Φαντάρε πού πας; Η προαιώνια αγωνία κάθε νεοσύλλεκτου. Ειδικά εκείνων που έπειτα από πολυετείς αναβολές στράτευσης εμφανίζονται στην πύλη του Κέντρου Εκπαίδευσης με ένα σωρό πτυχία, διπλώματα και διδακτορικά υπό μάλης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής», το υπουργείο Εθνικής Αμυνας επεξεργάζεται σχέδιο κατάταξης των πτυχιούχων νεοσυλλέκτων ανάλογα με τα προσόντα τους, στα πρότυπα του ισραηλινού στρατού.
Κατά τον τρόπο αυτό και η υπηρεσία θα αξιοποιεί τις γνώσεις του στρατεύσιμου αλλά και εκείνος θα αποκτά εμπειρίες, ένα είδος πρακτικής εξάσκησης υψηλών απαιτήσεων η οποία θα πιστοποιείται για τον κάθε έφεδρο κατά την απόλυσή του.
Το πιο προφανές πεδίο εφαρμογής του «ισραηλινού μοντέλου» αφορά τους αριστούχους του τομέα Πληροφορικής οι οποίοι θα αξιοποιούνται στη Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ. Από εκεί και πέρα, πρόβλεψη υπάρχει και για τους αριστούχους της Νομικής οι οποίοι θα αποσπώνται στα νομικά γραφεία της πολιτικής ηγεσίας αλλά και σε όσες Διευθύνσεις έχουν σχέση με συμβάσεις και προμήθειες. Κατά την αυτή λογική και οι αριστούχοι Μηχανικοί και Μηχανολόγοι θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιούν τις γνώσεις τους σε υπηρεσίες που αφορούν την παραγωγή και συντήρηση οπλικών συστημάτων όπως η ΕΑΒ.
Η ανάπτυξη του όλου σχεδίου απαιτεί την δημιουργία μιας βάσης δεδομένων όπου θα καταχωρούνται τα γνωστικά πεδία των στρατευσίμων και αυτομάτως θα επιλέγονται για τις θέσεις όπου υπάρχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις. Το στάδιο αυτό έχει αναλάβει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το οποίο θα δημιουργήσει την κατάλληλη πλατφόρμα σε συνεργασία, φυσικά, με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
Το πρόγραμμα αναμένεται να έχει δρομολογηθεί στις αρχές του επόμενου έτους με την υπογραφή σχετικού μνημονίου μεταξύ των δύο υπουργείων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News