Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο Ισραήλ το τελευταίο 48ωρο, μετά την τηλεοπτική ομιλία του υπουργού Αμυνας, στην οποία πήρε θέση εναντίον της προβληματικής δικαστικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση και την αποπομπή του από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα, και ενώ η ισραηλινή τηλεόραση είχε ανακοινώσει ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε διάγγελμα στις 10:30 π.μ. στο οποίο θα ανακοίνωνε την αναστολή της διαδικασίας της μεταρρύθμισης, ο Νετανιάχου αποφάσισε να αναβάλει την ανακοίνωσή του εν μέσω διαφωνιών στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Νωρίτερα, πηγή από το Λικούντ, το κόμμα του Νετανιάχου, είχε επίσης επισημάνει μιλώντας στο Reuters ότι είναι πιθανό ο ισραηλινός πρωθυπουργός να αναστείλει το νομοσχέδιο, υπό την πίεση του λαού, πολιτικών του Ισραήλ και ηγετών άλλων χωρών, όπως ο Τζο Μπάιντεν και ο Ρίσι Σούνακ.
Ωστόσο, μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού, όπως ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ζήτησαν από τον Νετανιάχου να μην υποχωρήσει «στην αναρχία» και να προχωρήσει με τη μεταρρύθμιση.
Γενική απεργία κήρυξε το μεγαλύτερο συνδικάτο
Αμέσως μετά την αναβολή του διαγγέλματος, ο επικεφαλής του μεγαλύτερου εργατικού συνδικάτου του Ισραήλ, Histadrut, ανακοίνωσε άμεση «γενική απεργία» κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, απαιτώντας την απόσυρση της δικαστικής μεταρρύθμισης.
«Καλώ σε γενική απεργία αμέσως μετά την συνέντευξη Τύπου, το κράτος του Ισραήλ σταματά», δήλωσε ο Αρνον Μπαρ Νταβίντ.
Ως αποτέλεσμα, σταμάτησαν οι απογειώσεις από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την δικαστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αεροδρομίου.
Ακολούθησε η ανακοίνωση της Ιατρικής Ενωσης του Ισραήλ που κήρυξε επίσης γενική απεργία, η οποία θα πλήξει τα νοσοκομεία και τις δημόσιες ιατρικές υπηρεσίες.
Συμμετοχή στην απεργία δήλωσαν και οι εργαζόμενοι στα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας, της Χάιφας και του Ασντότ, που διέκοψαν τις εργασίες τους.
Επίσης, οι ισραηλινές πρεσβείες σε ολόκληρο τον κόσμο έλαβαν οδηγία να συμμετάσχουν στην απεργία, σύμφωνα με επιστολή της ένωσης των εργαζομένων που ήρθε σε γνώση του Reuters.
Η επιστολή ανέφερε ότι οι δραστηριότητες του υπουργείου Εξωτερικών στο Ισραήλ και στο εξωτερικό θα περιορισθούν στην παροχή των αναγκαίων υπηρεσιών.
Πρόταση μομφής
Λίγο αργότερα, ο εθνικιστικός-θρησκευτικός κυβερνητικός συνασπισμός επέζησε πρότασης μομφής της αντιπολίτευσης στην Κνεσέτ, η οποία κατατέθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την δικαστική μεταρρύθμιση.
Η πρόταση μομφής καταψηφίσθηκε από 59 βουλευτές, ενώ 53 ψήφισαν υπέρ.
Από το μεσημέρι της Δευτέρας, χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν μπροστά από το Κοινοβούλιο στην Ιερουσαλήμ. Διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης πραγματοποιούνται επίσης στη Χάιφα και στο Τελ Αβίβ.
Ο Νετανιάχου ζήτησε μέσω του Twitter από τους διαδηλωτές να αποφύγουν την βία, ενώ βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού ζήτησαν από τους υποστηρικτές του να συμμετάσχουν στην «αντιδιαδήλωση» μπροστά από την Κνεσέτ, που προγραμματίζεται για το βράδυ της Δευτέρας.
Τι έγινε το τελευταίο 48ωρο
Είχε προηγηθεί ένα νέο Σαββατοκύριακο μεγάλης αναταραχής, καθώς χιλιάδες Ισραηλινοί βγήκαν στους δρόμους του Τελ Αβίβ, της Ιερουσαλήμ και άλλων πόλεων το βράδυ της Κυριακής, διαμαρτυρόμενοι για την αποπομπή από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου του υπουργού Αμυνας, ο οποίος είχε προτρέψει την κυβέρνηση να σταματήσει τη διαδικασία της δικαστικής μεταρρύθμισης.
Μεγάλες διαδηλώσεις είχαν γίνει και το βράδυ του Σαββάτου, με τουλάχιστον 200.000 διαδηλωτές να διαμαρτύρονται στο Τελ Αβίβ για 12η συνεχή εβδομάδα και χιλιάδες ακόμα σε άλλες πόλεις.
Το Σάββατο, ο Γκαλάντ έγινε το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος του δεξιού κόμματος Λικούντ του Μπίμπι (όπως τον αποκαλούν οι Ισραηλινοί) Νετανιάχου, που είπε ότι δεν θα υποστηρίξει την αναθεώρηση του δικαστικού συστήματος.
