357
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ θα συνεχίσει ως... κανονικός, όπως όλα δείχνουν | REUTERS/Jon Nazca/File Photo

Ισπανία: Παραμένει στην εξουσία ο Σάντσεθ, τον στηρίζουν οι καταλανοί αυτονομιστές

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2023, 14:59
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ θα συνεχίσει ως... κανονικός, όπως όλα δείχνουν
|REUTERS/Jon Nazca/File Photo

Ισπανία: Παραμένει στην εξουσία ο Σάντσεθ, τον στηρίζουν οι καταλανοί αυτονομιστές

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2023, 14:59

Οι Σοσιαλιστές στην Ισπανία εξασφάλισαν την απαραίτητη υποστήριξη που χρειάζονταν ώστε να παραμείνουν κυβέρνηση, κλείνοντας συμφωνία με το αυτονομιστικό κόμμα της Καταλονίας Junts (Μαζί για την Καταλονία), όπως δήλωσε την Πέμπτη στο Reuters πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία.

Η συμφωνία του Σάντσεθ με τους αυτονομιστές αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις καθώς, σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή τους, οι Καταλανοί πέτυχαν την υιοθέτηση ενός πολύ αμφιλεγόμενου νόμου αμνηστίας για τους ηγέτες και τους ακτιβιστές τους που διώκονται, κυρίως για τη συμμετοχή τους στην απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας το 2017.

Διαδηλωτής με πλακάτ που γράφει «Πέδρο Σάντσεθ προδότης» περπατάει μπροστά από αστυνομικούς στη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας για την παροχή αμνηστίας στους καταλανούς αυτονομιστές στη Μαδρίτη (REUTERS/Nacho Doce)

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα της Ισπανίας δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για να σχολιάσει, ενώ ένας εκπρόσωπος του Junts αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει.

Ερωτηθείσα για τη συμφωνία σήμερα το πρωί η υπηρεσιακή υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο δήλωσε: «Ελπίζω να έχουμε κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό».

Ο 51χρονος υπηρεσιακός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και το κόμμα του, PSOE, επιχειρούσαν εδώ και τέσσερις μήνες να σχηματίσουν κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Ιουλίου από τις οποίες δεν αναδείχτηκε ξεκάθαρος νικητής.

Τον περασμένο μήνα, κατέληξε σε συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού με την ακροαριστερή πλατφόρμα Sumar, αλλά χρειάζονταν ακόμη πολλά άλλα μικρότερα κόμματα –τα οποία τον έχουν στηρίξει στο παρελθόν– να του παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης, μια διαδικασία που πιθανόν να πραγματοποιηθεί ακόμη και την επόμενη εβδομάδα.

Το Junts έχει ξεκαθαρίσει στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ότι θα δώσει τις επτά ψήφους του στη Bουλή με αντάλλαγμα τον προαναφερθέντα νόμο περί αμνηστίας.

Η πιθανή αμνήστευσή των αυτονομιστών έχει ήδη προκαλέσει την έντονη καταδίκη των συντηρητικών αντιπάλων του Σάντσεθ, οι οποίοι έχουν οργανώσει μεγάλες διαδηλώσεις και τον κατηγορούν ότι θέτει σε κίνδυνο το κράτος δικαίου στην Ισπανία για τα δικά του πολιτικά οφέλη.

Την Τετάρτη, ο ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς έγραψε στην ισπανική κυβέρνηση ζητώντας περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία αμνηστίας που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση.

«Σοβαρές ανησυχίες εκφράζονται τώρα σχετικά με τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για την πιθανή υιοθέτηση ενός νόμου περί αμνηστίας», ανέφερε στην επιστολή του προς τον υπουργό Προεδρίας της ισπανικής κυβέρνησης Φελίπε Μπολάνος.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...