830
Η πριγκίπισσα Λεονόρ, που βρίσκεται εν μέσω τριετούς εκπαίδευσης στις ισπανικές ένοπλες δυνάμεις, ευθύνεται για την αύξηση των γυναικών που κατατάσσονται στο στρατό | CreativeProtagon / Shutterstock

Ισπανία: Η «Λεονορμανία» οδηγεί περισσότερες γυναίκες στον στρατό

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2024, 20:42
Η πριγκίπισσα Λεονόρ, που βρίσκεται εν μέσω τριετούς εκπαίδευσης στις ισπανικές ένοπλες δυνάμεις, ευθύνεται για την αύξηση των γυναικών που κατατάσσονται στο στρατό
|CreativeProtagon / Shutterstock

Ισπανία: Η «Λεονορμανία» οδηγεί περισσότερες γυναίκες στον στρατό

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2024, 20:42

Μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών πέρυσι, ο αριθμός των ισπανίδων μαθητριών που άρχισαν να ασχολούνται με το ποδόσφαιρο αυξήθηκε κατακόρυφα. Τώρα, ένα αντίστοιχο ρεύμα δημιουργείται στον ισπανικό στρατό – και αυτό αποδίδεται στην πριγκίπισσα Λεονόρ.

Η διάδοχος του θρόνου συμπλήρωσε πρόσφατα 12 μήνες σε στρατιωτική ακαδημία. Την περασμένη εβδομάδα, η «ινφάντα» ξεκίνησε το δεύτερο μέρος της εκπαίδευσής της σε ναυτική σχολή, ενώ θα ακολουθήσει και ένα τρίτο στην αεροπορία. Παράλληλα, ο αριθμός των Ισπανίδων που υποβάλλουν αιτήσεις για ένταξη στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας σημειώνει αύξηση 12% τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου.

Η αύξηση αποδίδεται εν μέρει στην «Λεονορμανία» των Ισπανών, και ικανοποιεί τους στρατηγούς και τον Τύπο, δημιουργώντας παράλληλα προσδοκίες στους φιλοβασιλικούς κύκλους της χώρας ότι το αυξανόμενο δημόσιο προφίλ της 18χρονης Λεονόρ μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση των πληγών από τα σκάνδαλα που πλήττουν εδώ και χρόνια το προφίλ της ισπανικής μοναρχίας.

Οι γονείς της, βασιλιάς Φελίπε και βασίλισσα Λετίθια, έλαμπαν από υπερηφάνεια στην επίσημη εκδήλωση της αποφοίτησής της τον περασμένο Ιούλιο. Η Λεονόρ φορούσε τη στρατιωτική στολή της ως κατώτερη αξιωματικός στη Στρατιωτική Ακαδημία της Σαραγόσα. Η Πριγκίπισσα των Αστουριών, όπως είναι ο επίσημος τίτλος της, είναι εξοικειωμένη με τις δημόσιες ομιλίες από τα 13 της, ενώ μιλά άπταιστα εκτός από τα ισπανικά, και καταλανικά, αγγλικά και αραβικά.

Κλείνοντας τα 18 της τον περσινό Οκτώβριο, η Λεονόρ ορκίστηκε πίστη στο Σύνταγμα της χώρας και ανέλαβε τα άτυπα καθήκοντα της αντιβασιλέως, όταν απουσιάζει ο πατέρας της. Από τότε, όπως επισημαίνουν οι Times, έρχεται όλο και πιο συχνά στο προσκήνιο, επικουρούμενη από τον παραδοσιακά φιλομοναρχικό ισπανικό Τύπο – και κερδίζοντας δημόσιους επαίνους από όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας.

Η Λεονόρ, την οποία σχολιαστές παρομοιάζουν με πριγκίπισσα της Ντίσνεϊ, θεωρείται από πολλούς ως η μοναδική ελπίδα για τη διάσωση της μοναρχίας, που έχει πληγεί από τα σκάνδαλα του παππού της, Χουάν Κάρλος. Ο πρώην μονάρχης έχει γίνει διάσημος για μια σειρά εξωσυζυγικών σχέσεων και αδιαφανών επιχειρηματικών συμφωνιών, που τον οδήγησαν στην παραίτηση από τον θρόνο το 2014.

Η πριγκίπισσα με τον πατέρα της, βασιλιά Φελίπε, τον Ιούλιο./ Carlos Alvarez/Getty Images)

Κληρονομώντας το στέμμα, ο 56χρονος σημερινός βασιλιάς έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για να αποστασιοποιηθεί από τον αυτοεξόριστο στο Ντουμπάι πατέρα του. Μια δεκαετία αργότερα, ο Φελίπε δείχνει να υπολογίζει στην επόμενη γενιά –τη Λεονόρ και τη 16χρονη Σοφία, τη μικρότερη κόρη του– για την ανάνηψη της βασιλείας.

