Ο ισραηλινός στρατός (IDF) κατονόμασε έξι παλαιστινίους δημοσιογράφους του Al Jazeera που βρίσκονται στη Γάζα ως μέλη της Χαμάς ή του Ισλαμικού Τζιχάντ, μετά την ανακάλυψη αποδεικτικών στοιχείων στη διάρκεια επιχειρήσεων στον παλαιστινιακό θύλακα.
Το τηλεοπτικό δίκτυο απέρριψε τις κατηγορίες ως απόπειρα να φιμωθούν οι δημοσιογράφοι.
«Το Al Jazeera καταδικάζει τις κατηγορίες του Ισραήλ εις βάρος των δημοσιογράφων του στη Γάζα και προειδοποιεί να μην γίνουν αυτές δικαιολογία για να στοχοθετηθούν», τόνισε το ΜΜΕ που εδρεύει στο Κατάρ σε ανακοίνωσή του.
Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφα που, όπως ανέφερε, εντόπισε στη Γάζα και τα οποία αποδεικνύουν ότι οι ρεπόρτερ συνδέονται με παλαιστινιακές τρομοκρατικές οργανώσεις.
Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, μεταξύ των εγγράφων ήταν κατάλογοι της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ στους οποίους περιλαμβάνονταν λεπτομέρειες για τα μέλη του, μισθοί και προγράμματα εκπαίδευσης ανταρτών, τηλεφωνικοί αριθμοί και αναφορές για τραυματισμούς.
«Τα έγγραφα αυτά αποτελούν απόδειξη της διείσδυσης τρομοκρατών της Χαμάς στο τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ, Al Jazeera», εκτίμησε ο ισραηλινός στρατός.
Τα ονόματα των έξι δημοσιογράφων είναι Ανάς αλ-Σαρίφ, Αλάα Σαλαμέχ, Χοσάμ Σαμπάτ, Ασράφ αλ-Σαράζ, Ισμαήλ Αμπού Ομάρ και Ταλάλ αλ-Αρούκι.
Σύμφωνα με τις IDF, ο αλ-Σαρίφ υπηρέτησε ως επικεφαλής μιας ομάδας εκτόξευσης ρουκετών και μέλος ενός λόχου της Δύναμης Νούκμπα (της επίλεκτης μονάδας της Χαμάς, που έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου) και συγκεκριμένα στο τάγμα Νουσεϊράτ της Χαμάς, ο Σαλαμέχ υπηρέτησε ως αναπληρωτής επικεφαλής της μονάδας προπαγάνδας του τάγματος Σαμπούρα στον Ισλαμικό Τζιχάντ, ο Σαμπάτ ως ελεύθερος σκοπευτής στο τάγμα Μπεϊτ Χανούν της Χαμάς, ο αλ-Σαράζ ως μέλος του τάγματος Μπουρέι του Ισλαμικού Τζιχάντ, ο Αμπού Ομάρ ως διοικητής εκπαιδευτικού λόχου στο τάγμα Ανατολική Χαν Γιουνίς (και τραυματίστηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή πριν από αρκετούς μήνες), ενώ τέλος, ο αλ-Αρούκι, υπηρέτησε ως διοικητής ομάδας στο τάγμα Νουσεϊράτ της Χαμάς.
To Al Jazeera απάντησε ότι «θεωρεί αυτές τις κατασκευασμένες κατηγορίες κατάφωρη απόπειρα να φιμωθούν οι λίγοι εναπομείναντες δημοσιογράφοι στην περιοχή και κατά συνέπεια να συγκαλυφθεί η σκληρή πραγματικότητα του πολέμου από το παγκόσμιο κοινό».
Το Ισραήλ κατηγορεί εδώ και καιρό το Αl Jazeera ότι είναι φερέφωνο της Χαμάς. Νωρίτερα φέτος οι ισραηλινές αρχές απαγόρευσαν στο τηλεοπτικό δίκτυο να δραστηριοποιείται στο Ισραήλ, ενώ έχουν πραγματοποιήσει επιδρομές στα γραφεία του και έχουν κατάσχει εξοπλισμό του.
Το Al Jazeera απαντά ότι οι ισραηλινές ενέργειες εις βάρος του είναι «εγκληματικές, δρακόντειες και ανεύθυνες» και εκτίμησε ότι οι πιο πρόσφατες κατηγορίες εις βάρος δημοσιογράφων του εντάσσονται «σε ένα ευρύτερο πλαίσιο εχθρότητας» απέναντί του.
Το τηλεοπτικό δίκτυο τονίζει ότι δεν συνδέεται με ένοπλες ομάδες και έχει κατηγορήσει τις ισραηλινές δυνάμεις ότι έχουν σκοτώσει σκοπίμως δημοσιογράφους του στη διάρκεια του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ανάμεσά τους ο Σάμερ Αμπού Ντάκα και ο Χάμζα αλ Νταχντούχ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News