Στο Ισραήλ, όπου οι μισοί κάτοικοι –από τα εννέα εκατ.– έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer, ο κόσμος απολαμβάνει μία επιστροφή στην κανονική του ζωή, πηγαίνοντας σε εστιατόρια, γυμναστήρια και καταστήματα.
Από το Σάββατο μάλιστα, επαναλειτούργησαν τα νυχτερινά κέντρα και τα ποδοσφαιρικά γήπεδα υποδέχθηκαν τους οπαδούς των ομάδων.
Ομως, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως όλα θα ξανακλείσουν μετά τις εκλογές της Τρίτης και ότι ο μόνος λόγος που άνοιξε η οικονομία είναι για να πάρει ψήφους ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στην τέταρτη εκλογική αναμέτρηση της χώρας μέσα σε δύο χρόνια.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ χρειάζεται απεγνωσμένα θετικές ειδήσεις για το πρόσωπό του, καθώς δικάζεται για διαφθορά. Ισως για αυτό, αυτή τη φορά, επέλεξε να απλώσει το χέρι και στους άραβες ψηφοφόρους, που αποτελούν το 20% των ψήφων.
Πάντως, τα πράγματα δεν δείχνουν ρόδινα για τον Νετανιάχου. Από τη μία, πολλοί έχουν να το λένε για την προσωπική προσπάθεια και επιτυχία του πρωθυπουργού να φέρει εκατομμύρια εμβόλια στο Ισραήλ πολύ πιο γρήγορα από τις περισσότερες χώρες, και από την άλλη, ακόμα και λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν ότι η κυβέρνηση βιάζεται και ότι η επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων είναι παρακινδυνευμένη.
«Το υπουργικό συμβούλιο παίρνει μόνο του τις αποφάσεις τη νύχτα, την τελευταία στιγμή, και σκοπός του είναι να πει ότι πέτυχε στην αποστολή του, λίγο πριν τις εκλογές», είπε στους New York Times ο Χαγκάι Λεβίν, επιδημιολόγος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ.
«Το Ισραήλ είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που κατάφερε να βγει από την πανδημία της υγείας και της οικονομίας», καυχήθηκε σε συνέντευξη Τύπου ο Νετανιάχου, την περασμένη εβδομάδα. Μέχρι και απόσπασμα από τη σατιρική σειρά κινουμένων σχεδίων «South Park» ανάρτησε, το οποίο αναφερόταν στην εμβολιαστική ανωτερότητα του Ισραήλ.
Ομως, οι ειδικοί είναι πολύ πιο σκεπτικοί. Μόλις πριν λίγους μήνες, η χώρα ήταν σε άσχημη θέση. Είχε από τα μεγαλύτερα ποσοστά κρουσμάτων, πολλούς θανάτους και τις περισσότερες ημέρες lockdown στον κόσμο.
Σήμερα, παρά την εξαιρετική επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος, ένα εκατομμύριο πολίτες έχουν αρνηθεί να εμβολιαστούν, ενώ για δύο εκατομμύρια παιδιά κάτω των 16 ετών δεν έχει έρθει ακόμα η σειρά τους.
Επιπλέον, ναι μεν, οι νέες μολύνσεις έχουν μειωθεί θεαματικά, όμως τα ημερήσια κρούσματα παραμένουν σταθερά πάνω από 1.000. Με βάση την αναλογία στον πληθυσμό, το ποσοστό θετικότητας είναι υψηλότερο από ό,τι σε ΗΠΑ, Καναδά, Βρετανία, Γερμανία, Ισπανία και άλλες χώρες, σημειώνουν οι NYT.
Μία απόφαση δε του Ανώτατου Δικαστηρίου εξόργισε ακόμα και τον υφυπουργό Υγείας, ανοίγοντας τις πτήσεις από το εξωτερικό, απόφαση που θα διευκολύνει τους πολίτες σε άλλες χώρες να έρθουν να ψηφίσουν.
«Το Ανώτατο Δικαστήριο παίρνει την ευθύνη για το ρίσκο των μεταλλάξεων να φτάσουν στο Ισραήλ. Καλή επιτυχία σε όλους μας», έγραψε δηκτικά στο Twitter o υφυπουρός Γιόαβ Κις.
Ο Εραν Αβισάι, ιδιοκτήτης δημοφιλούς εστιατορίου στην Ιερουσαλήμ, λέει «ευχαριστώ κάθε πρωί στον Νετανιάχου», που άνοιξε την εστίαση, δεν πιστεύει όμως, ότι θα κρατήσει για πολύ: «Πιστεύω ότι όλα θα κλείσουν ξανά μετά τις εκλογές. Η απόφαση είναι πολιτική και δεν είναι λογικό να είμαι εγώ ανοιχτά, τη στιγμή που ο 10χρονος γιος μου πάει σχολείο μόνο λίγες ώρες την εβδομάδα. Υπάρχουν κρυφές ατζέντες».