Ο πρώην υπουργός Αμυνας τόνισε ότι οι διαδηλώσεις, στις οποίες μετέχει ένας αυξανόμενος αριθμός εφέδρων του στρατού, επηρεάζουν επίσης τις τακτικές δυνάμεις και υπονομεύουν την εθνική ασφάλεια. «Αυτή τη στιγμή, για το καλό της χώρας μας, είμαι διατεθειμένος να πάρω οποιοδήποτε ρίσκο και να πληρώσω οποιοδήποτε τίμημα», δήλωσε ο Γκαλάντ στην τηλεοπτική του ομιλία.
Ο ίδιος ζήτησε ακόμα, να σταματήσουν οι διαδηλώσεις και υπογράμμισε ότι «οι μεγάλες αλλαγές σε εθνικό επίπεδο πρέπει να γίνονται μέσω της διαβούλευσης και του διαλόγου».
Ο Νετανιάχου του απάντησε την επόμενη ημέρα, παύοντάς τον από τα καθήκοντά του.
Λίγο μετά την αποπομπή του, ο 64χρονος Γκαλάντ έγραψε στο Twitter: «Η κατάσταση ασφαλείας του Ισραήλ ήταν πάντα και θα είναι πάντα η αποστολή της ζωής μου».
Παρέμβαση του προέδρου της χώρας
Το πρωί της Δευτέρας, ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, ο οποίος έχει προσπαθήσει όλο αυτό το διάστημα να φέρει κυβέρνηση και αντιπολίτευση σε διάλογο, κάλεσε τον Νετανιάχου να σταματήσει την εξαιρετικά αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση.
«Στο όνομα της ενότητας του λαού του Ισραήλ», ο Χέρτσογκ κάλεσε την κυβέρνηση, να επιδείξει «υπευθυνότητα» και να «σταματήσει τη νομοθετική διαδικασία αμέσως».
Την ίδια στιγμή, ο γενικός πρόξενος του Ισραήλ στη Νέα Υόρκη, παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποπομπή του Γιόαβ Γκαλάντ.
«Δεν μπορώ πλέον να συνεχίσω να εκπροσωπώ αυτήν την κυβέρνηση», έγραψε στο Twitter ο Ασάφ Ζαμίρ. «Πιστεύω ότι είναι καθήκον μου να διασφαλίσω ότι το Ισραήλ παραμένει φάρος δημοκρατίας και ελευθερίας στον κόσμο».
Λαπίντ: Να ανακληθεί η απομάκρυνση του Γκαλάντ
«Καλώ τον πρωθυπουργό να ανακαλέσει την απομάκρυνση του Γιοάβ Γκαλάντ. Το κράτος του Ισραήλ δεν μπορεί αυτήν την στιγμή, απέναντι στις απειλές που προέρχονται από όλα τα μέτωπα, να επιτρέψει αλλαγή του υπουργού Αμυνας», δήλωσε ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τον Γιούλι Εντελστάιν, κορυφαίο στέλεχος του Λικούντ, του κόμματος του Νετανιάχου.
«Δεδομένης της κατάστασης, είναι προφανές ότι δεν είναι η στιγμή για αλλαγή υπουργού Αμυνας», δήλωσε ο Εντελστάιν, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Κνεσέτ.
Διαμαρτυρία και από τους Εβραίους της Γαλλίας
Το Αντιπροσωπευτικό Συμβούλιο των Εβραϊκών Θεσμών της Γαλλίας (Crif) κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση «να αποσύρει την μεταρρύθμιση» της Δικαιοσύνης «για την αποκατάσταση το συντομότερο δυνατόν της ηρεμίας και του διαλόγου με ολόκληρη την κοινωνία».
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα το Crif «καλεί την ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει την μεταρρύθμιση για την αποκατάσταση της ηρεμίας και του διαλόγου με ολόκληρη την κοινωνία».
Διευκρινίζει ότι «αυτό το αίτημα διατυπώνεται από κοινού από προσωπικότητες της Δεξιάς όπως και της Αριστεράς, στο Ισραήλ, όπως και στη διασπορά».
«Δεδομένου του διχασμού που έχει προκληθεί σε ολόκληρο τον εβραϊκό κόσμο, δεν πρόκειται για πολιτικά μέτρα που δεν εναπόκειται στο Crif να σχολιάσει, αλλά για την προστασία της ενότητας του εβραϊκού λαού», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Crif, το οποίο εκφράζει την «απόλυτη προσήλωσή του στις ιδρυτικές δημοκρατικές αρχές του κράτους του Ισραήλ και στην ενότητά του».
Σε νέα ψηφοφορία προχώρησε η Κνεσέτ
Και μέσα σε όλα αυτά, η διαδικασία της δικαστικής μεταρρύθμισης συνεχίζεται στην Κνεσέτ. Τη Δευτέρα, η κοινοβουλευτική επιτροπή νόμων ψήφισε υπέρ κεντρικής ρύθμισης του νομοσχεδίου που βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των επικρίσεων: τις νομοθετικές ρυθμίσεις που μεταβάλλουν την διαδικασία διορισμού των δικαστών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News