482
Ισραηλινοί στρατιώτες καθαρίζουν μία παραλία από την πίσσα | REUTERS/Ronen Zvulun

Ισραήλ: Γιγαντιαία επιχείρηση για να καθαρίσουν οι ακτές από τόνους πίσσας

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2021, 13:57
Ισραηλινοί στρατιώτες καθαρίζουν μία παραλία από την πίσσα
|REUTERS/Ronen Zvulun

Ισραήλ: Γιγαντιαία επιχείρηση για να καθαρίσουν οι ακτές από τόνους πίσσας

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2021, 13:57

Θα χρειαστούν δεκαετίες για να καθαρίσει η πίσσα από τις παραλίες του Ισραήλ, έπειτα από μια εκτεταμένη πετρελαιοκηλίδα άγνωστης προέλευσης, η οποία προκάλεσε τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή της τελευταίας δεκαετίας στη χώρα.

Οι αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν το πλοίο που ευθύνεται για την πετρελαιοκηλίδα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα μεγάλο τμήμα της ακτογραμμής του Ισραήλ στη Μεσόγειο να γεμίσει πίσσα, η οποία εντοπίστηκε και σε παραλίες στον νότιο Λίβανο.

Χιλιάδες εθελοντές και στρατιώτες επιχειρούν να καθαρίσουν τους όγκους πίσσας από τις παραλίες. Κομμάτια πίσσας έχουν καλύψει παραλίες σε όλη το μήκος των ακτών της χώρας, που φτάνει τα 195 χλμ.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις εντοπίζουν χελώνες και ψάρια που έχουν καλυφθεί από πίσσα.

Την περασμένη εβδομάδα, μια πτεροφάλαινα μήκους 17 μέτρων ξεβράστηκε σε παραλία του βόρειου Ισραήλ. Η Αρχή Φύσης και Πάρκων της χώρας γνωστοποίησε ότι κατά τη νεκροτομή εντοπίστηκε υλικό με βάση το πετρέλαιο στο κουφάρι της φάλαινας.

Στο κουφάρι της φάλαινας, που ξεβράστηκε σε παραλία του Ισραήλ, βρέθηκαν ίχνη πετρελαίου – REUTERS/Amir Cohen

Σε συνεργασία με ευρωπαϊκές υπηρεσίες, το Ισραήλ αναζητά την πιθανή πηγή της πετρελαιοκηλίδας που προκάλεσε την 11η Φεβρουαρίου ένα πλοίο, το οποίο έπλεε σε απόσταση 50 χιλιόμετρων από τις ακτές. Εικόνες από τους δορυφόρους και η διαμόρφωση ενός μοντέλου κίνησης των κυμάτων βοηθούν στο να εστιαστεί η έρευνα.

Εννέα πλοία που βρίσκονταν στην περιοχή ερευνώνται, δήλωσε η υπουργός Περιβαλλοντικής Προστασίας Γκίλα Γκάμλιελ. «Οι πιθανότητες είναι παραπάνω από καλές ότι θα καταφέρουμε να εντοπίσουμε το συγκεκριμένο πλοίο», είπε η ίδια στο Ynet TV.

Η γυναίκα που συμμετέχει στην επιχείρηση καθαρισμού των ακτών από τον ισραηλινό στρατό, κρατά ένα κομμάτι πίσσας / REUTERS/Ronen Zvulun

Εάν καταφέρει να βρει το πλοίο, το Ισραήλ θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη εις βάρος του. Μία περίπτωση θα ήταν να μηνύσει τις ασφαλιστικές εταιρείες για την καταβολή αποζημίωσης, που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ο καθαρισμός των ακτών θα κοστίσει εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τον Guardian, είναι πιθανό να γνωρίζουν ήδη το πλοίο οι αρχές, αλλά να μην το ανακοινώνουν για διπλωματικούς ή επιχειρηματικούς λόγους.

Οι αρχές πιθανολογούν ότι τα κύματα που δημιουργήθηκαν από μία καταιγίδα, την περασμένη εβδομάδα, μετέφεραν στις ακτές περισσότερους από 1.000 τόνους.

Η επιχείρηση απομάκρυνσης της πίσσας γίνεται πλέον μόνο από οργανωμένες ομάδες με ειδικό προστατευτικό εξοπλισμό, καθώς το Σαββατοκύριακο, εθελοντές πολίτες που καθάριζαν την παραλία, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο λόγω δηλητηρίασης όταν εισέπνευσαν τοξικές ουσίες.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου οι παραλίες θα είναι ασφαλείς για το κοινό.

Εντεκα χελώνες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στο Μικμορέτ, βόρεια του Τελ Αβίβ, με την τραχεία τους γεμάτη πίσσα.

Οι εργαζόμενοι απομάκρυναν την τοξική ουσία από το αναπνευστικό σύστημα των ερπετών και τα ταΐζουν με μαγιονέζα και άλλες ουσίες για να καθαρίσουν το πεπτικό τους σύστημα.

Η διαδικασία ανάκαμψης αναμένεται να διαρκέσει μία ή δύο εβδομάδες, και μετά οι χελώνες θα επιστρέψουν στο φυσικό  περιβάλλον τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...