Στον κατάλογο των χωρών που προσπαθούν με διαφόρους τρόπους να περιορίσουν τη χρήση των κινητών τηλεφώνων από ανηλίκους προστίθεται η Ισπανία, που προωθεί ένα σχέδιο νόμου για τον περιορισμό της έκθεσης των παιδιών στην τεχνολογία.
Στο πλαίσιο αυτό συστάθηκε μια επιτροπή αποτελούμενη από 50 εμπειρογνώμονες, η οποία και εξέδωσε μια έκθεση 250 σελίδων με προτάσεις προς την ισπανική κυβέρνηση.
Οι προτάσεις της επιτροπής έφθασαν στα «χέρια» της εφημερίδας El País. Σύμφωνα με αυτές, οι ανήλικοι θα πρέπει να έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε ψηφιακές συσκευές μέχρι τα 13 τους, έτσι ώστε να μετριαστεί αυτό που οι ειδικοί θεωρούν πρόβλημα δημόσιας υγείας. Η επιτροπή καλεί επίσης τους παιδιάτρους να ρωτούν πόσο χρόνο περνάει το παιδί μπροστά σε μια οθόνη.
Οπως αναφέρει ο βρετανικός Guardian, η επιτροπή προτείνει τα κινητά τηλέφωνα, και ειδικότερα τα smartphones, να φέρουν σήμανση με ετικέτες παρόμοιες με εκείνες των πακέτων τσιγάρων ή καπνού, ώστε οι χρήστες να προειδοποιούνται για τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία τους.
Η έκθεση της επιτροπής συνιστά σε παιδιά ηλικίας κάτω των τριών ετών να μην εκτίθενται καθόλου σε ψηφιακές συσκευές, ενώ άτομα έως έξι ετών θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
Η επιτροπή προτείνει να εμφανίζονται στις οθόνες των κινητών τηλεφώνων προειδοποιήσεις όποτε επιχειρείται πρόσβαση των ανηλίκων σε συγκεκριμένες εφαρμογές ή πλατφόρμες, στις οποίες θα αναφέρονται λεπτομερώς οι κίνδυνοι για την υγεία τους, καθώς και ο μέγιστος συνιστώμενος χρόνος παραμονής τους σε αυτές.
Οι εμπειρογνώμονες προτρέπουν επίσης την κυβέρνηση να αναφέρει ρητώς ότι ο εθισμός στα κινητά τηλέφωνα είναι ανησυχητικός για τη δημόσια υγεία, και να διευκολύνει την ανάπτυξη προληπτικών μέτρων και συστημάτων έγκαιρης ανίχνευσης.
Ερωτήσεις σχετικά με τον χρόνο παραμονής στην οθόνη και τις προβληματικές συμπεριφορές θα πρέπει να ενσωματώνονται στις διαβουλεύσεις υγείας για κάθε ηλικιακή ομάδα, ενώ ιατρικές εξετάσεις «για κατάθλιψη και άγχος λόγω χρήσης της τεχνολογίας» θα πρέπει να γίνονται τακτικά σε εφήβους.
Επιδημία
Η επιτροπή συγκροτήθηκε πριν από μερικούς μήνες, ως απάντηση σε αυτό που ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ περιέγραψε ως «αυθεντική επιδημία»: τη διαδικτυακή κατανάλωση πορνογραφίας από παιδιά. «Οι αριθμοί είναι και πολύ ενδεικτικοί και πολύ ανησυχητικοί. Ενας στους τέσσερις νέους ηλικίας κάτω των 12 ετών –και σχεδόν οι μισοί από τους κάτω των 15 ετών– είχε ή έχει επί του παρόντος πρόσβαση σε πορνογραφία» είχε αναφέρει ο Σάντσεθ στις αρχές του 2024.
Ωστόσο η έκθεση δεν αναφέρεται μόνο στην πρόσβαση παιδιών σε πορνογραφικό υλικό, αλλά γενικότερα στη χρήση ψηφιακών συσκευών από μέρους τους. Ολα αυτά εν μέσω αλλεπάλληλων συζητήσεων, σε πολλές χώρες, για την έκθεση ανηλίκων στην τεχνολογία και ειδικότερα για τη χρήση smartphones στις σχολικές αίθουσες.
Στη Γαλλία, τον Απρίλιο, μια κυβερνητική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν smartphone μέχρι τα 13 τους και ότι η πρόσβασή τους σε συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το TikTok και το Instagram, καλό θα ήταν να απαγορευτεί έως την ηλικία των 18 ετών.
Οι έφηβοι που εμφανίζουν «προβληματική χρήση τηλεφώνου» είναι πιο πιθανό να πάθουν κατάθλιψη, Στην Ισπανία, όπου σύμφωνα με στατιστικές το ένα τέταρτο των παιδιών ηλικίας μέχρι 10 ετών έχουν δικά τους κινητά τηλέφωνα και σχεδόν τα μισά από αυτά έως τα 11, η κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία των σοσιαλιστών κατάρτισε σχέδιο νόμου για την προστασία των ανηλίκων, προτείνοντας την εγκατάσταση προεπιλογής γονικού ελέγχου στα smartphones, καθώς και μια εθνική εκπαιδευτική εκστρατεία με στόχο τη σωστή πλοήγηση των παιδιών και των εφήβων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το προσχέδιο νόμου ορίζει επίσης νέες απαιτήσεις δεδομένων που, αν εφαρμοστούν, θα αυξήσουν το ελάχιστο όριο ηλικίας για άνοιγμα λογαριασμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από 14 σε 16, ενώ δάσκαλοι και προσωπικό υγείας θα εκπαιδεύονται ώστε να εντοπίζουν παιδιά με πιθανό εθισμό στo smartphone.
Το νομοσχέδιο, που βρίσκεται σε φάση δημόσιας διαβούλευσης, αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις τις έκθεσης, η οποία συντάχθηκε με τη συμβολή οργανισμών όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση για την Ψηφιακή Μετάβαση, καθώς και παιδιάτρων και ψυχιάτρων.
Η έκθεση περιλαμβάνει, τέλος, αναφορά στον ρόλο που παίζει το ευρύτερο περιβάλλον στον περιορισμό της έκθεσης των παιδιών. Οι συντάκτες της προτείνουν τη θέσπιση προγραμμάτων οικογενειακής κατάρτισης: οι γονείς και κηδεμόνες θα πληροφορούνται από ειδικούς για τους τρόπους ασφαλούς σύνδεσης των παιδιών στο Διαδίκτυο ή περιορισμού της πρόσβασής τους σε αυτό.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News