669
Η οικονομική κατάσταση του πρώην βασιλιά, Χουάν Κάρλος, παραμένει δύσκολη από τότε που εγκατέλειψε τον ισπανικό θρόνο | CreativeProtagon / Shutterstock

Ισπανία: Ο άφραγκος Χουάν Κάρλος ξεπουλά την ακίνητη περιουσία του

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2024, 19:07
Η οικονομική κατάσταση του πρώην βασιλιά, Χουάν Κάρλος, παραμένει δύσκολη από τότε που εγκατέλειψε τον ισπανικό θρόνο
|CreativeProtagon / Shutterstock

Ισπανία: Ο άφραγκος Χουάν Κάρλος ξεπουλά την ακίνητη περιουσία του

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2024, 19:07

Ο αυτοεξόριστος πρώην βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, δημιούργησε ένα καταπίστευμα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ώστε να ρευστοποιήσει την περιουσία του στο εξωτερικό και να την αφήσει ως κληρονομιά στις κόρες του μετά το θάνατό του, όπως αναφέρει ισπανική ιστοσελίδα.

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, οι έρευνες για τις οικονομικές του υποθέσεις που τον οδήγησαν να εγκαταλείψει την Ισπανία για το Αμπου Ντάμπι το 2020 έχουν σταματήσει, με τον 86χρονο πρώην βασιλιά να έχει πληρώσει πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ σε αναδρομικούς φόρους και πρόστιμα για να τακτοποιήσει τις φορολογικές του εκκρεμότητες.

Τώρα, σύμφωνα με την ισπανική ηλεκτρονική εφημερίδα, El Confidencial, έχει δημιουργήσει ένα καταπίστευμα στο Αμπου Ντάμπι για να το κληροδοτήσει στις κόρες του, Ελενα και Κριστίνα, όταν πεθάνει. Πηγή είπε στον ιστότοπο ότι «επισήμως, ο πρώην μονάρχης δεν έχει ούτε ένα ευρώ», προσθέτοντας ότι για να εξοφλήσει τα φορολογικά του χρέη αναγκάστηκε να δανειστεί χρήματα από φίλους του.

«Ωστόσο, πηγές κοντά στον πρώην αρχηγό του ισπανικού κράτους διαβεβαιώνουν ότι έχει ακόμη διαθέσιμα κεφάλαια», αναφέρει το ρεπορτάζ, προσθέτοντας ότι το 2016, ο Χουάν Κάρλος «συμμετείχε στην πώληση ενός πολυτελούς ρετιρέ, απέναντι από το Χάιντ Παρκ στο Λονδίνο, αξίας 62,7 εκατομμυρίων ευρώ».

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο Χουάν Κάρλος λαμβάνει σημαντική οικονομική υποστήριξη από τη βασιλική οικογένεια των Εμιράτων, η οποία καλύπτει μεταξύ άλλων τα προσωπικά του έξοδα διαμονής, ασφάλειας, συνοδών και ιδιωτικών πτήσεων. Ο πρώην μονάρχης φέρεται να ανησυχεί για το εισόδημα που θα έχουν οι δύο κόρες του, σε περίπτωση θανάτου του.

Καμιά από τις δύο κόρες δεν έχει λάβει κρατική επιχορήγηση από το 2014, όταν εκείνος παραιτήθηκε υπέρ του γιου του, εν μέσω θύελλας σκανδάλων. Οι σχέσεις πατέρα και γιου παραμένουν τεταμένες μετά από τα σκάνδαλα. Ο βασιλιάς Φελίπε έχει οικειοθελώς αποκληρωθεί από τον πατέρα του και έχει διακόψει ετήσιο κρατικό επίδομα ύψους 200.000 ευρώ προς τον Χουάν Κάρλος.

Αφού ανέλαβε το θρόνο, ο Φελίπε αφαίρεσε τους επίσημους τίτλους της πριγκίπισσας Κριστίνα, της μικρότερης από τις δύο αδερφές του, και του Ινάκι Ουρντανγκάριν, του τότε συζύγου της –ο οποίος αργότερα φυλακίστηκε σε υπόθεση διαφθοράς– και απέσυρε από τα βασιλικά καθήκοντα τόσο το ζεύγος, όσο και την Ελενα, την άλλη αδελφή του.

Αυτή τη στιγμή η Ελενα εργάζεται στο μη κερδοσκοπικό Ιδρυμα Mapfre, και λαμβάνει μισθό περίπου 300.000 ευρώ τον χρόνο, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ισπανικής ιστοσελίδας. Η Κριστίνα κερδίζει περίπου 400.000 ευρώ από το Ιδρυμα Αγά Χαν για τη διεθνή ανάπτυξη, που εδρεύει στη Γενεύη.

Ο βασιλιάς Φελίπε δεν συμμετείχε στη δημιουργία του νέου καταπιστεύματος του Χουάν Κάρλος, ούτε είναι μελλοντικός δικαιούχος του. Το καταπίστευμα θα είναι επίσης υπεύθυνο για την ανάδειξη των σχεδόν 40 χρόνων της βασιλείας του Χουάν Κάρλος και θα χρηματοδοτεί εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, στα πρότυπα των ιδρυμάτων που δημιουργούν οι πρώην πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών, για την προώθηση της πολιτικής παρακαταθήκης τους.

Ο Χουάν Κάρλος επέβλεψε τη μετάβαση της Ισπανίας στη δημοκρατία, και κατέστειλε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα αλλαγής του πολιτεύματος το 1981. Πρόσφατα επέστρεψε στην Ισπανία με μια σειρά σύντομων ταξιδιών, η συχνότητα των οποίων αυξάνεται διαρκώς. Υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, έχει καταστήσει αδύνατη τη μόνιμη επιστροφή του.

Δεξιών αποκλίσεων πολιτικοί σχολιαστές υποστηρίζουν ότι ο Σάντσεθ, ο οποίος έχει πει ότι ο Χουάν Κάρλος εξακολουθεί να χρωστάει στους Ισπανούς «μια εξήγηση» για τα σκάνδαλα, στρέφεται εναντίον της μοναρχίας. Η πτώση του Χουάν Κάρλος ξεκίνησε όταν το 2012 αποκαλύφθηκε ότι βρισκόταν σε ένα ταξίδι κυνηγιού ελεφάντων στη Μποτσουάνα με την πρώην ερωμένη του, Κορίνα Λάρσεν, την ώρα που η Ισπανία βρισκόταν σε οικονομική κρίση.

Τα μέσα ενημέρωσης αντιλήφθηκαν την απουσία του όταν χρειάστηκε να μεταφερθεί πίσω στη Μαδρίτη για επείγουσα αντικατάσταση ισχίου. Ο ισπανικός Τύπος, σπάζοντας τα ταμπού σχετικά με τις υποτιθέμενες υποθέσεις του Χουάν Κάρλος, δημοσίευσε φωτογραφίες της Λάρσεν, η οποία χρησιμοποιεί το όνομα Σαϊν-Βίτγκεστιν-Σαϊν από τον προηγούμενο γάμο της.

Ο Χουάν Κάρλος επιχείρησε αργότερα να πείσει τη Λάρσεν να του επιστρέψει 90 εκατομμύρια ευρώ που της είχε χαρίσει, καθώς βρισκόταν αντιμέτωπος με φορολογικούς ελέγχους των οικονομικών του υποθέσεων. Μια έρευνα για τη δωρεά προς την εγκατεστημένη στο Λονδίνο, Λάρσεν, που διεξήχθη από ελβετό εισαγγελέα, τέθηκε στο αρχείο το 2021.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...