Το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η Χαμάς βρίσκονται κοντά σε σχέδιο συμφωνίας για την απελευθέρωση δεκάδων γυναικών και παιδιών που κρατούνται όμηροι στη Γάζα ως αντάλλαγμα για πενθήμερη παύση πυρός, ανέφερε η Washington Post, επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές.
Τόσο ο Μπενιαμίν Νετανιάχου όσο και αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία.
Η απελευθέρωση ομήρων θα μπορούσε να ξεκινήσει εντός των ερχόμενων ημερών, εκτός απροόπτου, σύμφωνα με πηγές που είναι ενήμερες σχετικά με το λεπτομερές εξασέλιδο σχέδιο συμφωνίας, αποκάλυψε η αμερικανική εφημερίδα το Σάββατο.
O πρωθυπουργός του Κατάρ, Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, δήλωσε σχετικά την Κυριακή, ότι ενισχύεται η πεποίθησή του, σχετικά με την επίτευξη μιας συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, προσθέτοντας ότι οι προκλήσεις που παραμένουν είναι «πολύ μικρές».
«Οι προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη μία συμφωνία είναι κυρίως πρακτικές και διαχειριστικές», δήλωσε ο σεΐχης στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ σε Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, στην Ντόχα.
Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ δείχνει να ετοιμάζεται να επεκτείνει την επίθεσή του κατά των μαχητών της Χαμάς στη νότια Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από αεροπορικές επιδρομές που στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων αμάχων που φέρεται να είχαν βρει καταφύγιο σε δύο σχολεία.
Βάσει της συμφωνίας, όλες οι πλευρές θα παύσουν τις επιχειρήσεις μάχης για τουλάχιστον πέντε ημέρες, ενώ 50 ή περισσότεροι όμηροι θα απελευθερώνονται σε ομάδες ανά 24ωρο, αναφέρει η Washington Post.
Οι τρομοκράτες της Χαμάς απήγαγαν περίπου 240 ομήρους, διαφόρων εθνικοτήτων, κατά την επίθεσή τους στις 7 Οκτωβρίου στο έδαφος του Ισραήλ που στοίχισε τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους.
Η παύση αυτή αποσκοπεί επίσης στο να επιτρέψει την είσοδο σημαντικής ποσότητας ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, πρόσθεσε η εφημερίδα, διευκρινίζοντας ότι το περίγραμμα της συμφωνίας συντάχθηκε κατά τη διάρκεια εβδομάδων συνομιλιών στο Κατάρ.
Ωστόσο ο Νετανιάχου δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ του Σαββάτου: «Οσον αφορά τους ομήρους, υπάρχουν πολλές αβάσιμες φήμες, πολλές εσφαλμένες αναφορές. Θα ήθελα να καταστήσω σαφές το εξής: Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει συμφωνία. Ωστόσο θέλω να υποσχεθώ: όταν υπάρξει κάτι να πούμε, θα σας ενημερώσουμε γι’αυτό».
Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε επίσης ότι το Ισραήλ και η Χαμάς δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συμφωνία για προσωρινή κατάπαυση του πυρός, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εργάζονται για να επιτύχουν μια συμφωνία. Και δεύτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία.
«Ζώνη θανάτου» το νοσοκομείο Αλ Σίφα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ
Το Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς μετά την τρομοκρατική επίθεση περίπου 3.000 ενόπλων της στις 7 Οκτωβρίου στο έδαφός του.
Καθώς ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς εισέρχεται στην έβδομη εβδομάδα του, οι αρχές στην Λωρίδα της Γάζας, που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς, ανακοίνωσαν ότι ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε σε 12.300, εκ των οποίων 5.000 παιδιά.
Μετά τη ρίψη φυλλαδίων νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα, το Ισραήλ προειδοποίησε χθες ξανά τους αμάχους σε τμήματα της νότιας Λωρίδας της Γάζας να μετακινηθούν, καθώς ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται για επέκταση των επιχειρήσεών του στον παλαιστινιακό θύλακα.
