468
Τα προγράμματα Τεχνητής Νοημοσύνης αφαιρούν το πρόσωπο από μια φωτογραφία και το τοποθετούν σε άλλες εικόνες χωρίς να φαίνεται αυτή η παρέμβαση | Shutterstock

Ισπανία: Σοκ από τη διαρροή πορνογραφικών φωτογραφιών μαθητριών

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2023, 12:45
Τα προγράμματα Τεχνητής Νοημοσύνης αφαιρούν το πρόσωπο από μια φωτογραφία και το τοποθετούν σε άλλες εικόνες χωρίς να φαίνεται αυτή η παρέμβαση
|Shutterstock

Ισπανία: Σοκ από τη διαρροή πορνογραφικών φωτογραφιών μαθητριών

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2023, 12:45

Πολλά κορίτσια ηλικίας 11-17 ετών σε μια πόλη της Ισπανίας έχουν πέσει θύματα δημιουργίας γυμνών εικόνων τους από προγράμματα Τεχνητής Νοημοσύνης οι οποίες αποστέλλονται στα κινητά τηλέφωνα των συμμαθητών τους, με τους δημιουργούς να εκβιάζουν τα θύματα τους και την αστυνομία να προσπαθεί να τους εντοπίσει.

Η αστυνομία στην ισπανική πόλη Αλμεντραλέχο, στην επαρχία της Μπανταχόθ στη δυτική Ισπανία, διεξάγει έρευνα ύστερα από καταγγελίες δεκάδων κοριτσιών που ισχυρίζονται ότι κυκλοφορούν στα κινητά τηλέφωνα των μαθητών στα σχολεία της περιοχής φωτογραφίες που δημιουργήθηκαν από προγράμματα Τεχνητής Νοημοσύνης και δείχνουν αυτές τις μαθήτριες να ποζάρουν γυμνές.

Οι μητέρες των κοριτσιών, που ήδη έχουν ενταχθεί σε μια ομάδα υποστήριξης, ανέφεραν ότι τουλάχιστον 30 κορίτσια, από τέσσερα σχολεία της πόλης, έχουν γίνει στόχος με τις ψεύτικες εικόνες, ενώ ορισμένες αναφέρουν επίσης απόπειρες εκβιασμού με χρήματα προκειμένου να σταματήσει η δημιουργία και διαρροή αυτών των φωτογραφιών.

Οι ηλικίες των θυμάτων που είναι γνωστές μέχρι στιγμής κυμαίνονται από 11 έως 17 ετών. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Telegraph, η αστυνομία φέρεται να έχει εντοπίσει επτά υπόπτους που εμπλέκονται στην κατασκευή και τη διανομή των εικόνων, γνωστών ως deepfakes, οι οποίες δημιουργούνται με εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης (μηχανική μάθηση) για να συνδυάσουν το πρόσωπο ενός ανθρώπου με πορνογραφικές εικόνες, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι πολύ ρεαλιστικό.

Τα παράπονα για τις φωτογραφίες και τα βίντεο άρχισαν να εκδηλώνονται την περασμένη εβδομάδα, λίγο μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς στην Αλμεντραλέχο.

Η Μίριαμ Αλ Αντίμπ, μητέρα ενός εκ των θυμάτων, περιέγραψε πώς η 14χρονη κόρη της τής έδειξε μία από τις ψεύτικες φωτογραφίες στις οποίες υποτίθεται ότι εικονιζόταν και σημείωσε ότι αν δεν ήξερε το σώμα του παιδιού της, θα θεωρούσε τη φωτογραφία αληθινή. Η μητέρα ενημέρωσε μέσω των social media για το περιστατικό για να προειδοποιήσει άλλους γονείς και να παροτρύνει όσους έχουν πέσει θύματα να το αναφέρουν. Απευθύνθηκε όμως και στους ενόχους, λέγοντας τους ότι δεν μπορούν να κατανοήσουν τη ζημιά που προκαλούν και ότι αυτό που κάνουν είναι πολύ σοβαρό έγκλημα.

Η διανομή παιδικής πορνογραφίας και τα αδικήματα κατά της ιδιωτικής ζωής επισύρουν ποινές φυλάκισης από ένα έως πέντε χρόνια στην Ισπανία, αλλά εάν οι δράστες είναι κάτω των 18 ετών, δεν θα πάνε φυλακή.

Η Φάτιμα Γκόμεζ, μητέρα ενός 12χρονου κοριτσιού, είπε στην εφημερίδα El País ότι υπέστη κρίση άγχους όταν άκουσε από μια άλλη μητέρα ότι η κόρη της είχε γίνει στόχος. Οταν ρώτησε την κόρη της αν ήξερε κάτι για μια γυμνή φωτογραφία, η κοπέλα τής έδειξε μια συνομιλία που είχε με ένα αγόρι στο Instagram, στην οποία ζητούσε χρήματα.

Οταν αρνήθηκε, το αγόρι της έστειλε μια ψεύτικη γυμνή εικόνα του εαυτού της. Ο αριθμός των deepfakes στο διαδίκτυο διπλασιάζεται κάθε έξι μήνες, σύμφωνα με τη Sensity AI, μια ερευνητική εταιρεία που παρακολουθεί ψεύτικα υπερρεαλιστικά βίντεο στο διαδίκτυο. Στο 95% των περιπτώσεων, η πρόθεση είναι η δημιουργία πορνογραφίας χωρίς συναίνεση, συνήθως με στόχο γυναίκες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...