814
Με αγωγές επιχειρεί να υπερασπιστεί την πολιτική υστεροφημία του ο Χουάν Κάρλος | Daniel Perez/Getty Images/Ideal Image

Ισπανία: Ο Χουάν Κάρλος μηνύει πρώην ερωμένη του για δυσφήμηση

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2025, 09:55
Με αγωγές επιχειρεί να υπερασπιστεί την πολιτική υστεροφημία του ο Χουάν Κάρλος
|Daniel Perez/Getty Images/Ideal Image

Ισπανία: Ο Χουάν Κάρλος μηνύει πρώην ερωμένη του για δυσφήμηση

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2025, 09:55

Ο εξόριστος και ατιμασμένος πρώην βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος αναμένεται να μηνύσει την πρώην ερωμένη του Κορίνα Λάρσεν για συκοφαντική δυσφήμηση, με την ελπίδα να του επιδικαστεί «σημαντική αποζημίωση», όπως αναφέρει δημοσίευμα των Times του Λονδίνου.

Ο Χουάν Κάρλος θα απαιτήσει επίσης από τη Λάρσεν να ανακαλέσει τον ισχυρισμό της ότι ένα ποσό ύψους 65 εκατ. ευρώ από τη Σαουδική Αραβία που κατέβαλε στον τραπεζικό της λογαριασμό ήταν «δωρεά» από εκείνον προς εκείνη. Ισχυρίζεται ότι της κατέβαλε τα χρήματα για φύλαξη και όταν της τα ζήτησε πίσω εκείνη αρνήθηκε να του τα επιστρέψει.

Η αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση εναντίον της Λάρσεν, την οποία ο Χουάν Κάρλος έχει καταθέσει σε ελβετικό δικαστήριο, σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης, είναι η τελευταία μιας σειράς νομικών συγκρούσεων μεταξύ των δύο πρώην εραστών.

Ο Χουάν Κάρλος, ο οποίος παραιτήθηκε από τον ισπανικό θρόνο το 2014 υπέρ του γιου του, βασιλιά Φιλίππου, εν μέσω σκανδάλων διαφθοράς, επιχειρεί να αποκαταστήσει την υστεροφημία του ενόψει της 50ής επετείου από την ανάληψη των βασιλικών καθηκόντων του, τον προσεχή Νοέμβριο.

«Εκτός από την αποκατάσταση της τιμής του, σκοπεύει επίσης να διεκδικήσει σημαντική αποζημίωση από τη Λάρσεν» αναφέρει η εφημερίδα La Vanguardia επικαλούμενη «άμεσες πηγές του επίτιμου βασιλιά» (ο επίσημος τίτλος του Χουάν Κάρλος). Το δημοσίευμα πρόσθεσε ότι έχει αναθέσει σε δικηγορική εταιρεία του Λονδίνου να τον εκπροσωπήσει στα ελβετικά δικαστήρια.

Ο πρώην μονάρχης ετοιμάζεται επίσης να μηνύσει τον πρώην δικηγόρο του Ντάντε Κανόνικα, διαχειριστή ενός ταμείου στο οποίο καταβάλλονταν «δωρεές» προς εκείνον. Ο Κανόνικα, μαζί με τον δικηγόρο Αρτούρο Φασάνα και τη Λάρσεν, αποτέλεσαν αντικείμενο έρευνας της ελβετικής εισαγγελίας για ξέπλυμα χρήματος – με την υπόθεση να μπαίνει τελικά στο αρχείο. Ο Χουάν Κάρλος κατηγορεί τους Κανόνικα και Λάρσεν για απάτη.

Η σχέση του 87χρονου Χουάν Κάρλος με την 61χρονη Λάρσεν από το 2004 ως το 2012 διακόπηκε οριστικά όταν, το 2022, εκείνη κατέθεσε αγωγή εναντίον του στο Ηνωμένο Βασίλειο, διεκδικώντας 146 εκατ. ευρώ και κατηγορώντας τον για παρενόχληση, παρακολούθηση και εκφοβισμό.

