600
Σχηματισμός ισραηλινών αρμάτων κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας | REUTERS/Violeta Santos

Ισραήλ προς κατοίκους Γάζας: Μετακινηθείτε νότια, κινδυνεύουν οι ζωές σας

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2023, 14:03
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/10/2023 19:00
Σχηματισμός ισραηλινών αρμάτων κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας
|REUTERS/Violeta Santos

Ισραήλ προς κατοίκους Γάζας: Μετακινηθείτε νότια, κινδυνεύουν οι ζωές σας

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2023, 14:03
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/10/2023 19:00

Οι Παλαιστίνιοι γνωστοποίησαν την Κυριακή ότι έλαβαν νέες προειδοποιήσεις από τον στρατό του Ισραήλ να απομακρυνθούν από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας –όπου οι βομβωαρδισμοί συνεχίζονταν για 16η ημέρα– προς το νότιο, με την προσθετη προειδοποίηση ότι αν δεν το πράξουν, ενδέχεται να θεωρηθούν υποστηρικτές «τρομοκρατικής οργάνωσης», καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων στον θύλακα.

Το μήνυμα αυτό μεταδόθηκε με φυλλάδια τα οποία έφεραν το όνομα και τον λογότυπο των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) ενώ εστάλη και μέσω ηχητικών μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα των ανθρώπων στη Γάζα.

«Επείγουσα προειδοποίηση προς τους κατοίκους της Γάζας. Η παρουσία σας βόρεια της Γουάντι Γάζα θέτει τη ζωή σας σε κίνδυνο. Oποιος επιλέξει να μην φύγει από τη βόρεια Γάζα (προς τις περιοχές) νότια της Γουάντι Γάζα ενδέχεται να ταυτοποιηθεί ως συνεργός τρομοκρατικής οργάνωσης», ανέφερε το φυλλάδιο.

Ακολούθως, σε ανακοίνωσή του, ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε διευκρινίσεις. Επισήμανε σε ανακοίνωσή του ότι «δεν σκοπεύει να θεωρήσει όσους δεν έχουν απομακρυνθεί (…) μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης» και πρόσθεσε ότι δεν στοχοθετεί αμάχους. «Προκειμένου να περιοριστούν τα πλήγματα σε αμάχους, οι IDF έστειλαν ένα αίτημα στους κατοίκους του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας να μετακινηθούν προς νότο», εξήγησε.

Το Ισραήλ βομβαρδίζει συνεχώς τον παλαιστινιακό θύλακα μετά την επίθεση της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, ενώ έχει συγκεντρώσει στρατεύματα και εξοπλισμό κοντά στα σύνορα με τη Γάζα ενόψει χερσαίας επιχείρησης εκεί.

Οι ισραηλινές Αρχές έχουν ήδη προειδοποιήσει τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας να μετακινηθούν προς τον νότο, εδώ και πολλά 24ωρα, αν και οι Παλαιστίνιοι δήλωσαν ότι μέχρι τώρα δεν είχαν ενημερωθεί ότι θα θεωρηθούν υποστηρικτές «τρομοκρατών», αν δεν το πράξουν.

Κατήγγειλαν, επίσης, ότι το ταξίδι προς νότο εξακολουθεί να είναι επικίνδυνο εν μέσω αεροπορικών βομβαρδισμών, προσθέτοντας ότι από τις ισραηλινές επιδρομές έχουν πληγεί και περιοχές στο νότιο τμήμα του θύλακα.

Δεκάδες τρομοκράτες της Ζαμάς σκοτώθηκαν το βράδυ

Από τα ισραηλινά πλήγματα στη διάρκεια της νύκτας σκοτώθηκαν δεκάδες παλαιστίνιοι τρομοκράτες, περιλαμβανομένου του αναπληρωτή επικεφαλής των δυνάμεων εκτόξευσης ρουκετών της Χαμάς, δήλωσε την Κυριακή ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση των IDF περί έντασης των επιχειρήσεων στη Γάζα.

Στο βόρειο μέτωπο, το Ισραήλ επιτίθεται σε τρομοκράτες που προσπαθούν να εκτοξεύσουν πυραύλους από τον Λίβανο και έπληξε θέση στο λιβανέζικο έδαφος από την οποία εκτοξεύθηκε πύραυλος εναντίον ισραηλινού αεροσκάφους, πρόσθεσε ο Χαγκάρι.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε, από την πλευρά του, ότι περαιτέρω ανάμιξη της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ στη σύρραξη θα οδηγούσε στην «καταστροφή» του Λιβάνου, όπου εδρεύει.

Επιπλέον επλήγησαν εχθρικές θέσεις σε εδάφη της Συρίας, η οποία έκανε γνωστό ότι σε συνέχεια των βομβαρδισμών τέθηκαν εκτός λειτουργίας τα αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπιού. Εκτιμάται ότι οι τρομοκράτες εισάγουν εξοπλισμό μέσω Συρίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Αρχές του Ισραήλ πρόσθεσαν 14 κοινότητες στο σχέδιο εκκένωσης του βόρειου τμήματος της χώρας, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας και του στρατού την Κυριακή. Οι κοινότητες που περιλαμβάνονται στο σχέδιο, που έχει την έγκριση του ισραηλινού υπουργού Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, βρίσκονται κοντά στη μεθόριο με τη Συρία και τον Λίβανο.

Ο Χαγκάρι σημείωσε, τέλος, ότι το Ισραήλ έχει επιβεβαιώσει ότι 212 άνθρωποι κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας.

Υπενθυμίζεται πως κατά το Ισραήλ η Χαμάς σκότωσε 1.400 ανθρώπους στη χώρα, στην πλειονότητά τους πολίτες που πυροβολήθηκαν, κάηκαν ζωντανοί ή πέθαναν από ακρωτηριασμούς την 7ξ Οκτωβρίου. Πρόκειται για την πλέον πολύνεκρη επίθεση από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων από τις ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη των εχθροπραξιών αυξήθηκε στους 4.741. Οι τραυματίες έφτασαν στους 15.898 κατά τον ίδιο απολογισμό, την Κυριακή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...