1318
Καπνοί υψώνονται στο Κατζρίν, στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν, έπειτα από επίθεση της Χεζμπολάχ | REUTERS/Ayal Margolin

Ισραήλ και Χεζμπολάχ παίζουν με τη φωτιά στα σύνορα του Λιβάνου

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2024, 10:54
Καπνοί υψώνονται στο Κατζρίν, στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν, έπειτα από επίθεση της Χεζμπολάχ
|REUTERS/Ayal Margolin

Ισραήλ και Χεζμπολάχ παίζουν με τη φωτιά στα σύνορα του Λιβάνου

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2024, 10:54

Kαθώς ο πόλεμος μαίνεται στη Γάζα, μια άλλη μάχη εκτυλίσσεται παράλληλα κατά μήκος των βόρειων συνόρων του Ισραήλ με τον Λίβανο –ένα επικίνδυνο «παιχνίδι», που έχει ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με αντίπαλο των Ισραηλινών έναν πολύ ισχυρότερο εχθρό.

Καθώς ο κίνδυνος να ξεσπάσει ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας είναι μεγάλος, ο Μπάιντεν έστειλε έναν από τους ανώτερους συνεργάτες του, τον Εϊμος Χόχσταϊν, στο Ισραήλ τη Δευτέρα και στον Λίβανο την Τρίτη, για να πιέσει για μια διπλωματική λύση.

Σε αντίθεση με τη Χαμάς, την παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση στη Γάζα, η Χεζμπολάχ διαθέτει στρατεύματα που είναι έμπειροι μαχητές, και η εξτρεμιστική ομάδα διαθέτει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και ακριβείας που μπορούν να πλήξουν στόχους βαθιά μέσα στο Ισραήλ.

Παρά τις εμφανείς προσπάθειες και των δύο πλευρών να συγκρατήσουν τις συγκρούσεις σε περιορισμένη έκταση, ώστε να μην εξελιχθεί σε έναν ολοκληρωμένο πόλεμο, άμαχοι στο Ισραήλ και στο Λίβανο έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κατά μήκος των συνόρων.

Αλλά καθώς οι μάχες τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταθεί, το ίδιο και οι φόβοι ότι ένας λάθος υπολογισμός θα μπορούσε να παρασύρει τις δύο πλευρές σε πόλεμο.

Η Χεζμπολάχ έχει δηλώσει ότι δεν θα διαπραγματευτεί εκεχειρία μέχρι το Ισραήλ να τερματίσει τη στρατιωτική εκστρατεία του στη Γάζα, η οποία είναι πιθανό να συνεχιστεί για εβδομάδες ή μήνες.

Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι είχαν προβλέψει εδώ και καιρό ότι καλά εκπαιδευμένοι ένοπλοι θα μπορούσαν μια μέρα να διασχίσουν τα σύνορά τους, κατευθυνόμενοι προς πόλεις και στρατιωτικές βάσεις, όπως έκανε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Αλλά έτειναν να κοιτάζουν προς τα βόρεια, φοβούμενοι τους επίλεκτους μαχητές της Χεζμπολάχ και όχι τη σχετικά πιο αδύναμη παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση.

Στον απόηχο της βάρβαρης επίθεσης της Χαμάς, ο ισραηλινός στρατός άρχισε να στέλνει δυνάμεις με αυτοκινητοπομπές και ελικόπτερα για να καλύψει τα βόρεια σύνορά του, φοβούμενος ότι η Χεζμπολάχ θα εκμεταλλευόταν την ευκαιρία για να εισβάλει στο Ισραήλ.

Την επόμενη ημέρα, η Χεζμπολάχ άρχισε να εξαπολύει πλήγματα στο βόρειο Ισραήλ σε ένδειξη αλληλεγγύης στους παλαιστινίους τρομοκράτες, οδηγώντας τη χώρα σε αντεπίθεση στον Λίβανο.

Πολύ ισχυρότερη η Χεζμπολάχ σήμερα

Οπως γράφουν οι New York Times, οι αναλυτές λένε ότι η Χεζμπολάχ είναι πολύ ισχυρότερη τώρα από ό,τι ήταν το 2006, την τελευταία φορά που η τρομοκρατική οργάνωση διεξήγαγε πλήρη πόλεμο με το Ισραήλ.

