπεδα της ιεραρχίας της οργάνωσης, κάτω μόνο από τον Χασάν Νασράλα.

Την είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσε και λίγη ώρα αργότερα ο ισραηλινός στρατός, προσθέτοντας ότι σχεδόν δέκα ανώτεροι διοικητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν μαζί με τον Ακίλ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι IDF για την «εξουδετέρωση του Ακίλ», αναφέρουν τα εξής:

«Υπό την καθοδήγηση της Διεύθυνσης Πληροφοριών, μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας στόχευσαν την περιοχή της Βηρυτού και σκότωσαν τον Ιμπραήμ Ακίλ, επικεφαλής της ομάδας επιχειρήσεων της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, τον εκτελούντα χρέη διοικητή της Radwan και τον διοικητή του «Σχεδίου κατάκτησης της Γαλιλαίας», που μαζί με τον Ακίλ, αποτελούσαν την κορυφή της ιεραρχίας της ομάδας Radwan»

Περισσότερα για την επίθεση

Λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για νεκρούς και τραυματίες από τον βομβαρδισμό στα νότια προάστια της πρωτεύουσας της χώρας, ενώ το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Jadeed μετέδωσε εικόνες από κατεστραμμένα αυτοκίνητα και απορρίμματα στους δρόμους μετά την ισραηλινή επιδρομή.

Ενας πρώτος απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον δέκα νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Σύμφωνα με πλάνα από ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση του Reuters, ένα πυκνό σύννεφο καπνού φάνηκε να υψώνεται πάνω από την πρωτεύουσα του Λιβάνου, ενώ κάτοικοι στα νότια προάστια της πόλης ανέφεραν ότι άκουσαν μια δυνατή έκρηξη.

Πηγές ασφαλείας του Λιβάνου ανέφεραν στο Reuters ότι ο βομβαρδισμός σημειώθηκε κοντά σε εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ.

Επίθεση με 150 ρουκέτες από τη Χεζμπολάχ στο Ισραήλ

Το χτύπημα αυτό του Ισραήλ ήρθε λίγες ώρες μετά την επίθεση με ρουκέτες από τη Χεζμπολάχ σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο βόρειο Ισραήλ.

Η σιιτική οργάνωση, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Ισραήλ με περίπου 150 ρουκέτες, δημοσιεύοντας και τις ακριβείς τοποθεσίες των στόχων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...