521
Ο Πέδρο Σάντσεθ προσπαθεί να κερδίσει τη στήριξη του καταλανού Κάρλες Πουτζντεμόν για να σχηματίσει κυβέρνηση | REUTERS/Violeta Santos Moura

Ισπανία: Ο Σάντσεθ θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2023, 17:09
Ο Πέδρο Σάντσεθ προσπαθεί να κερδίσει τη στήριξη του καταλανού Κάρλες Πουτζντεμόν για να σχηματίσει κυβέρνηση
|REUTERS/Violeta Santos Moura

Ισπανία: Ο Σάντσεθ θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2023, 17:09

Ο ασκών χρέη πρωθυπουργού στην Ισπανία, Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε ότι προτίθεται να ζητήσει την υποστήριξη της ισπανικής Bουλής για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Στις εκλογές της 23ης Ιουλίου, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα ήρθε πρώτο σε ψήφους χωρίς όμως να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

«Θα ζητήσω την εμπιστοσύνη της Βουλής για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης», δήλωσε ο Σάντσεθ απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο Σάντσεθ δήλωσε επίσης ότι το κόμμα του, που ήρθε δεύτερο σε αριθμό ψήφων, θα επιδιώξει πρώτα να εκλέξει τον πρόεδρο της βουλής.

Δεν διευκρίνισε ποια κόμματα θα συμμετέχουν στον πιθανό κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά έχει δηλώσει ότι πρόθεσή του είναι να συνεργασθεί με την συμμαχία Sumar της ισπανικής Αριστεράς.

Τα μικρότερα τοπικά κόμματα έχουν κομβικό ρόλο στον ορισμό του επόμενου πρωθυπουργού της Ισπανίας.

Ο Πέδρο Σάντσεθ ανέλαβε την εξουσία το 2018 και από το 2020 κυβερνά με κυβέρνηση συνασπισμού μειοψηφίας με τους αριστερούς Podemos.

Οι Σοσιαλιστές, που μαζί με το Sumar, διαθέτουν 152 έδρες, θα χρειαστούν τις 14 κοινοβουλευτικές ψήφους των καταλανικών αυτονομιστικών κομμάτων Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (Esquerra Republicana de Catalunya — ERC) και του πιο σκληροπυρηνικού Junts προκειμένου να εξασφαλίσουν πλειοψηφία στη Βουλή που αποτελείται από 350 έδρες.

Αν και το ERC έχει δείξει προθυμία να καταλήξει σε συμφωνία, το Junts επιμένει στα αιτήματά του να δοθεί άδεια για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας και αμνηστία για όλους τους αυτονομιστές που αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις σε σχέση με την αποτυχημένη προσπάθεια να εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία της περιφέρειας το 2017. Αυτή περιλαμβάνει τον εξόριστο ηγέτη του Κάρλες Πουτζντεμόν, την έκδοση του οποίου επιδιώκουν οι ισπανικές αρχές από το Βέλγιο.

Σε μια χειρονομία προς τους αυτονομιστές, οι Σοσιαλιστές πρότειναν τη Φρανσίνα Αρμενγκόλ ως πρόεδρο της Βουλής.

Η Αρμενγκόλ ήταν πρόεδρος της περιφέρειας των Βαλεαρίδων Νήσων από το 2015 έως το 2023, όπου κυβέρνησε σε συνασπισμό με εθνικιστικά κόμματα περιλαμβανομένης της τοπικής εκδοχής του ERC.

To Junts δεν έχει πει ακόμη αν θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Αρμενγκόλ την Πέμπτη.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, PP, κέρδισε περισσότερες έδρες από τους Σοσιαλιστές, αλλά δεν εξασφάλισε απόλυτη πλειοψηφία και μέχρι στιγμής δεν διαθέτει αρκετή υποστήριξη προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση.

Απέτυχε μέχρι στιγμής να πείσει το κεντροδεξιό Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα PNV να το υποστηρίξει, ακόμη και μετά την προσπάθεια του ακροδεξιού Vox να ανοίξει τον δρόμο σε άλλα κόμματα να υποστηρίξουν το PP, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα επιμείνει να συμμετάσχει σε έναν δεξιό συνασπισμό.

Το Λαϊκό Κόμμα και το Vox κέρδισαν μαζί τις περισσότερες έδρες στο Κοινοβούλιο, 169, αλλά χρειάζονται 176 για την πλειοψηφία.

Το PNV και το Coalicion Canaria, που έχει μία έδρα, είχαν πει προηγουμένως ότι δεν θα υποστήριζαν μια κυβέρνηση που θα περιελάμβανε το πρώτο ακροδεξιό κόμμα μετά τη δικτατορία του Φρανθίσκο Φράνκο.

Ετσι, ο πρώην επικεφαλής της καταλανικής περιφερειακής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζντεμόν -που έχει αυτοεξοριστεί στο Βέλγιο αφότου ηγήθηκε μιας αποτυχημένης προσπάθειας απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία το 2017- βρίσκεται απροσδόκητα σε θέση ρυθμιστή.

Προς το παρόν, το καταλανικό κόμμα δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του και δεν δηλώνει ποιον συνασπισμό θα στηρίξει για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Αν κανένας από τους δύο συνασπισμούς δεν καταφέρει να συγκεντρώσει αρκετή κοινοβουλευτική υποστήριξη προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση, η διεξαγωγή δεύτερων εκλογών είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...