322
Τμήμα του αγωγού μεταφοράς πετρελαίου από τα Εμιράτα στο Ισραήλ, κατά το στάδιο της κατασκευής του | Europe Asia Pipeline Co.

Οικολογική νάρκη στην προσέγγιση του Ισραήλ με τα Εμιράτα;

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2021, 21:40
Τμήμα του αγωγού μεταφοράς πετρελαίου από τα Εμιράτα στο Ισραήλ, κατά το στάδιο της κατασκευής του
|Europe Asia Pipeline Co.

Οικολογική νάρκη στην προσέγγιση του Ισραήλ με τα Εμιράτα;

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2021, 21:40

Ο ενθουσιασμός του πρωθυπουργού του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ από την πρόσφατη επίσκεψή του στα Εμιράτα των «εξαδέλφων» του, η ικανοποίησή του από τη συζήτηση για το Ιρανικό και για τις αναπτυξιακές προοπτικές της διμερούς συνεργασίας, όλα αυτά είναι η μία πλευρά του νομίσματος – διότι υπάρχει και η άλλη πλευρά, η πίσω όψη, η οποία είναι η αντίδραση μίας υπουργού του, της Ταμάρ Τσάντμπεργκ, του αριστερίστικου και «πράσινου» κόμματος Μερέτζ το οποίο κατέχει ελάχιστες έδρες στην ισραηλινή Βουλή.

Η οικολόγος υπουργός Περιβάλλοντος δεν διαμαρτύρεται για την ουσία των μέχρι πρότινος αδιανόητων επαφών, που είναι καθαρά γεωπολιτικού χαρακτήρα και στοχεύουν να πλήξουν τις διασυνδέσεις του «εχθρικού» Ιράν, αλλά για τη συμφωνία περί τον αγωγό πετρελαίου των Εμιράτων ο οποίος φθάνει μέχρι το Ισραήλ.

Δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου των Εμιράτων στο Ισραήλ (Europe Asia Pipeline Co.)

Η Ταμάρ ισχυρίζεται ότι πρέπει να ακυρωθεί ένα σημαντικό ενεργειακό deal, για λόγους οικολογικούς. Μάλιστα διατείνεται ότι η ακύρωση δεν συνεπάγεται συνέπειες για τη χώρα της. Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, αν και τα διεθνή Μέσα γράφουν ότι διαφωνεί με την υπουργό, κρίνει ότι είναι αντιμετωπίσιμες οι αναπόφευκτες επιπτώσεις.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Ταμάρ, το Ισραήλ δεν κερδίζει τίποτε από τη μετατροπή του σε «γέφυρα μεταφοράς αργού πετρελαίου», όπως λέει, προς την Ευρώπη. Το θέμα των αντιδράσεων από οικολογική οπτική αναζωπυρώθηκε στο Ισραήλ με την επιστροφή του Μπένετ από το Αμπου Ντάμπι.

Η Ταμάρ επικεντρώνει την κριτική της στη δυνητική ρύπανση, και μάλλον βρίσκει υποστηρικτές: ο υπουργός Αμυνας Μπένι Γκαντζ διαφωνεί και αυτός με τη διέλευση του αγωγού από ισραηλινό έδαφος, μάλιστα η δική του αντίθεση αφορά την ποσότητα του μεταφερομένου αργού από τα Εμιράτα – τη θεωρεί πολύ μεγάλη.

Το όλο θέμα αφορά τη συμφωνία που έχει υπογράψει η εταιρεία Europe Asia Pipeline Co. (EAPC), με τελικό σκοπό την αποστολή του πετρελαίου των Εμιράτων στην Ευρώπη, ωστόσο επηρεάζει την ευρύτερης σημασίας προσέγγιση του Ισραήλ με τα Εμιράτα. Αναμένονται εξελίξεις, λοιπόν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...