365
Ο Πέδρο Σάντσεθ και ο Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό πριν ξεκινήσει το debate | REUTERS/Juan Medina

Ισπανία: «Καταστροφική» η εμφάνιση Σάντσεθ στο debate απέναντι στον Φεϊχό

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2023, 16:18
Ο Πέδρο Σάντσεθ και ο Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό πριν ξεκινήσει το debate
|REUTERS/Juan Medina

Ισπανία: «Καταστροφική» η εμφάνιση Σάντσεθ στο debate απέναντι στον Φεϊχό

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2023, 16:18

Το μοναδικό debate μεταξύ των αρχηγών των δύο μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων της Ισπανίας, ενόψει των γενικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 23 Ιουλίου, κατέληξε σε νίκη του συντηρητικού ηγέτη της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ο Πέδρο Σάντσεθ, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός, και ο αντίπαλός του Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, συζήτησαν για μια ώρα και 40 λεπτά σε απευθείας μετάδοση στην ισπανική τηλεόραση.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά ότι οι συντηρητικοί κερδίζουν τις γενικές εκλογές, αλλά δεν έχουν την πλειοψηφία και εξαρτώνται από το Ακροδεξιό κόμμα Vox για να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Ο Σάντσεθ κάλεσε τις πρόωρες εκλογές μετά από καταστροφικά αποτελέσματα για την Αριστερά στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του Μαΐου, στις οποίες έχασαν την εξουσία σε ολόκληρη τη χώρα, προτείνοντας την επιλογή για τους ψηφοφόρους ανάμεσα σε αυτόν και στην επιστροφή στο σκοτεινό παρελθόν της χώρας, στην πολιτική επί εποχής του δικτάτορα Φράνκο.

Αλλά ο Σάντσεθ θα χρειαστεί επίσης την υποστήριξη ενός αστερισμού μικρών κομμάτων που περιλαμβάνουν κομμουνιστές και μη συνταγματικά περιφερειακά κόμματα τα οποία επιδιώκουν την ανεξαρτησία, αν θέλει να κερδίσει έστω και με μικρή διαφορά.

Οι δύο ηγέτες προσπάθησαν να παρουσιάσουν τον αντίπαλό τους ως «αιχμάλωτο» εξτρεμιστών.

Σε μια προσπάθεια να πείσει τους ψηφοφόρους του Vox και τους απογοητευμένους υποστηρικτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Φεϊχό είπε ότι δεν θα είναι ηγέτης «που λέει ψέματα», ενώ υποσχέθηκε «μια πολιτική αλλαγή» αν μπορεί να εξασφαλίσει αρκετές ψήφους για να κυβερνήσει μόνος του.

Για αυτό κάλεσε τους αναποφάσιστους να ψηφίσουν το κόμμα του και τόνισε ότι «τα άκρα ξέρουν μόνο πώς να μπλοκάρουν, και όχι να κυβερνούν».

Από την πλευρά του ο Σάντσεθ υπερασπίστηκε την «πολιτική ισότητας» που ακολουθεί και προειδοποίησε τι θα σήμαινε μια κυβέρνηση με τη συμμετοχή του Vox: «Η Ισπανία θα συνεχίσει να προχωράει ή θα μπει σε ένα σκοτεινό τούνελ».

Παρότι ο Σάντσεθ έχει τη φήμη καλού δημόσιου ομιλητή, στο debate ο Φεϊχό τα πήγε σαφώς καλύτερα και το Λαϊκό Κόμμα είχε κάθε δίκο να πανηγυρίζει, σημείωσαν οι Times.

Η πρώτη εκτίμηση της El Pais, η οποία κλίνει προς τα αριστερά, δήλωσε ότι αυτή ήταν μια «καταστροφική νύχτα» για τον Σάντσεθ, τον οποίο η εφημερίδα υποστηρίζει, λέγοντας ότι δεν ήταν «ούτε γρήγορος ούτε επιδέξιος» και ήταν «γενικά άβολος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...