500
Καπνός υψώνεται από το σημείο όπου έπεσαν ρουκέτες της Χεζμπολάχ, εναντίον στρατιωτικού φυλακίου στο βόρειο Ισραήλ, την Κυριακή | EPA/WAEL HAMZEH

Ισραήλ: Θα καταστρέψουμε τον Λίβανο αν μας επιτεθεί η Χεζμπολάχ

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2023, 10:55
Καπνός υψώνεται από το σημείο όπου έπεσαν ρουκέτες της Χεζμπολάχ, εναντίον στρατιωτικού φυλακίου στο βόρειο Ισραήλ, την Κυριακή
|EPA/WAEL HAMZEH

Ισραήλ: Θα καταστρέψουμε τον Λίβανο αν μας επιτεθεί η Χεζμπολάχ

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2023, 10:55

Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν στόχους στον Λίβανο, την Κυριακή, καθώς οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) προειδοποίησαν ότι θα «καταστρέψουν» τη χώρα εάν η Χεζμπολάχ εισέλθει στον πόλεμο.

Οι αεροπορικές επιδρομές έγιναν καθώς οι ΗΠΑ και η Βρετανία εξέφρασαν φόβους ότι ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς θα μπορούσε να «κλιμακωθεί» σε μια σύγκρουση που θα αφορούσε «την ευρύτερη Μέση Ανατολή».

Οι ισραηλινές επιδρομές έγιναν όταν αντιαρματικές ρουκέτες που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ σκότωσαν ένα άτομο στο βόρειο Ισραήλ, στις πιο σοβαρές συγκρούσεις εκτός Γάζας από την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς.

Ο Τζάκι Χανέγκμπι, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ισραήλ, προειδοποίησε την τρομοκρατική οργάνωση του Λιβάνου, που χρηματοδοτείται από το Ιράν, να μην ξεκινήσει πόλεμο με το Ισραήλ, απειλώντας με «καταστροφή του Λιβάνου» σε περίπτωση που το κάνει.

Ισραηλινό τανκ στα σύνορα με τον Λίβανο – REUTERS/Gil Eliyahu

Το Ισραήλ είναι προετοιμασμένο να πολεμήσει σε δύο ή περισσότερα μέτωπα, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι προσθέτοντας ότι η φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ κλιμακώνει την ένταση στα σύνορα του Λιβάνου για να παρακωλύσει την επίθεση του Ισραήλ στην Γάζα.

Το Ισραήλ ενεργοποίησε σχέδιο για την απομάκρυνση των κατοίκων 28 χωριών που βρίσκονται σε απόσταση έως δύο χιλιομέτρων κατά μήκος των βορείων συνόρων του με τον Λίβανο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο ισραηλινός στρατός μετά τις εχθροπραξίες με την Χεζμπολάχ ενώ παράλληλα συνεχίζεται η κλιμάκωση του πολέμου στη Γάζα.

Σε κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας και ο στρατός ανακοινώνουν «την εφαρμογή σχεδίου απομάκρυνσης από το βόρειο Ισραήλ των κατοίκων που ζουν σε τομέα δύο χιλιομέτρων από τα σύνορα με τον Λίβανο προς καταλύματα που χρηματοδοτούνται από το κράτος».

Ο τοίχος που χωρίζει το Ισραήλ από τον Λίβανο, όπως φαίνεται από τη μεριά του Μαραουχίν του Λιβάνου – EPA/WAEL HAMZEH

Ενα από τα χωριά στο βόρειο Ισραήλ, η Στούλα, δέχθηκε πυραυλική επίθεση από τη σιιτική οργάνωση του Λιβάνου την Κυριακή. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι σκοτώθηκε ένας άμαχος.

Ο αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ, εκπρόσωπος των IDF, δήλωσε: «Με τη Χεζμπολάχ, είχαμε αρκετές αψιμαχίες κατά μήκος των συνόρων τις τελευταίες ημέρες», είπε.

«Θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα στη Χεζμπολάχ να παρακολουθεί πολύ στενά τι συμβαίνει με τη Χαμάς και την οργάνωσή της στη Γάζα αυτή τη στιγμή που μιλάμε», πρόσθεσε.

Ανησυχία για ανάφλεξη της Μέσης Ανατολής

Τα δυτικά έθνη έχουν προειδοποιήσει κατά οποιασδήποτε κλιμάκωσης της σύγκρουσης και έχουν κινηθεί για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν την επέκτασή της.

Ο Τζο Μπάιντεν έστειλε δεύτερο αεροπλανοφόρο στην περιοχή, το Σαββατοκύριακο.

Την Κυριακή, ο Ρίσι Σούνακ υποδέχθηκε τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας για συνομιλίες σχετικά με την εκτόνωση της κρίσης.

Συμφώνησαν για «διπλωματικές προσπάθειες για την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, σε συνεργασία με τους περιφερειακούς ηγέτες, καθώς και με την ισραηλινή κυβέρνηση και την Παλαιστινιακή Αρχή», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ βλέπουν «πραγματικό κίνδυνο κλιμάκωσης στα βόρεια σύνορα» και είχαν προειδοποιήσει το Ιράν μέσω διπλωματικών παρασκηνιακών οδών να μην παρέμβει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...