375
Ισραηλινοί στρατιώτες αναζητούν θύματα στο κιμπούτς Κφαρ Αζά, τρεις ημέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς | EPA/ATEF SAFADI

Ισραήλ: Στρατιωτική μονάδα «είχε προειδοποιήσει» τους αρμοδίους ότι επίκειται επίθεση της Χαμάς

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2024, 16:17
Ισραηλινοί στρατιώτες αναζητούν θύματα στο κιμπούτς Κφαρ Αζά, τρεις ημέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς
|EPA/ATEF SAFADI

Ισραήλ: Στρατιωτική μονάδα «είχε προειδοποιήσει» τους αρμοδίους ότι επίκειται επίθεση της Χαμάς

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2024, 16:17

Οι υπηρεσίες Πληροφοριών του ισραηλινού στρατού γνώριζαν περισσότερο από δύο εβδομάδες πριν την 7η Οκτωβρίου την ύπαρξη σχεδίου επίθεσης της Χαμάς κατά ισραηλινών στρατιωτικών θέσεων και κιμπούτς στο νότιο Ισραήλ με στόχο την σύλληψη εκατοντάδων ομήρων, μετέδωσε το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Kan, την Τρίτη.

Η μονάδα του ισραηλινού στρατού που είναι επιφορτισμένη με τις παρακολουθήσεις και την συγκέντρωση πληροφοριών, η Unit 8200, συνέταξε στις 19 Σεπτεμβρίου έκθεση με λεπτομερή στοιχεία για την εκπαίδευση επίλεκτων μονάδων της Χαμάς εν όψει των επιθέσεων αυτών.

Μάλιστα, κάποιες από τις γυναίκες μέλη της ισραηλινής μονάδας απήχθησαν στη διάρκεια της επίθεσης, ενώ άλλες σκοτώθηκαν.

Οι αξιωματούχοι του τομέα των Πηροφοριών εντός της στρατιωτικής διοίκησης του νοτίου τομέα του Ισραήλ, στην οποία ανήκει και η Λωρίδα της Γάζας, γνώριζαν την έκθεση, αλλά την αγνόησαν, σύμφωνα με το Kan, που επικαλείται μη κατονομαζόμενους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Kan, έγγραφο που διανεμήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου στην 143η Μεραρχία της Τσαχάλ, γνωστή και ως Μεραρχία της Γάζας, ενημέρωνε για σχέδιο επίθεσης κατά στρατιωτικών βάσεων και κιμπούτς και την σύλληψη έως και 250 ομήρων, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών.

Το χειρότερο δυνατό σενάριο που εξετάσθηκε τότε, ήταν η πιθανή είσοδος λίγων δεκάδων μελών της Χαμάς από τρία σημεία στο ισραηλινό έδαφος. Τελικά, οι εισβολείς υπολογίζονται στους 3.000 ένοπλους άνδρες.

Ομως στις 7 Οκτωβρίου, οι επιθέσεις των τρομοκρατών της Χαμάς και άλλων ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων στο Ισραήλ, προκάλεσαν τον θάνατο 1.194 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους ισραηλινών πολιτών, και την αρπαγή 251 ανθρώπων. Από τους 116 ομήρους που παραμένουν στην Γάζα, οι 41 είναι νεκροί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αρνείται επιμόνως την διεξαγωγή επίσημης έρευνας για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου πριν από το τέλος του πολέμου στην Γάζα.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε στο AFP, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αποκαλύψεις του Kan, ότι ο στρατός «διεξάγει έρευνα σχετικά με τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου και αυτά που προηγήθηκαν. Σκοπός της έρευνας αυτής είναι να μάθουμε και να αντλήσουμε τα διδάγματα που επιβάλλονται», δήλωσε ο εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι «τα πορίσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν με απόλυτη διαφάνεια στο κοινό».

Δύο ανώτεροι αξιωματούχοι στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, αρμόδιοι για την περιοχή, έχουν υποβάλει την παραίτησή τους, αναγνωρίζοντας το μερίδιο ευθύνης τους για την σφαγή που δεν σταμάτησαν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...