Το Ισραήλ συμφώνησε να επιτρέπει την είσοδο δύο βυτιοφόρων με καύσιμα την ημέρα στη Γάζα προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες των υπηρεσιών του ΟΗΕ στον θύλακα και να διασφαλιστεί η λειτουργία των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης, σύμφωνα με δηλώσεις ισραηλινού αξιωματούχου που επικαλέστηκε η Times of Israel την Παρασκευή, 42η ημέρα της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης.
Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο έλαβε την απόφαση αυτή βασιζόμενο στις εισηγήσεις του ισραηλινού στρατού (IDF) και της Σιν Μπετ (πρόκειται για την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ) και κατόπιν αιτήματος αμερικανών αξιωματούχων, προσέθεσε η εφημερίδα.
Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στο να δοθεί η «ελάχιστη» αναγκαία υποστήριξη για τα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης προκειμένου να αποτραπούν οι επιδημίες στην περιοχή, οι οποίες θα μπορούσαν να βλάψουν τους αμάχους, τους στρατιώτες του IDF και στη συνέχεια να εξαπλωθούν στο Ισραήλ, εξήγησε ο αξιωματούχος.
Επιπλέον, το να επιτρέψει την είσοδο των καυσίμων δίνει στο Τελ Αβίβ «το απαραίτητο διπλωματικό περιθώριο ελιγμών» ώστε να μπορέσει να συνεχίσει την εκστρατεία του που έχει στόχο την εξάλειψη της Χαμάς στη Γάζα, προσέθεσε.
Ο ίδιος διαβεβαίωσε, τέλος, ότι το Ισραήλ θα παρακολουθεί την παράδοση των καυσίμων για να διασφαλίσει ότι δεν θα φτάσουν στα χέρια των τρομοκρατών.
Η ανησυχία των Ισραηλινών ότι τα καύσιμα χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς, ακόμη και όταν αποτελούν μέρος της προσφερόμενης ανθρωπιστικής βοήθειας για τα νοσοκομεία, για παράδειγμα, αποτέλεσε έναν από τους λόγους που ο παλαιστινιακός θύλακας τέθηκε από νωρίς σε πλήρη αποκλεισμό από το Ισραήλ.
These fuel tanks are inside Gaza.
They contain more than 500,000 liters of fuel.
Ask Hamas if you can have some. https://t.co/Dlag6VdbMq pic.twitter.com/WXzZMFr8yI
— Israel Defense Forces (@IDF) October 24, 2023
ΠΟΥ: Αμεσος κίνδυνος λιμού για τους κατοίκους της Γάζας
Η εξέλιξη αυτή ήρθε καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωνε για ακόμη μία ημέρα την Παρασκευή ότι ανησυχεί για την εξάπλωση ασθενειών στη Γάζα καθώς εβδομάδες ισραηλινών βομβαρδισμών έχουν αναγκάσει τον πληθυσμό να μετακινηθεί σε καταφύγια με ελάχιστες προμήθειες τροφίμων και πόσιμου νερού.
«Ανησυχούμε ιδιαιτέρως για την εξάπλωση ασθενειών όταν φθάσει η χειμερινή περίοδος», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Πεέπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Ο ίδιος δήλωσε ότι πάνω από 70.000 περιστατικά με οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού και πάνω από 44.000 περιπτώσεις διάρροιας έχουν καταγραφεί στον πυκνοκατοικημένο θύλακα, αριθμοί σημαντικά υψηλότεροι από τους αναμενόμενους.
Ο ΠΟΥ είχε προειδοποιήσει και το προηγούμενο διάστημα για «ανησυχητικές τάσεις» στην εξάπλωση ασθενειών στη Γάζα, όπου οι βομβαρδισμοί και η χερσαία επίθεση έχουν διαταράξει σοβαρά το σύστημα υγείας, έχουν δυσκολέψει πολύ την πρόσβαση σε πόσιμο νερό και έχουν αναγκάσει τους αμάχους να μεταφερθούν σε καταφύγια.
Η έλλειψη καυσίμων έχει ήδη οδηγήσει στην αναστολή λειτουργίας σταθμών άντλησης λυμάτων και μονάδων αφαλάτωσης, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης του νερού και εμφάνισης ασθενειών.
Την ίδια ώρα, η έναρξη της εποχής των βροχών και η πιθανότητα πλημμυρών επίσης αυξάνουν τους φόβους ότι το σύστημα αποχέτευσης του πυκνοκατοικημένου θύλακα θα φθάσει στα όρια των δυνατοτήτων του και θα εξαπλωθούν οι ασθένειες.
Το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) ανακοίνωσε την ίδια ημέρα ότι περίπου 813.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι διαμένουν σε τουλάχιστον 154 καταφύγια που διαχειρίζεται η UNRWA, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.
«Ο συνωστισμός οδηγεί σε εξάπλωση ασθενειών, όπως οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού και διάρροια, δημιουργώντας περιβαλλοντικές και υγειονομικές ανησυχίες», προειδοποίησε η OCHA.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News