351
Ο βασιλιάς Φελίπε υποδέχεται τον Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό (δεξιά) στο παλάτι, την Τρίτη | EPA/Sebastian Mariscal Martinez / POOL

Ισπανία: Τον Φεϊχό επέλεξε για πρωθυπουργό ο Φελίπε – θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης;

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2023, 13:26
Ο βασιλιάς Φελίπε υποδέχεται τον Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό (δεξιά) στο παλάτι, την Τρίτη
|EPA/Sebastian Mariscal Martinez / POOL

Ισπανία: Τον Φεϊχό επέλεξε για πρωθυπουργό ο Φελίπε – θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης;

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2023, 13:26

Στον Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος, επέλεξε να αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο βασιλιάς της Ισπανίας.

Ο κεντροδεξιός ηγέτης θα ζητήσει την εμπιστοσύνη των 350 βουλευτών που εξελέγησαν στις πρόωρες εκλογές της 23ης Ιουλίου, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα λάβει την πλειοψηφία που απαιτείται.

Η πρόεδρος της ισπανικής Βουλής, Φρανσίνα Αρμενγκόλ, επιλογή του απερχόμενου πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, ανακοίνωσε την Τετάρτη, ότι το Σώμα θα συνεδριάσει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου με θέμα την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που αναμένεται να σχηματίσει ο συντηρητικός πολιτικός.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη, ο ισπανός μονάρχης συναντήθηκε με τους ηγέτες των πολιτικών ομάδων με εκπροσώπηση στο ισπανικό Κοινοβούλιο, με στόχο να αποφασίσει ποιον θα επιλέξει ως τον επόμενο πρωθυπουργό. Ο Φελίπε έπρεπε να κρατήσει τις λεπτές ισορροπίες που προέκυψαν από το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς ναι μεν το Λαϊκό Κόμμα κέρδισε τις εκλογές, αλλά όχι με το ποσοστό που θα τους εξασφάλιζε τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η Φρανσίνα Αρμενγκόλ ανακοινώνει την Τετάρτη, την ημερομηνία της συνεδρίασης της Βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον Φεϊχό – EPA/J. P. GANDUL

Παρά τη στήριξη από το Ακροδεξιό Vox, ο Νούνιεθ δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα μπορέσει να συγκεντρώσει τους βουλευτές που χρειάζεται για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Αν αποτύχει, σειρά θα πάρουν οι Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ, που έχουν εξασφαλίσει τη στήριξη μικρότερων κομμάτων, όπως της αριστερής συμμαχίας Sumar, μαζί με το οποίο διαθέτουν 152 έδρες στη Βουλή.

Θα χρειαστούν επιπλέον τις 14 κοινοβουλευτικές ψήφους των καταλανικών αυτονομιστικών κομμάτων Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (Esquerra Republicana de Catalunya — ERC) και του Junts προκειμένου να εξασφαλίσουν πλειοψηφία στη Βουλή.

Αλλά το Junts, που ελέγχεται από τον αυτοεξόριστο πρώην πρόεδρο της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, θα δώσει την υποστήριξή του στον Σάντσεθ, όπως έχει δηλώσει, μόνο αν ο σοσιαλιστής ηγέτης χορηγήσει αμνηστία για όλους όσους εμπλέκονται στο αποτυχημένο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Καταλονίας το 2017 και αν δεσμευτεί για νέο δημοψήφισμα.

Οι Σοσιαλιστές λένε ότι και τα δύο αιτήματα είναι εκτός συζήτησης επειδή παραβιάζουν το Σύνταγμα της Ισπανίας, αλλά οι αυτονομιστές αρνούνται να υποχωρήσουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...