391
Το πλοίο «Galaxy Leader» είχε αποπλεύσει από τουρκικό λιμάνι με προορισμό την Ινδία |

Ισραήλ: Οι Χούθι κατέλαβαν εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα – «ευθύνεται το Ιράν»

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2023, 17:14
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/11/2023, 19:20
Το πλοίο «Galaxy Leader» είχε αποπλεύσει από τουρκικό λιμάνι με προορισμό την Ινδία
|

Ισραήλ: Οι Χούθι κατέλαβαν εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα – «ευθύνεται το Ιράν»

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2023, 17:14
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/11/2023, 19:20

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν το απόγευμα της Κυριακής ότι οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που στηρίζονται από το Ιράν, έχουν καταλάβει ένα εμπορικό πλοίο στα νότια της Ερυθράς Θάλασσας.

Το πλοίο έπλεε από την Τουρκία στην Ινδία και σε αυτό επέβαιναν πολίτες διαφόρων εθνικοτήτων αλλά όχι Ισραηλινοί, ανακοίνωσαν οι IDF, χαρακτηρίζοντας το γεγονός, ως «ένα πολύ σοβαρό περιστατικό σε παγκόσμιο επίπεδο».

Σε μία ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ πρόσθεσαν ότι το πλοίο, του οποίου τα στοιχεία δεν γνωστοποίησαν, δεν ήταν ισραηλινής ιδιοκτησίας.

Ισραηλινά ΜΜΕ όμως, μετέδωσαν ότι ιδιοκτήτης, εν μέρει, του πλοίου «Galaxy Leader» είναι ένας ισραηλινός επιχειρηματίας, ο Ράμι Ούνγκερ. Η βρετανική εταιρεία, στην οποία είναι συνιδιοκτήτης ο Ισραηλινός, έχει υπενοικιάσει το πλοίο, υπό σημαία από τις Μπαχάμες, σε ιαπωνική εταιρεία.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε το Ιράν ότι είναι υπεύθυνο για την πειρατεία.

Με ανακοίνωση του γραφείου του, ο ισραηλινός πρωθυπουργός «καταδίκασε με δριμύτητα την ιρανική επίθεση κατά διεθνούς πλοίου».

«Το πλοίο που ανήκει σε βρετανική εταιρεία και έχει ναυλωθεί από ιαπωνική εταιρεία, συνελήφθη υπό ιρανικές εντολές από την υμενική πολιτοφυλακή Χούθι», αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

«Στο πλοίο επιβαίνουν 25 μέλη πληρώματος διαφόρων εθνικοτήτων, κυρίως ουκρανικής, βουλγαρικής, φιλιππινέζικης και μεξικανικής υπηκοότητας. Κανείς Ισραηλινός δεν βρίσκεται επί του πλοίου. Πρόκειται για μία νέα πράξη της ιρανικής τρομοκρατίας και για ένα ακόμη βήμα στην επίθεση του Ιράν κατά των πολιτών του ελεύθερου κόσμου, με διεθνείς επιπτώσεις στην ασφάλεια των οδών της παγκόσμιας ναυσιπλοΐας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά των Χούθι, ένας από τους αρχηγούς των ανταρτών είπε ότι πήραν τον έλεγχο  «ισραηλινού φορτηγού πλοίου», και τόνισε ότι επίσημη ανακοίνωση θα εκδοθεί αργότερα.

Σύμφωνα με λιμενικές πηγές, το πλοίο οδηγήθηκε στο λιμάνι αλ Σαλίφ στην πόλη Χοντέιντα.

Νωρίτερα, οι Χούθι είχαν απειλήσει ότι όλα τα πλοία ισραηλινού ενδιαφέροντος είναι στόχος τους και κάλεσαν τα κράτη να αποσύρουν πολίτες τους από τα πληρώματά τους.

Οι αντάρτες Χούθι έχουν επιχειρήσει πλήγματα εναντίον ισραηλινών στόχων μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς σε ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου, εκτοξεύοντας βαλλιστικούς πυραύλους και drones, τα οποία καταρρίφθηκαν από τους Ισραηλινούς, αλλά και το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό.

Οι Χούθι είχαν ως στόχο την ισραηλινή πόλη Εϊλάτ, στα παράλια της Ερυθράς Θάλασσας, ενώ συντρίμμια από τα drones τους έπεσαν σε αιγυπτιακό έδαφος προκαλώντας ζημιές σε δύο πόλεις.

Ως απάντηση, αντιτορπιλικά του ισραηλινού ναυτικού περιπολούν στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...