770
Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί της ισραηλινής Αεροπορίας στη Γάζα - τελευταίος απολογισμός,: 119 νεκροί ανάμεσά τους 31 παιδιά | Reuters

Ισραήλ: Οχι δεν μπήκαμε στη Γάζα – πόλεμος νεύρων με τη χερσαία επιχείρηση

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2021, 11:06
Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί της ισραηλινής Αεροπορίας στη Γάζα - τελευταίος απολογισμός,: 119 νεκροί ανάμεσά τους 31 παιδιά
|Reuters

Ισραήλ: Οχι δεν μπήκαμε στη Γάζα – πόλεμος νεύρων με τη χερσαία επιχείρηση

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2021, 11:06

Σε πόλεμο νεύρων εξελίχθηκε η αναγγελθείσα χερσαία επιχείρηση των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς λίγη ώρα μετά τη σχετική ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού Στρατού διέψευσε ότι εισήλθαν στη Γάζα χερσαίες δυνάμεις.

«Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία και χερσαίες δυνάμεις διεξάγουν αυτή τη στιγμή (πρώτες πρωινές ώρες) επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε το ισραηλινό Επιτελείο στο λακωνικό ανακοινωθέν του.

«Είπα ότι θα απαιτήσουμε βαρύ τίμημα από τη Χαμάς» δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, λίγο μετά την ανακοίνωση του IDF. «Το κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με μεγάλη ένταση. Αυτή δεν είναι η τελευταία λέξη και αυτή η επιχείρηση θα συνεχιστεί όσο χρειάζεται», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός του εβραϊκού κράτους.

Σε σχετική ερώτηση από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο Τζόναθαν Κόνρικους, επιβεβαίωσε ότι ισραηλινοί στρατιώτες μπήκαν στον υπό τον έλεγχο της Χαμάς παλαιστινιακό θύλακα,  χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους και την έκταση της επιχείρησης.

Λίγο αργότερα ωστόσο, εκπρόσωπος του Στρατού διέψευσε ότι στρατιώτες των IDF εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας.

Κάποιοι μίλησαν για λάθος, ενώ ο ίδιος εκπρόσωπος έκανε λόγο για «πρόβλημα εσωτερικής επικοινωνίας» διευκρινίζοντας ότι χερσαίες δυνάμεις βομβάρδισαν τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά από το έδαφος του Ισραήλ.

Με δεδομένη ωστόσο την οργάνωση και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, η σύγχυση αυτή για χερσαία επιχείρηση μάλλον σε πόλεμο νεύρων παραπέμπει.

Με αμείωτη ένταση πάντως, συνεχίστηκαν τα πλήγματα της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ σε εγκαταστάσεις της Χαμάς στη Γάζα, καθώς χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκατέλειπαν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με τις περιγραφές αυτόπτων μαρτύρων και ανταποκριτών του  Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο τελευταίας απολογισμός το πρωί της Παρασκευής κάνει λόγο για 119 νεκρούς στη Λωρίδας της Γάζας, ανάμεσά τους 31 παιδιά.

Ταραχές σημειώνονται σε ισραηλινές πόλεις με μεικτό, αραβο-ισραηλινό πληθυσμό. Η πρωτοφανής εδώ και δεκαετίες έκταση που πήραν τα επεισόδια αυτά, οδήγησε στην ανάπτυξη πάνω από 1.000 μελών της συνοριοφυλακής σε ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ ήδη έχουν γίνει περισσότερες από 500 συλλήψεις (Αράβων και Ισραηλινών) .

Μέλη της ισραηλινής άκρας δεξιάς συγκρούονται σε αρκετές πόλεις με την αστυνομία και αραβο-ισραηλινούς, απογόνους Παλαιστίνιων που παρέμειναν στα εδάφη τους μετά την ίδρυση του Ισραήλ το 1948.

