663
Συγγενείς και φίλοι των απαχθέντων ζητούν την επιστροφή των δικών τους σε διαδήλωση στο Τελ Αβίβ | REUTERS/Janis Laizans

Ισραήλ: Είκοσι παιδιά όμηροι της Χαμάς

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2023, 15:53
Συγγενείς και φίλοι των απαχθέντων ζητούν την επιστροφή των δικών τους σε διαδήλωση στο Τελ Αβίβ
|REUTERS/Janis Laizans

Ισραήλ: Είκοσι παιδιά όμηροι της Χαμάς

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2023, 15:53

Ο ισραηλινός στρατός εκτιμά, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή, πως «η πλειονότητα των ομήρων» που απήχθησαν από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίθεσής της στις 7 Οκτωβρίου είναι ζωντανοί.

«Από τους περίπου 200 ομήρους που βρίσκονται τώρα στη Λωρίδα της Γάζας, περισσότεροι από 20 είναι ανήλικοι, 10-20 είναι άνω των 60 ετών, ενώ η πλειονότητα των ομήρων είναι ζωντανοί», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πτώματα μεταφέρθηκαν επίσης στη Λωρίδα της Γάζας από τους ισλαμιστές Παλαιστίνιους κατά την πολυαίμακτη επίθεση που εξαπέλυσαν την αυγή της 7ης Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Εξάλλου, 100 έως 200 Ισραηλινοί θεωρούνται πλέον αγνοούμενοι από την επίθεση, σε σύγκριση με 3.000 που είχαν καταμετρηθεί την πρώτη ημέρα του πολέμου. «Ο αριθμός αυτός μειώθηκε σημαντικά» στον βαθμό που ο στρατός μπόρεσε να επιβεβαιώσει το πού βρίσκονταν.

«Αυτή τη στιγμή, ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να διεξάγει επιχειρήσεις προκειμένου να βρει και να εντοπίσει τα πτώματα κοντά στη λωρίδα της Γάζας», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

BBC: Η Χαμάς πρότεινε απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα κατάπαυση του πυρός

Στο μεταξύ, το BBC μετάδωσε ότι καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες για την απελευθέρωση πολλών από τους 203 ομήρους που κρατούνται στη Γάζα, η Χαμάς προσφέρθηκε να απελευθερώσει ορισμένους με αντάλλαγμα την άμεση κατάπαυση του πυρός. Το Ισραήλ δεν έχει συμφωνήσει μέχρι στιγμής, σύμφωνα πάντα με το BBC.

Οι διαπραγματεύσεις με διεθνή διαμεσολάβηση συνεχίζονται γύρω από τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα. Δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από καμία πλευρά για τις λεπτομέρειες των συζητήσεων.

Η Χαμάς δεν έχει στην κατοχή της όλους τους ομήρους. Ορισμένοι κρατούνται από άλλες ένοπλες μαχητικές ομάδες, όπως ο Ισλαμικός Τζιχάντ.

Μακρόν: Θα κάνουμε τα πάντα για να επιστρέψουν σώοι οι γάλλοι όμηροι

Το Παρίσι θα κάνει τα πάντα «για να επιστρέψουν σώοι και αβλαβείς στη Γαλλία» οι γάλλοι όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, υποσχέθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν στις οικογένειές τους με τις οποίες συνομίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Ο αρχηγός του κράτους τις διαβεβαίωσε για την πλήρη κινητοποίησή του, όπως και γι’αυτήν όλων των υπηρεσιών του κράτους για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωσή τους», πρόσθεσε η γαλλική προεδρία σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τις συνομιλίες που είχε ο Μακρόν με τις οικογένειες των γάλλων ομήρων.

«Θα γίνουν τα πάντα για να επιστρέψουν σώοι και αβλαβείς στη Γαλλία. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε εκ νέου στις οικογένειες την υποστήριξή του και αυτή όλων των Γάλλων απέναντι σε αυτήν την τρομερή δοκιμασία (που αντιμετωπίζουν) και την αποφασιστικότητά του να αγωνιστεί αδιάκοπα κατά όλων των μορφών τρομοκρατίας», σημείωσε η γαλλική προεδρία.

Εικόνα από την τηλεδιάσκεψη του Μακρόν και του επιτελείου του με τις οικογένειες των γάλλων ομήρων, την Παρασκευή – REUTERS/Benoit Tessier/Pool

Ο Μακρόν μίλησε την Παρασκευή μέσω τηλεδιάσκεψης από το προεδρικό μέγαρο με τις οικογένειες των γάλλων ομήρων που απήχθησαν και κρατούνται στη Γάζα από τη Χαμάς, περιβαλλόμενος από την υπουργό Εξωτερικών Κατρίν Κολονά, η οποία είχε συναντήσει την Κυριακή στο Τελ Αβίβ τις οικογένειες των γάλλων ομήρων, τον γενικό γραμματέα της γαλλικής προεδρίας Αλεξίς Κολέρ και τον διπλωματικό του σύμβουλο Εμανουέλ Μπον.

Την Τρίτη, ο γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι εντατικές συνομιλίες βρίσκονταν σε εξέλιξη, προσθέτοντας ότι «αυτές προχωρούν, τις παρακολουθούμε αυτές τις συνομιλίες ώρα την ώρα». Επίσης είχε υπογραμμίσει ότι το Παρίσι είχε επαφές, προφανώς, με τις ισραηλινές αρχές, αλλά και με «φιλικές μεσολαβήτριες δυνάμεις με τη Χαμάς για να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση των ομήρων μας κι όλων των ομήρων».

Τέλος, είχε διαβεβαιώσει την οικογένεια της Μία Σεμ, της νεαρής γαλλοϊσραηλινής ομήρου, βίντεο της οποίας έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα η Χαμάς, και όλους τους συγγενείς ανθρώπων που αγνοούνται μετά την επίθεση των τρομοκρατών της Χαμάς, στο Ισραήλ για την υποστήριξή του και την «αφοσίωσή» του.

Η μητέρα της Σεμ ικέτευσε την Τρίτη «τους ηγέτες του κόσμου» για την απελευθέρωση της κόρης της.

Ο απολογισμός των Γάλλων που έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 28 και των αγνοουμένων σε επτά, μεταξύ των οποίων ορισμένοι κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...