Ηταν το τέλος μιας διαδικασίας επίπονης, εθνικής αυτογνωσίας για ένα ασιατικό κράτος που έζησε μια τρομακτική τραγωδία, ίσως ό,τι χειρότερο έχει ζήσει ένας λαός: τους Ερυθρούς Χμερ. Το ειδικό δικαστήριο που έχει συσταθεί στην Καμπότζη για να δικάσει τους διαβόητους Khmer Rouge, τους κομμουνιστές που έμειναν στην εξουσία λίγα χρόνια (1975-79) υπό την ηγεσία του Πολ Ποτ, αλλά αυτά αρκούσαν για να αφανιστούν από 1,5 έως και δύο εκατ. άνθρωποι στα Χωράφια του Θανάτου και μέσα από άλλες πολιτικές εξόντωσης.
Την Πέμπτη, τελευταία ημέρα λειτουργίας του, το ειδικό δικαστήριο επικύρωσε στην Πνομ Πενχ σε δεύτερο βαθμό την ποινή της ισόβιας κάθειρξης του Χιέου Σαμφάν, τελευταίου εν ζωή αξιωματούχου των Ερυθρών Χμερ, ο οποίος έχει κριθεί ένοχος για γενοκτονία.
Ο Χιέου Σαφμάν υπήρξε πρόεδρος της Καμπότζης από το 1976 ως το 1979 και ήταν από τους πιο υψηλόβαθμους του καθεστώτος –ηγέτης ήταν ο Ποτ ως γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος. Σε ηλικία 91 ετών άκουσε το δικαστήριο να τον κρίνει ένοχο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας -φόνους, κράτηση σε καθεστώς δουλείας, καταναγκαστικούς γάμους, βιασμούς- και για σοβαρές παραβιάσεις των Συμβάσεων της Γενεύης.
Ο Χιέου Σαμφάν «είχε άμεση γνώση για τα εγκλήματα και συμμεριζόταν την πρόθεση να διαπραχθούν με τους άλλους συμμετέχοντες στην κοινή εγκληματική επιχείρηση» η οποία στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν δύο εκατομμύρια ανθρώπους από το 1975 ως το 1979, υπενθύμισε ο δικαστής Κονγκ Σριμ.
Οι κατηγορίες σε βάρος του συνδέονταν με «μερικές από τις πιο απάνθρωπες πράξεις» της δικτατορίας, επέμεινε ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Ο Χιέου Σαμφάν ήταν παρών με το αναπηρικό αμαξίδιό του στο δικαστήριο κατά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, που διήρκεσε δύο ώρες.
Είχε ήδη καταδικαστεί σε ισόβια το 2014 -ετυμηγορία που επικυρώθηκε σε δεύτερο βαθμό το 2016- για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν κατά την υποχρεωτική εκκένωση της Πνομ Πενχ από τους κατοίκους της, στην πρώτη πτυχή αυτής της πολυετούς δίκης που άρχισε το 2011.
Σχεδόν 500 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων συγγενείς θυμάτων, βουδιστές μοναχοί και διπλωμάτες, ήταν παρόντες στο ακροατήριο αυτή την «ιστορική ημέρα», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του δικαστηρίου Νεθ Φέκτρα.
Ο Χιέου Σαμφάν, μια από τις λίγες προσωπικότητες του καθεστώτος που εμφανίζονταν δημόσια, αρνούνταν ανέκαθεν τη συμμετοχή του στα γεγονότα για τα οποία κατηγορείται, κυρίως στη γενοκτονία των Βιετναμέζων. Είναι ο τρίτος αξιωματούχος των Ερυθρών Χμερ που καταδικάζεται απ’ αυτό το ειδικό δικαστήριο που αποτελείται από καμποτζιανούς και διεθνείς δικαστές.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News