Το Ισραήλ κατέστησε το νοσοκομείο Αλ Σίφα στην Πόλη της Γάζας βασικό επίκεντρο της χερσαίας επιχείρησής του στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Κλιμάκιο ειδικών υπό τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) που επισκέφθηκε το νοσοκομείο το Σάββατο, το περιέγραψε ως «ζώνη θανάτου» με σημάδια πυροβολισμών και βομβαρδισμών.
Ο ΠΟΥ σημείωσε ότι καταρτίζει σχέδια για την άμεση εκκένωση του νοσοκομείου από τους εναπομείναντες ασθενείς και μέλη του προσωπικού.
Επίσης στον βορρά της Λωρίδας της Γάζας, ο διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες UNRWA, Φιλίπ Λαζαρινί, ανέφερε σε ανάρτησή του ότι το Ισραήλ βομβάρδισε δύο σχολεία της υπηρεσίας του. Πάνω από 4.000 άνθρωποι είχαν βρει καταφύγιο στο ένα από αυτά, σημείωσε.
«Δεκάδες φέρεται ότι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων παιδιών. Για δεύτερη φορά σε λιγότερο από ένα 24ωρο, δεν γλιτώνουν τα σχολεία. ΦΤΑΝΕΙ, αυτή η φρίκη πρέπει να σταματήσει», σημείωσε.
Εκπρόσωπος των αρχών της Χαμάς στη Γάζα ανακοίνωσε ότι 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν. Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, η κυβέρνηση του οποίου ελέγχει τμήματα της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Οχθης, δήλωσε χθες ότι «εκατοντάδες άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν, σκοτώθηκαν» στα δύο σχολεία στη Γάζα.
Ο Αμπάς απηύθυνε χθες έκκληση στον Τζο Μπάιντεν να μεσολαβήσει για να σταματήσει η ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα.
Παράλληλα, το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε ότι ο ισραηλινός στρατός σκότωσε δύο Παλαιστίνιους σε επιχείρησή του στη Δυτική Οχθη νωρίς το πρωί της Κυριακής.
Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τον Ισαμ αλ Φάγεντ, έναν 46χρονο ανάπηρο, στην είσοδο του καταυλισμού προσφύγων της Τζενίν, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων. Αλλος ένας άνδρας, ο 20χρονος Όμαρ Λάχαμ, σκοτώθηκε από πυροβολισμό στο κεφάλι στις συγκρούσεις με στρατιώτες στον καταυλισμό Ντεϊσέχ νότια της Βηθλεέμ, διευκρίνισε το WAFA.
Σύμφωνα επίσης με το παλαιστινιακό πρακτορείο, 15 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν νωρίς το πρωί της Κυριακής από ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο κεντρικό και στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση σε σπίτι στον καταυλισμό προσφύγων Νουσεϊράτ στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ μια γυναίκα και το παιδί της σκοτώθηκαν στην πόλη Χαν Γιούνες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα πάντα με το WAFA.
Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές τις πληροφορίες αυτές.
Το Ισραήλ ετοιμάζεται να επιχειρήσει στο νότιο τμήμα της Γάζας
Μια ισραηλινή επίθεση στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα θα μπορούσε να αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους που διέφυγαν από την Πόλη της Γάζας στον βορρά να μετακινηθούν ξανά, μαζί με τους κατοίκους της Χαν Γιουνίς, πόλης με πληθυσμό άνω των 400.000, επιδεινώνοντας μια ανθρωπιστική κρίση.
Η σύγκρουση έχει ήδη οδηγήσει στον εκτοπισμό περίπου των δύο τρίτων του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων της Λωρίδας της Γάζας.
Μια προέλαση στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας μπορεί να είναι ωστόσο πιο περίπλοκη και θανατηφόρα από αυτήν στον βορρά, καθώς μαχητές της Χαμάς βρίσκονται σε κρυψώνες κάτω από το έδαφος στην περιοχή της Χαν Γιουνίς, δήλωσε υψηλόβαθμη ισραηλινή πηγή και δύο πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News