347
Παλαιότερη φωτογραφία του ισραηλινού αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των IDF Χερτσί Χαλεβί | APE MPE/EPA/ATEF SAFADI

Ισραήλ: Πρώτη παραδοχή του στρατού για λάθη μετά την επίθεση της Χαμάς

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2023, 20:36
Παλαιότερη φωτογραφία του ισραηλινού αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των IDF Χερτσί Χαλεβί
|APE MPE/EPA/ATEF SAFADI

Ισραήλ: Πρώτη παραδοχή του στρατού για λάθη μετά την επίθεση της Χαμάς

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2023, 20:36

Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού Χερτσί Χαλεβί παραδέχθηκε για πρώτη φορά την Πέμπτη λάθη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια το Σάββατο, επιθέσεις που αιφνιδίασαν τόσο το στράτευμα όσο και τις μυστικές υπηρεσίες.

«Οι IDF (οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις) έχουν καθήκον τους την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών αυτής και το πρωί του Σαββάτου δεν καταφέραμε να εκπληρώσουμε αυτό το καθήκον στην περιοχή γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας», τόνισε ο Χαλεβί, ζητώντας να γίνει αξιολόγηση των λαθών μετά τον πόλεμο:« Θα μάθουμε, θα ερευνήσουμε, αλλά τώρα είναι η ώρα του πολέμου».

«Οι IDF πολεμούν ανελέητα εναντίον των τρομοκρατών που διέπραξαν αδιανόητες πράξεις», ανέφερε ο ίδιος, στην πρώτη δημόσια δήλωση που έκανε μετά τις επιθέσεις. Η σφαγή παιδιών και γυναικών είναι απάνθρωπη, προσέθεσε.

Επί του παρόντος, ο στρατός σκοτώνει τους τρομοκράτες και καταστρέφει τις υποδομές των τρομοκρατών στον παλαιστιανιακό θύλακα, σημείωσε εξάλλου ο Χαλεβί.

Αναφερόμενος στους τουλάχιστον 150 ανθρώπους που απήχθησαν και κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακα δεσμεύτηκε ότι οι IDF θα κάνουν «ό,τι μπορούν» για να φέρουν «τους απαχθέντες πίσω στα σπίτια τους».

Νωρίτερα την Πέμπτη ο ισραηλινός υπουργός Παιδείας Γιοάβ Κις έγινε το πρώτο μέλος της κυβέρνησης που παραδέχθηκε λανθασμένους υπολογισμούς που οδήγησαν στην επίθεση της Χαμάς.

«Αυτό συνέβη υπό την διακυβέρνησή μας, θα βγάλουμε συμπεράσματα και θα λογοδοτήσουμε», τόνισε ο Κις σε συνέντευξή του.

Οι επιθέσεις της παλαιστινιακής οργάνωσης αιφνιδίασαν τις ισραηλινές δυνάμεις, παρά τη φήμη που έχουν ο ισραηλινός στρατός και οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες για την αποτελεσματικότητά τους.

Λαπίντ: Να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για «ασυγχώρητη αποτυχία», καθώς απέτυχε να αποτρέψει την επίθεση που εξαπέλυσε το Σάβββατο η Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος.

«Η αποτυχία του Σαββάτου είναι ασυγχώρητη», τόνισε ο Λαπίντ, προσθέτοντας ότι δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης που συγκροτήθηκε την Τετάρτη από τον Νετανιάχου με τη συμμετοχή του κεντρώου κόμματος «Εθνική Ενότητα» του Μπένι Γκαντς.

Ο Λαπίντ αρνήθηκε να συμμετάσχει σε κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης αν δεν αποχωρήσουν από τον νυν κυβερνητικό συνασπισμό τα ακροδεξιά κόμματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...