Ισχυρίστηκε ότι ο πρώην βασιλιάς ενορχήστρωσε μια εκστρατεία εναντίον της όταν εκείνη αρνήθηκε να επιστρέψει τη δωρεά των 65 εκατ. ευρώ από τη Σαουδική Αραβία. Τα βρετανικά δικαστήρια αποφάνθηκαν τον Οκτώβριο του 2023 ότι ο Χουάν Κάρλος δεν μπορούσε να δικαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Κορίνα Λάρσεν είναι η πέτρα του νέου οικονομικού σκανδάλου που αντιμετωπίζει δικαστικά ο ατιμασμένος πρώην μονάρχης (Dan Kitwood/Getty Images/Ideal Image)

Η Λάρσεν έχει διατυπώσει πολυάριθμες κατηγορίες κατά του Χουάν Κάρλος σχετικά με τις οικονομικές δραστηριότητες και τις προσωπικές υποθέσεις του, υποστηρίζοντας σε όλες ότι τα χρήματα που έλαβε από εκείνον ήταν δωρεές και αποζημιώσεις για τα χρόνια που πέρασαν μαζί.

Η πτώση του Χουάν Κάρλος ξεκίνησε το 2012, όταν αποκαλύφθηκε πως είχε ταξιδέψει μαζί με τη Λάρσεν στην Μποτσουάνα για κυνήγι ελεφάντων, την ώρα που η Ισπανία μαστιζόταν από την οικονομική κρίση. Τα μέσα ενημέρωσης το πληροφορήθηκαν μετά τη μεταφορά του αεροπορικώς στη Μαδρίτη για επείγουσα αντικατάσταση ισχίου.

Σπάζοντας ταμπού δεκαετιών σχετικά με την απόκρυψη των εξωσυζυγικών σχέσεων του Χουάν Κάρλος, ο ισπανικός Τύπος δημοσίευσε φωτογραφίες της Λάρσεν, η οποία χρησιμοποιεί και το όνομα Σάιν-Βιτγκενστάιν-Σάιν – από τον προηγούμενο γάμο της. Η πηγή της δωρεάς των 65 εκατ. ευρώ βρέθηκε στο επίκεντρο ερευνών για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος στην Ελβετία και στην Ισπανία, οι οποίες έχουν πλέον διακοπεί.

Το 2020 αφαιρέθηκε το ετήσιο επίδομα των 200.000 ευρώ που χορηγούσε το ισπανικό Δημόσιο στον Χουάν Κάρλος λόγω του τίτλου του ως «επίτιμου βασιλέως», μετά από αποκαλύψεις ότι είχε στην κατοχή του υπεράκτια κεφάλαια. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα για το Αμπου Ντάμπι, εν μέσω ερευνών για τις επιχειρηματικές υποθέσεις του. Πλέον έχει διευθετήσει τις φορολογικές οφειλές του με το Δημόσιο και οι έρευνες έχουν αρχειοθετηθεί.

Δεν μπορεί όμως να επιστρέψει μόνιμα στην Ισπανία, καθώς η σοσιαλιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ αντιτίθεται στη μόνιμη διαμονή του στη χώρα. Την ίδια άποψη φημολογείται ότι μοιράζεται και ο Φίλιππος, ο οποίος επιχειρεί να αποκαταστήσει τη θέση της μοναρχίας σε μια χώρα με ισχυρό αντιμοναρχικό παρελθόν.

Την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι ο Χουάν Κάρλος έχει κινήσει αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση εναντίον του Μιγκέλ Ανχελ Ρεβίγια, πρώην επικεφαλής της ισπανικής περιφέρειας της Κανταβρίας, ο οποίος αρέσκεται να κατηγορεί δημόσια τον πρώην μονάρχη για διαφθορά.

Ισπανοί σχολιαστές εκφράζουν την έκπληξή τους για την απόφαση του Χουάν Κάρλος να «υπερασπιστεί την τιμή του στο δικαστήριο», παρά το γεγονός ότι άτομα του στενού του περιβάλλοντος τον έχουν συμβουλεύσει να μην το κάνει. Η εφημερίδα La Vanguardia εικάζει ότι τα κίνητρα του πρώην μονάρχη αφορούν την υστεροφημία του, καθώς θεωρεί ότι οι κατηγορίες και οι δηλώσεις εναντίον του επισκιάζουν τις επιτυχίες της βασιλείας του.

Ο πρώην μονάρχης –ο οποίος φέρεται να έχει παράπονα από τον γιο του, θεωρώντας ότι δεν τον έχει υπερασπιστεί καταλλήλως– επιθυμεί να μείνει στην Ιστορία για τον ρόλο που έπαιξε στην αποκατάσταση της δημοκρατίας μετά τον θάνατο του δικτάτορα στρατηγού Φρανθίσκο Φράνκο το 1975, καθώς και για την αντιμετώπιση ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος με στόχο την ανατροπή της ισπανικής δημοκρατίας το 1981.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...