398
Ο Μπένι Γκαντς στην πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, στην οποία ήταν αντίθετος ο Μπενιαμίν Νετανιάχου | EPA/MICHAEL REYNOLDS

Ισραήλ: Νέα κρίση στην κυβέρνηση – τελεσίγραφο Γκαντς σε Νετανιάχου

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2024, 13:35
Ο Μπένι Γκαντς στην πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, στην οποία ήταν αντίθετος ο Μπενιαμίν Νετανιάχου
|EPA/MICHAEL REYNOLDS

Ισραήλ: Νέα κρίση στην κυβέρνηση – τελεσίγραφο Γκαντς σε Νετανιάχου

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2024, 13:35

Καθημερινές είναι οι συγκρούσεις ανάμεσα στα μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, όπου διατυπώνονται έντονες διαφωνίες και αντιπαραθέσεις για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, τους ομήρους και το μέλλον του παλαιστινιακού θύλακα.

Μετά το ξέσπασμα του υπουργού Αμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, εναντίον του Μπενιαμίν Νετανιάχου για την διακυβέρνηση της Γάζας μετά τον πόλεμο, σειρά είχε ο Μπένι Γκαντς, υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ.

Ο Γκαντς ζήτησε από τον ισραηλινό πρωθυπουργό να δεσμευτεί σε όσα, όπως είπε, έχουν συμφωνήσει οι πολιτικοί αρχηγοί για τη σύγκρουση στη Γάζα, που μεταξύ άλλων θα καθορίζει ποιος θα κυβερνά τον παλαιστινιακό θύλακα μετά τον πόλεμο με τη Χαμάς.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Γκαντς δήλωσε ότι θέλει το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο να καταρτίσει ένα σχέδιο έξι σημείων έως τις 8 Ιουνίου.

Εάν δεν γίνει αυτό, ο Γκαντς είπε ότι θα αποσύρει το κεντρώο κόμμα του Εθνική Ενότητα από την κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης του συντηρητικού πρωθυπουργού, η οποία σχηματίστηκε τον Οκτώβριο, μετά την σφαγή και την απαγωγή εκατοντάδων Ισραηλινών από τη Χαμάς, στο νότιο Ισραήλ.

«Προσωπικές και πολιτικές εκτιμήσεις έχουν αρχίσει να εισχωρούν στα πιο ιερά σημεία της άμυνας του Ισραήλ», είπε ο Γκαντς στους δημοσιογράφους.

«Πρωθυπουργέ Νετανιάχου, σε κοιτάζω στα μάτια απόψε και σου λέω: η επιλογή είναι στα χέρια σου», είπε ο Γκαντς. «Ο Νετανιάχου πριν από μια δεκαετία θα έκανε το σωστό. Είσαι πρόθυμος να κάνεις το σωστό και πατριωτικό σήμερα;

«Ο λαός του Ισραήλ σε παρακολουθεί», πρόσθεσε. «Πρέπει να επιλέξεις μεταξύ σιωνισμού και κυνισμού, μεταξύ ενότητας και φραξιονισμού, μεταξύ ευθύνης και ανομίας –και μεταξύ νίκης και καταστροφής», συνέχισε ο Γκαντς, στη συνέντευξη Τύπου.

Πρόσφατα, ο Γκαντς είχε επισκεφθεί την Ουάσινγκτον και είχε επαφές με υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους, παρά την αντίθεση του Νετανιάχου, ο οποίος δεν είχε δώσει την έγκρισή του για το ταξίδι.

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δίπλα στα πτώματα των τριών ισραηλινών ομήρων (Σάνι Λουκ, Αμίτ Μπουσκίλα και Ιτζίκ Γκελερντέρ) που βρέθηκαν σε τούνελ στη Ράφα, εντοπίστηκε και το πτώμα ενός ακόμα Ισραηλινού, που είχε σκοτωθεί από τους παλαιστινίους τρομοκράτες της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, σε κιμπούτς και είχε μεταφερθεί στη Γάζα. Πρόκειται για τον 53χρονο Ρον Μπένιαμιν. Η σορός του μεταφέρθηκε από τον στρατό, πίσω στο Ισραήλ.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 800.000 Παλαιστίνιοι έχουν φύγει από τη Ράφα, μετά την εντολή εκκένωσης από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, που έχουν ξεκινήσει μία περιορισμένης -προς το παρόν- έκτασης χερσαία επιχείρηση στη νότια πόλη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...