389
Αφίσες της καμπάνιας για την απελευθέρωση των ομήρων στο Τελ Αβίβ | REUTERS/Amir Cohen

Ισραήλ: «Ούτε ανακωχή ούτε απελευθέρωση ομήρων πριν από την Παρασκευή»

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2023, 06:13
Αφίσες της καμπάνιας για την απελευθέρωση των ομήρων στο Τελ Αβίβ
|REUTERS/Amir Cohen

Ισραήλ: «Ούτε ανακωχή ούτε απελευθέρωση ομήρων πριν από την Παρασκευή»

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2023, 06:13

Δεν θα υπάρξει ανακωχή του Ισραήλ με τη Χαμάς και δεν θα απελευθερωθεί κανένας όμηρος την Πέμπτη, όπως αναμενόταν, ανακοίνωσαν οι ισραηλινές Αρχές.

Οπως δήλωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ Τσάχι Χανέγκμπι «η απελευθέρωση των ομήρων θα προχωρήσει σύμφωνα με την αρχική συμφωνία μεταξύ των πλευρών» αλλά «όχι πριν από την Παρασκευή».

«Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων συνεχίζονται ασταμάτητα», προσέθεσε ο Χανέγκμπι στην ανακοίνωσή του, η οποία δημοσιοποιήθηκε από το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το ότι «δεν θα υπάρξει παύση του πυρός σήμερα (Πέμπτη)», μετέφερε στο AFP και έτερη πηγή στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Οι αξιωματούχοι δεν διευκρίνισαν τον λόγο για τον οποίο φάνηκε να αλλάζει ο αρχικός σχεδιασμός.

Η Times of Israel μίλησε για «αιφνιδιαστική καθυστέρηση» στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων, η οποία συνιστά πλήγμα, βέβαια, για τις οικογένειες των απαχθέντων που περίμεναν με αγωνία να δουν εντός ημέρας τα αγαπημένα τους πρόσωπα, έπειτα από σχεδόν 50 ημέρες.

Νωρίτερα, ισραηλινά ΜΜΕ έκαναν λόγο περί σχεδιαζόμενης απελευθέρωσης των πρώτων ομήρων το μεσημέρι της Πέμπτης, έπειτα από μία παύση πυρός στις 10:00.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου είχε μάλιστα προσκαλέσει δημοσιογράφους σε κέντρο Τύπου στο Τελ Αβίβ αφιερωμένο στην «επιστροφή των ομήρων» από το μεσημέρι της ίδιας ημέρας. Οι προσκλήσεις είχαν φτάσει στους εκπροσώπους των ΜΜΕ την Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές προβλέπει την απελευθέρωση τουλάχιστον 50 ομήρων, γυναικών και παιδιών, και «παύση» των εχθροπραξιών για τέσσερις ημέρες, όπως είχε γνωστοποιηθεί προηγουμένως. Σε αντάλλαγμα για τους 50 ομήρους, αναμενόταν να αποφυλακιστούν 150 παλαιστίνιοι έγκλειστοι σε ισραηλινά κέντρα κράτησης, ανάμεσά τους επίσης γυναίκες και παιδιά.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε την 47η ημέρα του πολέμου έναυσμα του οποίου ήταν η άνευ προηγουμένου έφοδος ένοπλων της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, στην πλέον πολύνεκρη επίθεση από ιδρύσεως του κράτους του Ισραήλ το 1948, με περίπου 1.200 νεκρούς, κυρίως άμαχους, σύμφωνα με τις Αρχές.

Αλλοι περίπου 240 άνθρωποι απήχθησαν την ημέρα της επίθεσης της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης που πήρε το 2007 την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, τον μικρό παλαιστινιακό θύλακα που βρέθηκε υπό ασφυκτική πολιορκία από την 9η Οκτωβρίου.

Στις επιχειρήσεις αντιποίνων του στρατού του Ισραήλ, η ηγεσία του οποίου ορκίστηκε να «αφανίσει» τη Χαμάς, έχουν σκοτωθεί πάνω από 14.000 Παλαιστίνιοι, επίσης στη μεγάλη πλειονότητά τους άμαχοι, ανάμεσά τους 5.800 και πλέον παιδιά, κατά τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...