Πάντως, το άνοιγμα της οικονομίας δεν μεταφράστηκε αυτόματα σε άνοδο των ποσοστών του Λικούντ (του κόμματος του Νετανιάχου) στις δημοσκοπήσεις. Δεν αποδεικνύονται αρκετά τα εμβόλια για να πειστούν να τον ψηφίσουν όσοι δεν το έκαναν στις τρεις προηγούμενες εκλογές.
Οι επικριτές του δεν του έχουν συγχωρήσει την ανοχή που έδειξε στους υπερορθόδοξους Εβραίους, για να εξασφαλίσει τις ψήφους τους, οι οποίοι, μην τηρώντας κανένα μέτρο για τον κορονοϊό, έβαλαν σε κίνδυνο την ισραηλινή κοινωνία.
«Από τη μία, ο Νετανιάχου παίρνει τα εύσημα για τα εμβόλια, από την άλλη πολύς κόσμος είναι θυμωμένος που άφησε τους υπερορθόδοξους Εβραίους να κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς τιμωρία. Και ο κόσμος είναι επίσης θυμωμένος για τα lockdown», εξηγεί ο Γκάντι Γούλσφελντ, καθηγητής πολιτικής επικοινωνίας.
Ο ίδιος θεωρεί το βιαστικό άνοιγμα, «κυνική στρατηγική», γιατί η οποιαδήποτε αύξηση στα κρούσματα θα φανεί μετά τις εκλογές.
Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Νετανιάχου έχουν εστιάσει στην αποτυχία του να διαχειριστεί την πανδημία, αναφερόμενοι στους 6.000 νεκρούς.
«Εξι χιλιάδες θύματα της αποτυχημένης διαχείρισης της κυβέρνησης δεν θα επιστρέψουν στη ζωή», έγραψε ο Γιαϊρ Λαπίντ, ηγέτης της κεντρώας αντιπολίτευσης.
Το ίδιο τονίζουν και οι αριστεροί του αντίπαλοι, όμως η αλήθεια είναι πως κανείς δεν ξέρει πώς θα είχαν αντιδράσει αυτοί στη θέση του Νετανιάχου, αν βρίσκονταν αντιμέτωποι με την πανδημία, και αν είχαν κάνει καλύτερη δουλειά.
«Η κριτική των αντιπάλων του είναι έντονη, όμως δεν μπορούν να αποδείξουν ότι θα τα είχαν καταφέρει καλύτερα στη μάχη κατά του κορονοϊού», λέει χαρακτηριστικά η Γκαϊλ Ταλσίρ, πολιτική επιστήμονας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.
Η Ταλσίρ προσθέτει ότι τουλάχιστον, αυτή τη φορά, στην προεκλογική του εκστρατεία, ο Νετανιάχου εστίασε σε κάτι θετικό: την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος χωρίς να σπείρει τον διχασμό, όπως παλιά.
Οσον αφορά την εκλογική διαδικασία εν μέσω πανδημίας, το Ισραήλ δεν επιτρέπει επιστολική ψήφο, και δεν έχει το πλεονέκτημα άλλων χωρών. Οι ψηφοφόροι πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες, οι οποίες αυτή τη φορά, είναι περισσότερες. Εχουν προστεθεί εκλογικά κέντρα μέσα σε όλους τους οίκους ευγηρίας για να ψηφίσουν οι ηλικιωμένοι, ενώ κάλπες στήθηκαν και στα αεροδρόμια. Επίσης, θα λειτουργήσουν 50 κινητά εκλογικά κέντρα, ενώ πρόβλεψη υπάρχει -όσο απίθανο και αν ακούγεται- και για τους ασθενείς με κορονοϊό που μπορούν να μετακινηθούν, όπως και για όσους βρίσκονται σε καραντίνα, οι οποίοι θα μεταφέρονται με ειδικά οχήματα σε εκλογικά κέντρα αποκλειστικά για αυτούς.
Παρόλα αυτά, αναμένεται ότι πολλοί δεν θα διακινδυνεύσουν να ψηφίσουν λόγω της πανδημίας.
Πάντως, μέχρι στιγμής, το αναμενόμενο αποτέλεσμα θεωρείται για μία ακόμα φορά αμφίρροπο. «Οι ψηφοφόροι είναι μοιρασμένοι και οι πολιτικοί το ίδιο ανάμεσα σε δύο στρατόπεδα: το “έφερα τα εμβόλια”, που είναι υπέρ του Νετανιάχου και το αντίπαλο “εξαιτίας σου έχουμε 6.000 νεκρούς”», τόνισε η Αγιελέτ Φρις, πολιτική σύμβουλος.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News