180
Παλαιότερη προεκλογική αφίσα του «Γαλανόλευκου Κόμματος» απεικονίζει τον τότε επικεφαλής του, Μπένι Γκαντζ, μαζί με τον ισραηλινό πρωθυπουργό | REUTERS/Ammar Awad

Ισραήλ: Συμφωνία Νετανιάχου – Γκαντζ για σχηματισμό κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2023, 17:44
Παλαιότερη προεκλογική αφίσα του «Γαλανόλευκου Κόμματος» απεικονίζει τον τότε επικεφαλής του, Μπένι Γκαντζ, μαζί με τον ισραηλινό πρωθυπουργό
|REUTERS/Ammar Awad

Ισραήλ: Συμφωνία Νετανιάχου – Γκαντζ για σχηματισμό κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2023, 17:44

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο επικεφαλής του κεντρώου αντιπολιτευόμενου κόμματος «Εθνική Ενότητα» Μπένι Γκαντζ συμφώνησαν να σχηματίσουν κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη, καθώς ο πόλεμος της χώρας με τη Χαμάς κλιμακώνεται.

Η συμφωνία ήρθε έπειτα από πολυήμερες διαπραγματεύσεις και κύριο σημείο της αποτελεί η σύσταση ενός «πολεμικού υπουργικού συμβουλίου», στο οποίο θα συμμετέχουν ο Νετανιάχου, ο Γκαντς και ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Γιοάβ Γκάλαντ.

Μια θέση στο εν λόγω συμβούλιο, το οποίο θα χαράξει τη στρατηγική του πολέμου, έμεινε ανοιχτή για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ. Οπως μετέδωσαν ισραηλινά ΜΜΕ, ωστόσο, ο πρόεδρος του του κεντρώου κόμματος Γες Ατίντ αρνήθηκε να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης αν δεν αποχωρήσουν από τον νυν κυβερνητικό συνασπισμό τα ακροδεξιά θρησκευτικά κόμματα.

Εξάλλου, συμφωνήθηκε ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου δεν θα προωθηθεί καμία νομοθεσία στην Κνεσέτ ή κυβερνητικά ψηφίσματα που δεν σχετίζονται με τη διεξαγωγή του πολέμου.

Αποφασίστηκε, τέλος, ότι πέντε υπουργοί εκ μέρους της αντιπολίτευσης θα προστεθούν στο υπουργικό συμβούλιο πολιτικής ασφάλειας. Οι εν λόγω αξιωματούχοι θα παραμείνουν στην κυβέρνηση μέχρι και τη λήξη του πολέμου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...