Σε άρθρο της η Süddeutsche Zeitung μιλά για επικίνδυνο νέο μέτωπο : «Ξαφνικά εν μέσω των συγκρούσεων άνοιξε ένα νέο μέτωπο, το οποίο ενδέχεται να αποδειχθεί πολύ πιο επικίνδυνο από ότι η αντιπαράθεση με τον εξωτερικό εχθρό. Διότι αυτό το μέτωπο βρίσκεται στο εσωτερικό του Ισραήλ μεταξύ ισραηλινών Εβραίων και ισραηλινών Αράβων».

Η αραβική μειονότητα αποτελεί στο 20% του συνολικού πληθυσμού των 9 εκατομμυρίων κατοίκων. Σε πολλές πόλεις Εβραίοι και Άραβες ζουν δίπλα δίπλα. Η αρχή των βίαιων συγκρούσεων έγινε από τη πόλη Λοντ όταν ένας αραβικός όχλος έβαλε φωτιά σε συναγωγές και λεηλάτησε καταστήματα. Δεν άργησαν να εμφανιστούν στο προσκήνιο εβραίοι ακραίοι, οι οποίοι με σύνθημα “Θάνατος στους Άραβες” ξυλοκοπούσαν στους δρόμους όποιον έβλεπαν μπροστά τους.

Η συμβίωση Εβραίων και Αράβων στο Ισραήλ ήταν πάντα εύθραυστη. Παρά το γεγονός ότι ο ιδρυτής του ισραηλινού κράτους Ντάβιντ Μπεν Γκουριόν έδωσε το 1948 σε όλους τους πολίτες τα ίδια δικαιώματα, Άραβες και Εβραίοι ζουν στην ουσία σε παράλληλες κοινωνίες.

Το ισραηλινό κράτος μάλλον αδιαφορεί εδώ και δεκαετίες για την αραβική μειονότητα. Σε αυτό προστέθηκε κατά την περίοδο διακυβέρνησης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναμόχλευση παθών, ο κοινωνικός αποκλεισμός καθώς και ένας νόμος του 2018 με τον οποίο οι Άραβες στη χώρα γίνονταν ουσιαστικά πολίτες β΄ κατηγορίας, γράφει η γερμανική εφημερίδα και καταλήγει.

Γύρω από τη Γάζα κάποτε τα όπλα τα σιγήσουν, όπως συνέβη και στο παρελθόν μετά από ένοπλες αντιπαραθέσεις μεταξύ ισραηλινού στρατού και της παλαιστινιακής Χαμάς. Στο εσωτερικό του Ισραήλ, ωστόσο, Εβραίοι και Άραβες θα συνεχίσουν να ζουν πλάι πλάι και οφείλουν κατά συνέπεια να βρουν ένα νέο σημείο ισορροπίας.

Την Κυριακή το Συμβούλιο Ασφαλείας

Με χρονοκαθυστέρηση, όπως συνηθίζεται στην αντίδραση της διεθνούς κοινότητας σε αντίστοιχες περιπτώσεις, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης την Κυριακή στις 17:00 (ώρα Ελλάδος), για να αξιολογήσει την κατάσταση -συνεδρίαση στην οποία θα συμμετάσχουν επίσης ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή,νορβηγός διπλωμάτης Τορ Βένεσλαντ, εκπρόσωποι του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

«Βροχή» εν τω μεταξύ πέφτουν σε ισραηλινές πόλεις οι ρουκέτες της Χαμάς, με τη φωτογραφία του Γαλλικού Πρακτορείου (δείτε τη κάτω) από την αναχαίτισή τους τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή να γίνεται viral στο Διαδίκτυο.

Οπως ανακοίνωσαν οι Ταξιαρχίες Εζ αντ Ντιν αλ Κάσαμ, στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς, άλλες 100 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εναντίον της Ασελόν, σε αντίποινα για «τον θάνατο αμάχων και μαχητών του κινήματος και την καταστροφή υποδομών στη Λωρίδα (της Γάζας)».

Από την πλευρά τους οι Ταξιαρχίες Αλ Κουντς, ο ένοπλος βραχίονας του παλαιστινιακού ισλαμικού Τζιχάντ, ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον των πόλεων Μπερσέβα, Ασελόν και Σντερότ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...