Σε μία ιστορική συνάντηση, που ακόμα και πριν λίγους μήνες φάνταζε απίθανη, οι υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ, των ΗΠΑ και τεσσάρων αραβικών χωρών συναντώνται τη Δευτέρα για πρώτη φορά στο ισραηλινό έδαφος για να συζητήσουν για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Η σύνοδος διεξάγεται στο Σντε Μποκέρ, ένα κιμπούτς στην έρημο Νεγκέβ στο νότιο Ισραήλ, με τη συμμετοχή του Ισραήλ, των ΗΠΑ, της Αιγύπτου, του Μπαχρέιν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μαρόκου.
Οπως ανέφεραν οι New York Times, η επισιτιστική κρίση είναι άλλο ένα θέμα συζήτησης, καθώς Ρωσία και Ουκρανία εξάγουν μεγάλες ποσότητες σιτηρών στην Αίγυπτο και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.
Την Κυριακή, ο Αντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε στην Ιερουσαλήμ με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Ναφτάλι Μπένετ και στη συνέχεια με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.
Στη συνέχεια, δείπνησε στο Σντε Μποκέρ με τους ομολόγους του του Ισραήλ, της Αιγύπτου, του Μπαχρέιν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μαρόκου, των αραβικών χωρών που έχουν εξομαλύνει τις σχέσεις τους με το Ισραήλ. Οι τρεις τελευταίες αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις και υπέγραψαν κοινές συμφωνίες με το Ισραήλ το 2020, ενώ η Αίγυπτος το είχε κάνει από το 1979.
Ενα ενδιαφέρον σημείο είναι οι συζητήσεις ΗΠΑ και ΗΑΕ, ανάμεσα στις οποίες υπάρχει ένταση, καθώς η αραβική χώρα αρνείται μέχρι τώρα να εξυπηρετήσει το αμερικανικό αίτημα για την αύξηση της πετρελαϊκής της παραγωγής και να βοηθήσει έτσι τους Ευρωπαίους να βρουν αντικατάστατο του ρωσικού πετρελαίου.
Η ενίσχυση των δεσμών του Ισραήλ με άραβες εταίρους συνιστά παράγοντα αποτροπής του Ιράν, δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γιαΐρ Λαπίντ.
«Αυτό που κάνουμε είναι να γράφουμε ιστορία, οικοδομώντας μια νέα περιφερειακή αρχιτεκτονική βασισμένη στην πρόοδο, την τεχνολογία, τη θρησκευτική ανεκτικότητα, τη συνεργασία όσον αφορά την ασφάλεια και τη συλλογή πληροφοριών», δήλωσε ο Λαπίντ.
«Αυτή η νέα αρχιτεκτονική -οι κοινές δυνατότητες που οικοδομούμε- φοβίζει και αποτρέπει τους κοινούς εχθρούς μας, πρώτα και κύρια το Ιράν και τους αντιπροσώπους του», πρόσθεσε ο ισραηλινός υπουργός.
Διαμαρτύρονται οι Παλαιστίνιοι
Η παλαιστινιακή πλευρά, από το κίνημα Φάταχ του Αμπάς ως τους ισλαμιστές της Χαμάς, επέκρινε το 2020 την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Μπαχρέιν, των Εμιράτων, του Μαρόκου και του Ισραήλ, εκτιμώντας ότι αυτό δεν θα έπρεπε να συμβεί παρά μόνο μετά τη διευθέτηση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.
Παρόλο που οι Παλαιστίνιοι δεν συμμετέχουν στη σύνοδο στη Νεγκέβ, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ πρόκειται να συναντηθεί με τον Αμπάς στη Ραμάλα, τη Δευτέρα, σε μία εξαιρετικά σπάνια επίσκεψη ιορδανού βασιλιά στη Δυτική Οχθη.
Η Αίγυπτος ήταν η πρώτη αραβική χώρα που υπέγραψε συμφωνία ειρήνευσης με το Ισραήλ το 1979, ενώ ακολούθησε το 1994 η Ιορδανία.
Ο Αμπάς κατήγγειλε την Κυριακή «τα δύο μέτρα και δύο σταθμά» των Δυτικών, οι οποίοι, όπως δήλωσε, βιάστηκαν να επικαλεστούν το διεθνές δίκαιο για να επιβάλουν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά δεν έχουν πράξει το ίδιο εναντίον του Ισραήλ για τα «εγκλήματά του» στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές.
Η σύνοδος του Σντε Μποκέρ θα επικεντρωθεί κυρίως στο ζήτημα της αναβίωσης της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Οι ΗΠΑ και το Ιράν βρίσκονται στα τελευταία στάδια των έμμεσων διαπραγματεύσεων για την αναβίωση της συμφωνίας αυτής, μετά τη μονομερή απόσυρση της Ουάσινγκτον, με εντολή Τραμπ, το 2018.
Ο Μπλίνκεν διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ είναι «αποφασισμένες» να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Το Ισραήλ, που θεωρείται η μοναδική χώρα στη Μέση Ανατολή που διαθέτει πυρηνικά, κατηγορεί το Ιράν ότι προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, κάτι που η Τεχεράνη διαψεύδει.
Νέα επίθεση τζιχαντιστών στο Ισραήλ
Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση το βράδυ της Κυριακής στη Χαντέρα του Ισραήλ, η οποία κόστισε τη ζωή σε δύο ισραηλινούς αστυνομικούς, τον Γιαζέν Φάλαχ και την Σιρέλ Αμπουκαράτ, και οι δύο 19 ετών.
Από την επίθεση τραυματίστηκαν επίσης πολλοί άνθρωποι.
Αστυνομικοί σκότωσαν τους δύο δράστες, δύο ισραηλινούς Αραβες, που ήταν ξαδέλφια και συνέλαβαν έξι υπόπτους. Την επίθεση χαιρέτισαν τα παλαιστινιακά κινήματα Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ αλλά και η λιβανική Χεζμπολάχ.
Παράλληλα η πρεσβεία της Γαλλίας στο Τελ Αβίβ διευκρίνισε ότι η αστυνομικός που σκοτώθηκε είχε και τη γαλλική υπηκοότητα και ήταν γεννημένη στη Μασσαλία.
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τη διπλή υπηκοότητα, ισραηλινή και γαλλική, της Σιρέλ Αμπουκράτ», δήλωσε η πρεσβεία.
Πρόκειται για την δεύτερη θανατηφόρα επίθεση από υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους που πραγματοποιείται στο Ισραήλ σε μια εβδομάδα.
Την Τρίτη, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, δύο άνδρες και δύο γυναίκες, σε άλλη επίθεση στην πόλη Μπιρσεμπά, στο νότιο Ισραήλ. Επρόκειτο για μια από τις πιο σοβαρές επιθέσεις με ισραηλινές απώλειες των τελευταίων ετών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News