Εκείνος ο πόλεμος, ο οποίος διήρκεσε περίπου πέντε εβδομάδες, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από χιλίων Λιβανέζων και 160 Ισραηλινών και εκτόπισε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Αλλά ένας πόλεμος μεταξύ των δύο πλευρών σήμερα, επισήμαναν, θα μπορούσε να καταστρέψει τόσο το Ισραήλ όσο και τον Λίβανο.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2006, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περίπου 4.000 ρουκέτες, κυρίως προς το βόρειο Ισραήλ, στη διάρκεια πέντε εβδομάδων, δήλωσε ο Ασάφ Οριόν, συνταξιούχος ισραηλινός ταξίαρχος.

Η τρομοκρατική οργάνωση θα μπορούσε τώρα πιθανότατα να εκτοξεύσει τον ίδιο αριθμό, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων που προκαλούν σοβαρές ζημιές, προς ολόκληρο το Ισραήλ μέσα σε μία μόνο ημέρα, τόνισε.

Ο ταξίαρχος Σλόμο Μπρομ, πρώην κορυφαίος αξιωματούχος του Ισραήλ, που κατέστρωνε τα στρατιωτικά σχέδια της χώρας, δήλωσε ότι ο μεγάλος αριθμός πυρομαχικών στο οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ –ιδιαίτερα τα drones– θα μπορούσε να εξουδετερώσει την φημισμένη αεράμυνα του Ισραήλ σε περίπτωση ενός πολέμου πλήρους κλίμακας.

Η κηδεία του Ταλέμπ Αμπντάλα στη Βηρυτό, στις 12 Ιουνίου – REUTERS/Mohamed Azakir

Τα στρατεύματα της Χεζμπολάχ είναι επίσης έμπειροι μαχητές- πολλοί από αυτούς πολέμησαν στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας στο πλευρό του καθεστώτος Ασαντ, το οποίο υποστηρίζεται επίσης από το Ιράν.

«Σε έναν ακήρυχτο πόλεμο, θα υπάρξει μεγαλύτερη καταστροφή τόσο στις ισραηλινές κοινότητες στα σύνορα με τον Λίβανο όσο και βαθύτερα στο εσωτερικό του Ισραήλ», δήλωσε ο στρατηγός Μπρομ στους NYT.

«Εχουν τη δυνατότητα να στοχεύσουν λίγο πολύ οπουδήποτε στο Ισραήλ και θα στοχεύσουν εναντίον αμάχων, όπως ακριβώς εμείς θα στοχεύσουμε τη νότια Βηρυτό», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις συνοικίες της πρωτεύουσας που είναι γνωστό ότι αποτελούν προπύργια της Χεζμπολάχ.

Και για τη Χεζμπολάχ όμως, μια σημαντική κλιμάκωση είναι εξίσου ανησυχητική, ανέφεραν οι New York Times.

Η λιβανέζικη οικονομία βρισκόταν σε ύφεση ακόμη και πριν από την τρέχουσα κρίση και πολλοί Λιβανέζοι δεν επιθυμούν την επανάληψη του πολέμου του 2006.

Επιπλέον, οι αναλυτές λένε ότι το Ιράν, ο προστάτης της Χεζμπολάχ, μπορεί να μην ενδιαφέρεται για μια κλιμάκωση, προτιμώντας να χρησιμοποιήσει τον «πληρεξούσιό» του σε μια πιο κατάλληλη στιγμή.

Την περασμένη εβδομάδα, ισραηλινό χτύπημα σκότωσε έναν ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ, τον Ταλέμπ Αμπντάλα, ωθώντας την οργάνωση να εντείνει τις επιθέσεις της στο Ισραήλ σε αντίποινα.

Τις επόμενες ημέρες, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε εκατοντάδες ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του Ισραήλ σε συντονισμένα πλήγματα, τραυματίζοντας αρκετούς στρατιώτες και πολίτες, προκαλώντας πυρκαγιές σε δασώδεις εκτάσεις.

Φωτιά ξέσπασε σε δασώδη περιοχή στο βόρειο Ισραήλ από ρουκέτα της Χεζμπολάχ – REUTERS/Ayal Margolin

«Και οι δύο πλευρές αμφισβητούν συνεχώς τις κόκκινες γραμμές της άλλης. Προς το παρόν φαίνεται ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί έναν ολοκληρωμένο πόλεμο», δήλωσε ο στρατηγός Οριόν.

«Αλλά μπορεί εύκολα να ξεκινήσει, ακόμα και αν δεν είναι κάτι που θέλουν κατ’ αρχήν», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Παρά τους κινδύνους, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει αντιμετωπίσει αυξανόμενη πίεση στο εσωτερικό της χώρας για να εντείνει τη στρατιωτική εκστρατεία της χώρας κατά της Χεζμπολάχ.

