293
Η Μπεάτε Τσέπε υποστηρίζει ότι νιώθει ηθικά υπεύθυνη επειδή δεν σταμάτησε τους φόνους | REUTERS/Michaela Rehle

Ισόβια στη γερμανίδα νεοναζί για τους φόνους μεταναστών, μεταξύ τους και ενός Ελληνα

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2018, 12:46
Η Μπεάτε Τσέπε υποστηρίζει ότι νιώθει ηθικά υπεύθυνη επειδή δεν σταμάτησε τους φόνους
|REUTERS/Michaela Rehle

Ισόβια στη γερμανίδα νεοναζί για τους φόνους μεταναστών, μεταξύ τους και ενός Ελληνα

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2018, 12:46

Ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Γερμανία καταδίκασε σε ισόβια κράτηση τη Μπεάτε Τσέπε, τη μοναδική επιζήσασα νεοναζιστικής ομάδας που διέπραξε δέκα φόνους με ρατσιστικό κίνητρο.

Αλλοι τέσσερις άνδρες καταδικάστηκαν σε ποινές από 2,5 έως 10 χρόνια για την παροχή βοήθειας στη νεοναζιστική ομάδα.

Το δικαστήριο στο Μονάχο έκρινε την 43χρονη Τσέπε ένοχη για συμμετοχή στην οργάνωση Εθνικό Σοσιαλιστικό Υπόγειο Ρεύμα (NSU), τα μέλη της οποίας σκότωσαν οκτώ τούρκους μετανάστες, έναν έλληνα μετανάστη και μία γερμανίδα αστυνομικό από το 2000 ως το 2007.

Το θύμα ήταν ο Θεόδωρος Βουλγαρίδης, μετανάστης δεύτερης γενιάς από τις Σέρρες, τον οποίο η NSU εκτέλεσε εν ψυχρώ τον Ιούνιο του 2005 μέσα στο κλειδαράδικο που διατηρούσε με γερμανό συνεταίρο του στο Μόναχο.

Η Τσέπε, που άκουσε την ποινή ανέκφραστη,  έχει αρνηθεί ότι συμμετείχε στους φόνους μαζί με τον Ούβε Μπένχαρντ και τον Ούβε Μούντλος. Οι δύο άνδρες αυτοκτόνησαν το 2011 όταν η αστυνομία εντόπισε κατά λάθος την οργάνωση.

Ωστόσο έχει δηλώσει, μέσω του δικηγόρου της, ότι νιώθει ηθικά υπεύθυνη επειδή δεν τους σταμάτησε.

«Δίκη του αιώνα»

Η δίκη στο Εφετείο του Μονάχου διήρκησε πέντε χρόνια γιατί το δικαστήριο έπρεπε να δώσει απάντηση στο δύσκολο ερώτημα εάν η Τσέπε είναι συναυτουργός των εγκληματικών ενεργειών, αν και η ίδια ποτέ δεν βρισκόταν στον τόπο του εγκλήματος.

Με άλλα λόγια κλήθηκε να απαντήσει αν μπορεί να είναι δράστης των δολοφονιών κάποιος ο οποίος ποτέ δεν πάτησε τη σκανδάλη. Θεωρητικά αυτό είναι δυνατό και προβλέπεται στον ποινικό κώδικα, προϋποθέτει όμως προσεκτική τεκμηρίωση.

Τελικά το Εφετείο του Μονάχου αποδέχθηκε ότι αυτό ακριβώς συνέβη με την Τσέπε.

Η ίδια παρέμεινε σιωπηλή σε όλη τη διάρκεια της δίκης, με εξαίρεση την περασμένη εβδομάδα όταν, κάνοντας χρήση του δικαιώματός της για μία τελευταία τοποθέτηση στην αυλαία της δίκης, κάλεσε τους δικαστές να αποφασίσουν χωρίς να επηρεάζονται από πολιτικές πιέσεις και να μην την καταδικάσουν «για κάτι που δεν έκανε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...