275
Ο Χουάνμα Μορένα πανηγυρίζει τη μεγάλη του νίκη το βράδυ των εκλογών, στη Σεβίλλη | REUTERS/Marcelo del Pozo

Ισπανία: Πρωτοφανής νίκη για τη Δεξιά στην Ανδαλουσία

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2022, 11:14
Ο Χουάνμα Μορένα πανηγυρίζει τη μεγάλη του νίκη το βράδυ των εκλογών, στη Σεβίλλη
|REUTERS/Marcelo del Pozo

Ισπανία: Πρωτοφανής νίκη για τη Δεξιά στην Ανδαλουσία

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2022, 11:14

Μεγάλη νίκη κατάφερε το Λαϊκό Κόμμα (PP) της Ισπανίας, στις περιφερειακές εκλογές στην Ανδαλουσία, την πιο πολυπληθή περιφέρεια της χώρας, ενάμιση χρόνο πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Με το 99% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί, το δεξιό κόμμα έλαβε 58 έδρες σε σύνολο 109, ενώ το 2018, είχε κερδίσει μόλις 26. Πρόκειται για το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει καταφέρει ποτέ η Δεξιά στις τοπικές εκλογές της Ανδαλουσίας.

«Γράψαμε ιστορία στην Ανδαλουσία», είπε ο Χουάνμα Μορένα, περιφερειακός αρχηγός του PP και πρόεδρος της περιφέρειας από το 2018.

Το σημαντικό μάλιστα είναι ότι το PP δεν χρειάζεται τις έδρες του ακροδεξιού Vox για να κυβερνήσει, παρόλο που αυτό έλαβε 14 έδρες, δύο περισσότερες από το 2018.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το Λαϊκό Κόμμα ήταν στην εξουσία στην Ανδαλουσία με τη βοήθεια του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos), που αυτή τη φορά δεν πήρε καμία έδρα.

Αντίθετα, οι Σοσιαλιστές, το κόμμα του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, υπέστησαν σημαντική ήττα καταλαμβάνοντας 30 έδρες, τρεις λιγότερες από τις προηγούμενες εκλογές. Μεγάλη είναι η πτώση και για τα δύο ακροαριστερά κόμματα, που κέρδισαν συνολικά επτά έδρες, έναντι 17 το 2018.

Είναι η τρίτη συνεχής ήττα σε περιφερειακές εκλογές για το κυβερνών κόμμα, μετά τη Μαδρίτη και την Καστίλλη και Λεόν και οι αναλυτές εκτιμούν ότι μία νέα νίκη του Σάντσεθ στις βουλευτικές εκλογές δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

«Πρόκειται για μεγάλη αποτυχία της Αριστεράς», σημείωσε ο Χουάν Μοντάμπες Περέιρα, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδα, ο οποίος την απέδωσε σε έλλειψη ηγεσίας, κατακερματισμό του μπλοκ και μία ελαφριά μεταστροφή του πληθυσμού της Ανδαλουσίας προς τα δεξιά τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. «Είναι χτύπημα στους Σοσιαλιστές, που μέχρι το 2018 είχαν κυβερνήσει στην περιοχή για 37 χρόνια».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...