524
Χαμόγελα στο ισπανικό Κοινοβούλιο για τον Πέδρο Σάντσεθ και τη Γιολάντα Ντίαζ, επικεφαλής της Sumar | REUTERS/Violeta Santos Moura

Ισπανία: Πιο κοντά στην πρωθυπουργία ο Σάντσεθ

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2023, 12:37
Χαμόγελα στο ισπανικό Κοινοβούλιο για τον Πέδρο Σάντσεθ και τη Γιολάντα Ντίαζ, επικεφαλής της Sumar
|REUTERS/Violeta Santos Moura

Ισπανία: Πιο κοντά στην πρωθυπουργία ο Σάντσεθ

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2023, 12:37

Η υποψήφια του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φρανθίνα Αρμεγκόλ, εξελέγη πρόεδρος της ισπανικής Bουλής που προέκυψε από τις ατελέσφορες εκλογές της 23ης Ιουλίου.

Η 52χρονη Αρμεγκόλ εξασφάλισε 178 ψήφους, δηλαδή δύο περισσότερες από την απόλυτη πλειοψηφία στην 350μελή Βουλή. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται και οι επτά ψήφοι του κόμματος Junts per Catalunya (JxCat, Μαζί για την Καταλονία) που εκπροσωπεί το σκληρότερο ρεύμα του καταλανικού εθνικισμού.

Την τελευταία στιγμή, είχε γίνει γνωστό ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας εξασφάλισε την επί της αρχής υποστήριξη του καταλανικού αυτονομιστικού κόμματος προς την Αρμεγκόλ.

Οι διαπραγματεύσεις για να πεισθούν οι επτά καταλανοί αυτονομιστές βουλευτές να ψηφίσουν την Αρμεγκόλ έγιναν με άκρα μυστικότητα και διήρκεσαν μέχρι το πρωί της Πέμπτης.

Η νέα Βουλή, στην οποία κανένα κόμμα δεν εξασφαλίζει πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ξεκίνησε τις εργασίες της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου με την εκλογή προέδρου, σε μία υψηλής σημασίας ψηφοφορία, το αποτέλεσμα της οποίας αποτελεί σαφή δείκτη για τις πιθανότητες που έχει ο απερχόμενος πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, να σχηματίσει κυβέρνηση εξασφαλίζοντας την κοινοβουλευτική υποστήριξη μικρότερων κομμάτων.

Η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου.

Ανάμεσα στα κόμματα που στηρίζουν τον Σάντσεθ, είναι η συμμαχία Sumar της ισπανικής Αριστεράς.

Οι Σοσιαλιστές, που μαζί με το Sumar, διαθέτουν 152 έδρες, θα χρειαστούν επιπλέον τις 14 κοινοβουλευτικές ψήφους των καταλανικών αυτονομιστικών κομμάτων Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (Esquerra Republicana de Catalunya — ERC) και του Junts προκειμένου να εξασφαλίσουν πλειοψηφία στη Βουλή.

Το ERC είχε δηλώσει μετά τις εκλογές πρόθυμο να καταλήξει σε συμφωνία, αλλά το Junts επέμενε στα αιτήματά του να δοθεί άδεια για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας και αμνηστία για όλους τους αυτονομιστές που αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις σε σχέση με την αποτυχημένη προσπάθεια να εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία της περιφέρειας το 2017.

Ενας από αυτούς, είναι και ο Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος παρότι αυτοεξόριστος στο Βέλγιο, είναι αυτός που λαμβάνει τις αποφάσεις στο Junts.

Σύμφωνα με το Politico, ο Σάντσεθ εξασφάλισε την υποστήριξη του Πουτζντεμόν, υποσχόμενος σειρά νέων μέτρων, όπως η χρήση της καταλανικής γλώσσας στο Κοινοβούλιο και η δημιουργία μίας ειδικής επιτροπής που θα ερευνήσει τις καταγγελίες για κρατική παρακολούθηση των καταλανών αυτονομιστών.

Η συμφωνία των δύο πλευρών αφορά μόνο την εκλογή της Αρμεγκόλ και όχι την ψήφο εμπιστοσύνης που χρειάζεται ο αρχηγός των Σοσιαλιστών, για να γίνει πρωθυπουργός, όπως διευκρίνισαν.

«Στόχος του Junts είναι η ανεξαρτησία της Καταλoνίας και όλες οι συμφωνίες που συνυπογράφονται από το κόμμα υπηρετούν την προώθηση αυτού του σκοπού», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του κόμματος.

Συντριπτική αποτυχία του Φεϊχό

Την ίδια ώρα, ο βασικός αντίπαλος του Σάντσεθ, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, που διεκδικεί επίσης την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, γνώρισε συντριπτική ήττα κατά την σημερινή συνεδρίαση της Βουλής.

Η υποψήφια του κόμματος για την προεδρία της Βουλής, Κούκα Γκαμάρα, ήλπιζε να λάβει 172 ψήφους και ενδεχομένως να νικήσει σε περίπτωση αποχής των βουλευτών του Junts από την ψηφοφορία. Τελικά, δεν εξασφάλισε παρά 139 ψήφους, τις 137 ψήφους των βουλευτών του Λαϊκού Κόμματος και δύο ψήφους μικρών τοπικών κομμάτων.

Οι 33 βουλευτές του Ακροδεξιού Vox, στην υποστήριξη των οποίων πόνταρε το Λαϊκό Κόμμα, αποφάσισαν τελικά να ψηφίσουν υπέρ του δικού τους υποψηφίου. εκθέτοντας στο φως τις τεταμένες και επισφαλείς σχέσεις ανάμεσα στις δύο παρατάξεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...