376
Η Αμίτ Σουσανά (δεξιά), πρώην όμηρος της Χαμάς, αγκαλιά με μια φίλη της έξω από το κατεστραμμένο σπίτι της στο μεθοριακό κιμπούτς Κφαρ Αζά στις 29 Ιανουαρίου | Amir Levy/Getty Images

Ισραηλινή πρώην όμηρος: «Τρέλα στα μπουντρούμια της Γάζας!»

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2024, 09:00
Η Αμίτ Σουσανά (δεξιά), πρώην όμηρος της Χαμάς, αγκαλιά με μια φίλη της έξω από το κατεστραμμένο σπίτι της στο μεθοριακό κιμπούτς Κφαρ Αζά στις 29 Ιανουαρίου
|Amir Levy/Getty Images

Ισραηλινή πρώην όμηρος: «Τρέλα στα μπουντρούμια της Γάζας!»

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2024, 09:00

«Τρεις ώρες, 60 λεπτά, 55 ημέρες. Η Αμίτ κρύφτηκε πίσω από την ντουλάπα. Υστερα πάλεψε μία ώρα με τους άνδρες που άνοιξαν τις πόρτες και την τράβηξαν έξω. Πέντε από αυτούς την έσυραν πυξ λαξ στη Γάζα, ένα χιλιόμετρο μακριά. Εμεινε σχεδόν δύο μήνες στα μπουντρούμια των τρομοκρατών. Σήμερα η 40χρονη γυναίκα λέει: ‘‘Συνεχής φόβος, καθημερινή κακοποίηση. Εκεί κάτω, σε ένα τούνελ βάθους 30 μέτρων, ένιωσα θαμμένη ζωντανή’’. Η Αμίτ Σουσανά επέστρεψε στο Ισραήλ τον περασμένο Νοέμβριο, στο πλαίσιο της ανταλλαγής αιχμαλώτων».

Ο ανταποκριτής της Corriere della Sera στο Ισραήλ έγραψε ότι η γυναίκα, όταν επέστρεψε, δεν πήγε στο χωριό της, που είναι το μεθοριακό κιμπούτς Κφαρ Αζά, διότι καταστράφηκε στην εισβολή της Χαμάς. Τώρα όμως το επισκέφθηκε και στις 29 Ιανουαρίου μίλησε δημοσίως για την απαγωγή και την κράτησή της. Επανέλαβε πολλές φορές, σημείωσε ο Ιταλός, ότι νιώθει ενοχές που αυτή απελευθερώθηκε ενώ άλλοι Ισραηλινοί βρίσκονται ακόμα στα χέρια των τζιχαντιστών: «Εγώ ξέρω τι υπέφερα! Τι κακοποίηση επί 55 ημέρες! Ομως δεν τολμώ να φανταστώ τι σημαίνει να είσαι ακόμα εκεί, 115 ολόκληρες ημέρες».

Η ανταπόκριση έδωσε  λεπτομέρειες από το ιστορικό: «Στις 7 Οκτωβρίου μόνο από αυτό το χωριό 11 άτομα σκοτώθηκαν και άλλα επτά απήχθησαν. Οι φωτογραφίες τους κρέμονται στους μαυρισμένους από τις εκρήξεις τοίχους. Οι Γιοτάμ Χαΐμ και Αλόν Σαμρίζ σκοτώθηκαν κατά λάθος από στρατιώτες, στα μέσα Δεκεμβρίου. Είχαν καταφέρει να ξεφύγουν από τους απαγωγείς τους μαζί με τον Σαμέρ Ταλαλκά, έναν Βεδουίνο που δούλευε στις φάρμες του Κφαρ Αζά. Η Ντορόν Σταϊνμπρέχερ εμφανίστηκε πριν από λίγες μέρες σε βίντεο των τρομοκρατών. Ο αδερφός της λέει ότι δεν ξέρει αν παίρνει τα φάρμακά του στη Γάζα».

Και συνέχισε ο Ιταλός: «Ο Αβιχάι Μπροντέτζ έχει τρία παιδιά που απήχθησαν, όπως και η γυναίκα του. Απελευθερώθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο. Τον Οκτώβριο είχε πρωταγωνιστήσει στις διαδηλώσεις εναντίον της ισραηλινής κυβέρνησης. Ζητούσε να παραμείνουν προτεραιότητα οι όμηροι, να απελευθερωθούν όλοι τους και με οποιοδήποτε τίμημα. Τώρα αυτό το ζητούν χιλιάδες Ισραηλινοί. Ο Αβιχάι λέει: ‘‘Είμαστε σε πόλεμο εδώ και 100 χρόνια. Υπάρχει πάντα χρόνος για να επιστρέψω στον αγώνα, αν και ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί».

Ας σημειωθεί ότι πολλά χωριά και κιμπούτς που δέχθηκαν την επίθεση των Χαμασιτών στις 7 Οκτωβρίου έχουν εκκενωθεί. Οι κάτοικοί τους έχουν μεταφερθεί σε άλλες περιοχές του Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...