568
Ισπανικές μεγαλουπόλεις όπως η Μαδρίτη είναι αντιμέτωπες με τη στεγαστική κρίση και αναζητούν λύσεις | Marcos del Mazo/LightRocket via Getty Images/Ideal Image

Ισπανία: Φόρος 100% για την αγορά σπιτιού από μη κατοίκους της ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2025, 12:41
Ισπανικές μεγαλουπόλεις όπως η Μαδρίτη είναι αντιμέτωπες με τη στεγαστική κρίση και αναζητούν λύσεις
|Marcos del Mazo/LightRocket via Getty Images/Ideal Image

Ισπανία: Φόρος 100% για την αγορά σπιτιού από μη κατοίκους της ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2025, 12:41

Η Ισπανία ανακοίνωσε σχέδια για επιβολή φόρου έως και 100% σε ακίνητα που αγοράζουν κάτοικοι από χώρες εκτός ΕΕ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη στεγαστική κρίση της χώρας.

Το μέτρο, σύμφωνα με τον Guardian, ήταν μια από τις δώδεκα παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα από τον πρωθυπουργό της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αμβλύνει την αυξανόμενη οργή για το κόστος στέγασης, που έχει εκτιναχθεί.

Ο Σάντσεθ προσπάθησε να υπογραμμίσει την παγκόσμια φύση της πρόκλησης, αναφέροντας τις τιμές των κατοικιών που είχαν διογκωθεί κατά 48% την τελευταία δεκαετία σε ολόκληρη την Ευρώπη, ξεπερνώντας κατά πολύ τα εισοδήματα των νοικοκυριών.

«Η Δύση αντιμετωπίζει μια αποφασιστική πρόκληση: Να μην γίνει μια κοινωνία χωρισμένη σε δύο τάξεις, τους πλούσιους ιδιοκτήτες και τους φτωχούς ενοικιαστές», είπε σε ένα οικονομικό φόρουμ στη Μαδρίτη.

Τον περασμένο μήνα, έλαβε χώρα στη Μαδρίτη μια ακόμη διαμαρτυρία για το κόστος στέγασης. «Πατρίδα μου είναι η γειτονιά μου», το σύνθημα. REUTERS/Susana Vera/File Photo

Τα προτεινόμενα μέτρα, γράφει ο Guardian, περιλαμβάνουν την επέκταση της προσφοράς κοινωνικών κατοικιών, την παροχή κινήτρων σε όσους ανακαινίζουν και νοικιάζουν άδεια ακίνητα σε προσιτές τιμές και την πάταξη των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων. Στην Ισπανία μόλις το 2,5% των κατοικιών προορίζεται για κοινωνική στέγαση, ποσοστό που υστερεί δραστικά σε σχέση με χώρες όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, είπε ο Σάντσεθ.

Ομως, ήταν τα σχέδια της κυβέρνησης να περιορίσει τους ξένους αγοραστές από χώρες εκτός ΕΕ που έγιναν πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο. Η Ισπανία είναι από καιρό δημοφιλής προορισμός για αγοραστές εξοχικών κατοικιών ανάμεσα σε κατοίκους από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και το Μαρόκο, οι οποίοι συρρέουν για να αγοράσουν ακίνητα σε μέρη όπως η Ιμπίθα, η Μαρμπέγια και η Βαρκελώνη.

Ο Σάντσεθ περιέγραψε τον φόρο, που ίσως φτάσει και το 100% ως «πρωτοφανή» στην ισπανική ιστορία. «Για να σας δώσω μια ιδέα, μόνο το 2023 κάτοικοι χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης αγόρασαν περίπου 27.000 σπίτια και διαμερίσματα στην Ισπανία. Και δεν το έκαναν για να ζήσουν σε αυτά, δεν το έκαναν για να έχουν οι οικογένειές τους ένα μέρος να ζήσουν, το έκαναν για να κερδοσκοπούν, για να βγάλουν χρήματα από αυτά και στο πλαίσιο της έλλειψης, αυτό προφανώς δεν επιτρέπεται».

Οσα έχει σε μια βαλίτσα. Χριστούγεννα 2024, στο κέντρο της Βαρκελώνης. REUTERS/Bruna Casas

Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει το σχέδιο ή πότε θα οριστικοποιηθεί και θα σταλεί στο κοινοβούλιο για έγκριση. Δεδομένων των μακροχρόνιων αγώνων της κυβέρνησης να περάσει οποιαδήποτε νομοθεσία, ένας αναλυτής πρότεινε στους Financial Times ότι στόχος της κυβέρνησης ήταν να αποτρέψει τους ξένους επενδυτές ακινήτων δημιουργώντας «αβεβαιότητα» με μια πρόταση που έχει μικρές πιθανότητες να γίνει νόμος.

Τα μέτρα της κυβέρνησης στοχεύουν επίσης στα τουριστικά διαμερίσματα, τα οποία έχουν κατηγορηθεί εδώ και καιρό ότι συρρικνώνουν την προσφορά ενοικίασης και αφήνουν τους ντόπιους εκτός αγοράς.

Ο Σάντσεθ είπε ότι οι κανονισμοί για αυτές τις ενοικιάσεις θα γίνουν αυστηρότεροι ενώ οι φόροι που πληρώνουν θα αυξηθούν. «Δεν είναι δίκαιο όσοι έχουν τρία, τέσσερα, πέντε διαμερίσματα για βραχυπρόθεσμη ενοικίαση να πληρώνουν λιγότερο φόρο από τα ξενοδοχεία», είπε ο Σάντσεθ.

Υποστήριξε ότι τα μέτρα είναι απαραίτητα για να αντιμετωπιστεί αυτό που περιέγραψε ως «αφόρητη» αναντιστοιχία μεταξύ των αυξανόμενων τιμών των κατοικιών και των εισοδημάτων των νοικοκυριών.

«Αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό πρόβλημα, με τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, το οποίο απαιτεί αποφασιστική απάντηση από το κοινωνικό σύνολο, με τους δημόσιους θεσμούς στην πρώτη γραμμή», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...