Σύμφωνα με τους Times, η Λεονόρ ήταν η πρωταγωνίστρια μιας φωτογραφικής έκθεσης αυτό το καλοκαίρι στο Βασιλικό Παλάτι στη Μαδρίτη, που καταγράφει την πρώτη δεκαετία της βασιλείας του Φελίπε και της Λετίθια. Η είσοδός της στη ναυτική ζωή την περασμένη Πέμπτη, επέφερε μακροχρόνιες έρευνες των μέσων ενημέρωσης για το τι θα συνεπάγεται η ναυτική της εκπαίδευση.

Θα μάθει πώς να κωπηλατεί, πώς να πιλοτάρει θωρηκτά μέσα σε φουρτουνιασμένες θάλασσες και να πλοηγεί με οδηγό τα αστέρια – δεξιότητες που μάλλον δεν θα χρειαστεί ποτέ στη ζωή της. Μοιράζεται τον κοιτώνα της με άλλα εννέα κορίτσια, που ξεκινούν τη μέρα τους στις 6.45 π.μ. Τα μαθήματά τους περιλαμβάνουν κωπηλασία, κολύμβηση σε πισίνα και γυμναστική, ενώ πέφτουν για ύπνο στις 10.45 μ.μ. – εκτός από τα Σάββατα, που βγαίνουν έξω ως τις 3 τα ξημερώματα.

Ο διευθυντής της ακαδημίας των 600 σπουδαστών λέει ότι η πριγκίπισσα δεν θα έχει ειδική αντιμετώπιση – κάτι στο οποίο η Λεονόρ είναι συνηθισμένη, καθώς έχει φοιτήσει σε ιδιωτικό κολέγιο στην Ουαλία, γνωστό για τη φιλελεύθερη διαπαιδαγώγησή του, που αποκαλείται «Χόγκουορντς για χίπις», λόγω των κτιρίων του, τα οποία θυμίζουν τη σχολή μάγων στα βιβλία του Χάρι Πότερ. Εκεί έμαθε να παίζει τένις, να αγωνίζεται στη ρυθμική γυμναστική και να παίζει βιολοντσέλο.

Κάποιοι βασιλικοί συντάκτες, όμως, αναφέρουν στους Times ότι υπάρχει χάσμα ανάμεσα στο τεράστιο ενδιαφέρον των ταμπλόιντ για τη Λεονόρ και της κοινής γνώμης, σε μια χώρα που διατηρεί ένα αξιοσημείωτο κίνημα υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας. Ισχυρίζονται ότι ο Τύπος της χώρας έχει σταματήσει να πραγματοποιεί δημοσκοπήσεις για τη βασιλεία, επειδή φοβάται τα αποτελέσματα.

Από την άλλη, ακόμα και οι πολιτικοί που είναι εναντίον της μοναρχίας, δεν πιέζουν για δημοψήφισμα. Παράλληλα, είναι πολύ δύσκολο για τον ισπανικό Τύπο να φέρει στο προσκήνιο τη δημόσια δυσαρέσκεια για το θεσμό της βασιλείας, καθώς η βασιλική οικογένεια απολαμβάνει απόλυτη προστασία – γεγονός που έγινε εμφανές από την ελάχιστη κάλυψη των αποκαλύψεων του Χάιμε ντελ Μπούργκο ότι είχε σχέσεις με τη Λετίθια, ακόμα και κατά τη διάρκεια του γάμου της.

Ο έγκριτος δημοσιογράφος, Χάιμε Πενιαφιέλ, που αποκάλυψε τους ισχυρισμούς του ντελ Μπούργκο για τη σχέση του με τη βασίλισσα σε ένα βιβλίο του, απολύθηκε άμεσα από την εφημερίδα στην οποία εργαζόταν, κατόπιν εντολής του παλατιού, σύμφωνα με αναλυτές που μίλησαν στους Times. Παράλληλα, ο ισπανικός Τύπος αποφεύγει τα ρεπορτάζ σχετικά με τη φημολογούμενη διάσταση της Λετίθια από τον Φελίπε μετά τις αποκαλύψεις.

Οσο για τη Λεονόρ, επόμενος σταθμός της στρατιωτικής της εκπαίδευσης θα είναι η Ακαδημία Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας. Είτε χρειαστεί να πετάξει μαχητικό αεροπλάνο είτε όχι, ο ταμπλόιντ Τύπος της Ισπανίας αναμένεται να πλημμυρίσει με ιστορίες για την «πριγκίπισσα Top Gun».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...