514
Ερευνες στο σημείο των βομβαρδισμών | REUTERS/Fadi Whadi

Γάζα: Νεκροί και συντρίμμια μετά από βομβαρδισμό στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2023, 19:16
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 31/10/2023 23:15
Ερευνες στο σημείο των βομβαρδισμών
|REUTERS/Fadi Whadi

Γάζα: Νεκροί και συντρίμμια μετά από βομβαρδισμό στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2023, 19:16
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 31/10/2023 23:15

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας, η οποία διοικείται από τη Χαμάς, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 150 ακόμη τραυματίστηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό στην Τζαμπαλίγια, τον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό στον παλαιστινιακό θύλακα.

Η επιδρομή, η οποία επιβεβαιώθηκε από τον ισραηλινό στρατό (βλ. παρακάτω) κατέστρεψε κτίρια και υποδομές στον καταυλισμό, ενώ ο τελικός απολογισμός των θυμάτων μπορεί να είναι πολύ βαρύτερος, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Σφαγή στην Τζαμπαλίγια, περισσότερα από 20 κτίρια ισοπεδώθηκαν, καταπλακώνοντας κατοίκους και περισσότερες από 50 σοροί μαρτύρων έφτασαν στο νοσοκομείο», ανακοίνωσαν οι τοπικοί αξιωματούχοι σε μήνυμα τους προς τα Μέσα Ενημέρωσης. Δεκάδες κάτοικοι του καταυλισμού «βρίσκονται κάτω από τα ερείπια», πρόσθεσαν.

Ενας κάτοικος του καταυλισμού, ο Ραγέμπ Ακέλ, 41 ετών, αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «άκουσε μια τεράστια έκρηξη που συγκλόνισε ολόκληρη την Τζαμπαλίγια». «Πήγα να δω και ήταν μια σκηνή που θύμιζε σεισμό», δήλωσε. «Είναι φρίκη, μεγάλος αριθμός νεκρών, τραυματιών, είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια».

Αραβικά δίκτυα ενημέρωσης μίλησαν για 100 και πλέον νεκρούς από το πλήγμα, το οποίο καταδίκασαν από την πρώτη στιγμή χώρες της περιοχής, όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία.

IDF: Νεκρός διοικητής της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός (IDF), ο οποίος εισέβαλε στη Γάζα έπειτα από τρεις εβδομάδες σφοδρών βομβαρδισμών σε αντίποινα για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τους τρομοκράτες της Χαμάς, οι οποίοι σκότωσαν 1.400 ανθρώπους στο νότιο Ισραήλ και απήγαγαν 240 άλλους, επιβεβαίωσε την επιδρομή στην Τζαμπαλίγια.

Ο βομβαρδισμός είχε στόχο έναν ανώτατο διοικητή της Χαμάς, τον Ιμπραήμ Μπιάρι, ο οποίος εξουδετερώθηκε, ανέφεραν οι IDF. Οπως ανακοινώθηκε, «η εξόντωση» του Μπιάρι, ο οποίος θεωρείτο ένας από τους υπεύθυνους για την αιματηρή επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης, «πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας τεράστιας επιχείρησης για την καταπολέμηση τρομοκρατών και υποδομών τους, που ανήκουν στο κεντρικό τάγμα της Τζαμπαλίγια, το οποίο είχε αναλάβει τον έλεγχο πολιτικών κτιρίων στη Λωρίδα της Γάζας».

«Το πλήγμα προκάλεσε ζημιές στη διοίκηση και τον έλεγχο της Χαμάς στην περιοχή, καθώς και στη δυνατότητά της να διευθύνει τις επιθέσεις της κατά iσραηλινών στρατιωτών που επιχειρούν σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσαν οι IDF. Πιο συγκεκριμένα, «μεγάλος αριθμός τρομοκρατών» που βρίσκονταν στο ίδιο σημείο σκοτώθηκαν, ενώ «οι υπόγειες υποδομές που χρησιμοποιούνταν από τους τρομοκράτες, κατέρρευσαν μετά την επίθεση».

Η ανακοίνωση κατέληξε σε μία ακόμη έκκληση του ισραηλινού στρατού «προς τους κατοίκους της περιοχής να κινηθούν νότια για την προστασία τους».

«Κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν περίπου 300 στόχους, συμπεριλαμβανομένων θέσεων εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων και ρουκετών κάτω από φρεάτια, καθώς και στρατιωτικές εγκαταστάσεις μέσα σε υπόγειες σήραγγες που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς», ανέφεραν σε επιχειρησιακή τους ενημέρωση νωρίτερα οι IDF, προσθέτοντας ότι η Χαμάς απάντησε με αντιαρματικούς πυραύλους και πυρά πολυβόλων.

Στην τέταρτη νύχτα των χερσαίων επιχειρήσεων στο εσωτερικό της βόρειας Γάζας, ο εκπρόσωπος της IDF Πίτερ Λέρνερ δήλωσε ότι υπήρξε «μεγάλος αριθμός ανταλλαγών» πυρών μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και της Χαμάς. Ο Λέρνερ δήλωσε ότι οι στρατιώτες της IDF «καταστρέφουν τη Χαμάς βήμα προς βήμα και χτύπημα προς χτύπημα» και κατηγόρησε τους τρομοκράτες ότι πολεμούν μέσα από τζαμιά και σπίτια απλών πολιτών.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς είχε ανακοινώσει ότι τα θύματα της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύρραξης στον αποκλεισμένο θύλακα αυξήθηκαν στους 8.525.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...