199
Ο Βαντίμ Σισιμαρίν ακούγοντας την ετυμηγορία | REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

Ισόβια στον 21χρονο ρώσο λοχία για έγκλημα πολέμου

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2022, 13:42
Ο Βαντίμ Σισιμαρίν ακούγοντας την ετυμηγορία
|REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

Ισόβια στον 21χρονο ρώσο λοχία για έγκλημα πολέμου

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2022, 13:42

Ηταν η πρώτη δίκη για τα καταγγελλόμενα εγκλήματα πολέμου των Ρώσων στην Ουκρανία –από αυτά που αποκαλύφθηκαν όταν οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να αποχωρούν από τα περίχωρα του Κιέβου, όπου είχαν προελάσει στην πρώτη φάση των επιχειρήσεων. Και υπό μία έννοια αποτελεί οδηγό για το τι πρόκειται να επακολουθήσει:

Ο Βαντίμ Σισιμαρίν, ένας λοχίας των ρωσικών τεθωρακισμένων, 21 ετών, που είχε σταλεί από τη Σιβηρία να πολεμήσει στην Ουκρανία, κρίθηκε ένοχος τη Δευτέρα από περιφερειακό δικαστήριο του Κιέβου για έγκλημα πολέμου και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Είχε παραδεχτεί την πράξη του.

Ο Σισιμαρίν κατηγορείτο για την εν ψυχρώ εκτέλεση ενός 62χρονου αμάχου στις 28 Φεβρουαρίου.

Ο 21χρονος Ρώσος ήταν επικεφαλής μιας μονάδας τεθωρακισμένων, όταν το κομβόι τους δέχθηκε επίθεση. Μαζί με τέσσερις στρατιώτες, έκλεψε ένα αυτοκίνητο για να γλιτώσουν. Βρίσκονταν κοντά στο χωριό Τσουπαχίφκα στην επαρχία Σούμι, όταν συνάντησαν τον 62χρονο πάνω σε ένα ποδήλατο. «Ενας από τους στρατιώτες διέταξε τον κατηγορούμενο να σκοτώσει τον άμαχο, προκειμένου να μην τους καταγγείλει» για την κλοπή του αυτοκινήτου, ανέφερε το γραφείο της γενικής εισαγγελέως της Ουκρανίας στο κατηγορητήριο, για να προσθέσει:

Ο Σισιμαρίν τότε πυροβόλησε με το Kαλάσνικοφ από το παράθυρο του αυτοκινήτου και «ο άνδρας σκοτώθηκε επιτόπου, μερικές δεκάδες μέτρα από το σπίτι του»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...