386
Ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ (αριστερά) επισκέφθηκε το ιερό τέμενος των μουσουλμάνων, Αλ-Ακσα, στην Ιερουσαλήμ, τον Μάιο προκαλώντας αντιδράσεις | EPA/MINHELET HAR-HABAIT TEMPLE MOUNT ADMINISTRATON / HANDOUT

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου κλείνει την πόρτα των συσκέψεων σε ακροδεξιό υπουργό του

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2023, 12:03
Ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ (αριστερά) επισκέφθηκε το ιερό τέμενος των μουσουλμάνων, Αλ-Ακσα, στην Ιερουσαλήμ, τον Μάιο προκαλώντας αντιδράσεις
|EPA/MINHELET HAR-HABAIT TEMPLE MOUNT ADMINISTRATON / HANDOUT

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου κλείνει την πόρτα των συσκέψεων σε ακροδεξιό υπουργό του

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2023, 12:03

Ο αμφιλεγόμενος ακροδεξιός υπουργός Δημόσιας Τάξης του Ισραήλ «τρώει πόρτα» από τις κυβερνητικές συσκέψεις επειδή κάθε φορά που παρίσταται, προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις από άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου λόγω της συμπεριφοράς του.

Όπως γράφουν οι Times, ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ο εθνικιστής που έχει υπό την αρμοδιότητά του την ισραηλινή αστυνομία, αποκλείστηκε από την εβδομαδιαία ενημέρωση του Μπενιαμίν Νετανιάχου για την ασφάλεια, που έγινε την Κυριακή.

Στη συνάντηση συμμετείχαν κορυφαία στελέχη της άμυνας και της ασφάλειας της χώρας, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός του επιτελείου των ιραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF), ο επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας (Σιν Μπετ) και ο μετριοπαθής υπουργός Αμυνας, Γιόαβ Γκαλάντ.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet ανέφερε ότι «οι συναντήσεις με τον Μπεν-Γκβίρ θεωρούνται νηπιακού επιπέδου» και προκαλούν τριβές με άλλους υπουργούς.

Ιδιαίτερα έντονες είναι οι αντιπαραθέσεις του Μπεν-Γκβιρ με τον Γκαλάντ, σχετικά με την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Δυτική Οχθη.

Ο Μπεν-Γκβιρ έχει κατηγορηθεί ότι διαρρέει ευαίσθητες πληροφορίες των ενόπλων δυνάμεων που γνωστοποιούνται στις συναντήσεις αυτές και αποκαλύπτει λεπτομέρειες για επικείμενες επιχειρήσεις.

Μια πηγή δήλωσε στο Ynet ότι η παρουσία του Μπεν-Γκβιρ «βλάπτει τα ταξίδια του ισραηλινού πρωθυπουργού στο εξωτερικό».

Η ίδια πηγή εξήγησε ότι ο Μπεν-Γκβιρ προβάλλει στις συναντήσεις αιτήματα όπως η απαγόρευση διέλευσης εργαζομένων από τη Γάζα στο Ισραήλ και ο αποκλεισμός χωριών και πόλεων της Δυτικής Οχθης.

«Δεν καταλαβαίνει ότι με μια τέτοια πολιτική ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να ταξιδέψει πουθενά και σίγουρα δεν μπορεί να γίνει δεκτός σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε η πηγή.

Την Δευτέρα το γραφείο του Νετανιάχου απάντησε στις φήμες: «Οποιαδήποτε προσπάθεια να δημιουργηθούν τριβές μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Δημόσιας Τάξης και να αποδίδεται δήθεν σε πηγές που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό, είναι εντελώς ψευδής».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπεν-Γκβιρ, ο οποίος είχε καταδικαστεί κάποτε για υποκίνηση μίσους και υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης, αποκλείεται από κυβερνητική συνάντηση.

Τον Ιούνιο, μετά από μια τρομοκρατική επίθεση στη Δυτική Οχθη, κατά την οποία σκοτώθηκαν τέσσερις ισραηλινοί πολίτες, αποκλείστηκε από τις έκτακτες συνομιλίες, αφού ζήτησε στρατιωτική δράση μεγάλης κλίμακας.

Σε επιστολή του προς τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Τζάκι Χανέγκμπι, απαίτησε να είναι παρών στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υποστηρίζοντας ότι «το κοινό εξέλεξε αυτούς που διορίστηκαν ως υπουργοί, ρόλους που περιλαμβάνουν τη λήψη αποφάσεων».

Την περασμένη εβδομάδα, η Σιν Μπετ αποκάλυψε έναν ελεγχόμενο από το Ιράν τρομοκρατικό πυρήνα, που σχεδίαζε να στοχοποιήσει τον αμφιλεγόμενο υπουργό, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής του κόμματος Εβραϊκή Δύναμη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...