Στον απόηχο της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, ο Γιοάβ Γκάλαντ, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, υποστήριξε έναν προληπτικό πόλεμο στον Λίβανο, αλλά δεν πέρασε η θέση του.

Πάντως, την Τρίτη, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ανώτατοι διοικητές ενέκριναν επιχειρησιακά σχέδια για μια πιθανή επίθεση στον Λίβανο, χωρίς να διευκρινίσει πότε ή αν τα σχέδια θα χρησιμοποιηθούν.

Στο πλαίσιο της «αξιολόγησης της κατάστασης», που έγινε παρουσία του υποστράτηγου Ορι Γκορντίν, διοικητή της βόρειας στρατιωτικής περιοχής και του επικεφαλής της διεύθυνσης επιχειρήσεων, υποστράτηγου Οντεντ Μπασιούκ, «εγκρίθηκαν και επικυρώθηκαν επιχειρησιακά σχέδια για επίθεση στον Λίβανο και ελήφθησαν αποφάσεις για τη συνέχιση της αύξησης ετοιμότητας των στρατευμάτων στο πεδίο», ανακοίνωσαν οι IDF.

«Είμαστε πολύ κοντά στη στιγμή που θα αποφασίσουμε να αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού κατά της Χεζμπολάχ και του Λιβάνου. Σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, η Χεζμπολάχ θα πληγεί σκληρά», δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατς.

Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί από τις κοινότητες των βόρειων συνόρων παραμένουν διασκορπισμένοι σε όλη τη χώρα χωρίς χρονοδιάγραμμα επιστροφής στα σπίτια τους.

Και τα ακροδεξιά μέλη του συνασπισμού του Νετανιάχου έχουν ζητήσει ισχυρότερη δράση, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μιας ισραηλινής «ζώνης ασφαλείας» μέσα στο λιβανέζικο έδαφος.

Από τον Οκτώβριο, περισσότεροι από 80 λιβανέζοι πολίτες και 11 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί στις μάχες, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ και της ισραηλινής κυβέρνησης. Περίπου 300 μαχητές της Χεζμπολάχ έχουν επίσης σκοτωθεί, στις συγκρούσεις στην περιοχή, σύμφωνα με την ομάδα, όπως και τουλάχιστον 17 ισραηλινοί στρατιώτες, σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση.

Διπλωματική προσπάθεια των ΗΠΑ

Στο μεταξύ, ο Χόχσταϊν, υψηλόβαθμος σύμβουλος του Μπάιντεν, συναντήθηκε με ανώτερους λιβανέζους αξιωματούχους στη Βηρυτό για να πιέσει για μια διπλωματική λύση την Τρίτη, μια ημέρα μετά τη συνάντηση με τον Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ.

Το Ισραήλ έχει απαιτήσει από την ομάδα να αποσύρει τις δυνάμεις της βόρεια του ποταμού Λιτάνι στον Λίβανο, σύμφωνα με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που τερμάτισε τον πόλεμο του 2006 -ένα αίτημα που η Χεζμπολάχ είναι απίθανο να ικανοποιήσει.

Το ψήφισμα όριζε ότι μόνο οι δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών και ο λιβανέζικος στρατός θα επιτρέπονταν στην περιοχή, αλλά και οι δύο πλευρές έχουν κατηγορήσει η μία την άλλη ότι το παραβιάζει.

Πάντως, ο Χόχσταϊν δεν συναντήθηκε με τους αρχηγούς της Χεζμπολάχ, την οποία οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση. Αντ’ αυτού, συναντήθηκε με μέλη της κυβέρνησης του Λιβάνου -συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι- η επιρροή του οποίου στη Χεζμπολάχ είναι περιορισμένη.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή», δήλωσε ο απεσταλμένος του Μπάιντεν στους δημοσιογράφους στη Βηρυτό. «Είδαμε μια κλιμάκωση τις τελευταίες εβδομάδες και αυτό που θέλει να κάνει ο Μπάιντεν είναι να αποφύγει μια περαιτέρω κλιμάκωση σε έναν μεγαλύτερο πόλεμο».

Στην Ουάσινγκτον, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν να δουν έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

«Δεν πρόκειται να υπεισέλθω σε υποθέσεις και να κάνω εικασίες για το τι μπορεί να συμβεί, μόνο να πω ότι κανείς δεν θέλει να δει έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο», απάντησε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Πάτρικ Ράιντερ, σε δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...