233
Ποτάμι φλεγόμενης λάβας αναβλύζει από το ηφαίστειο | Civil Protection of Iceland/Handout via REUTERS

Ισλανδία: Εξερράγη το ηφαίστειο Ρέικιανες

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2023, 08:13
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/12/2023, 11:17
Ποτάμι φλεγόμενης λάβας αναβλύζει από το ηφαίστειο
|Civil Protection of Iceland/Handout via REUTERS

Ισλανδία: Εξερράγη το ηφαίστειο Ρέικιανες

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2023, 08:13
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/12/2023, 11:17

Λάβα και ηφαιστειακό υλικό εκτοξεύονται σε ύψος 100 μέτρων, από το ηφαίστειο στη χερσόνησο Ρέικιανες της νοτιοδυτικής Ισλανδίας, όπου ξεκίνησε η αναμενόμενη έκρηξη, το βράδυ της Δευτέρας.

Γύρω στις εννέα το βράδυ (τοπική ώρα), είχαν σημειωθεί απανωτές σεισμικές δονήσεις, προειδοποιώντας για την έκρηξη, που ξεκίνησε στις 22:17.

Η περιοχή βρίσκεται νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, Ρέικιαβικ, στην οποία έχουν σημειωθεί παρόμοιες εκρήξεις στο παρελθόν.

Μέχρι το Μάρτιο 2021, στη χερσόνησο του Ρέικιανες, δεν είχαν σημειωθεί ηφαιστειακές εκρήξεις επί οκτώ αιώνες.

Σύμφωνα με τους ηφαιστειολόγους, ο νέος κύκλος ηφαιστειακών εκρήξεων στη χερσόνησο αυτή μπορεί να διαρκέσει δεκάδες χρόνια.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των ισλανδικών αρχών, το εκτιμώμενο μήκος της ρωγμής ήταν τέσσερα χιλιόμετρα, ενώ η ροή της λάβας ανερχόταν στα 100-200 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο και κατευθυνόταν προς την γειτονική πόλη Γκρίνταβικ.

Τέσσερις ώρες μετά την έναρξη της εκρηκτικής δραστηριότητας, το ισλανδικό μετεωρολογικό ινστιτούτο ανέφερε ότι η ισχύς της «έμοιαζε μάλλον να μειώνεται» και σημείωσε ότι «το γεγονός ότι αυτό δεν αποτελεί ένδειξη για τη διάρκεια της έκρηξης, αλλά μάλλον για το γεγονός ότι η έκρηξη σταθεροποιείται», προσθέτοντας ότι παρόμοια τάση είχε παρατηρηθεί στην αρχή των προηγούμενων εκρήξεων στη χερσόνησο Ρέικιανες.

Οι ισλανδικές αρχές έχουν προχωρήσει από τον Νοέμβριο στην προληπτική εκκένωση του Γκρίνταβικ, με πληθυσμό 4.000 κατοίκων. Τότε, είχαν σημειωθεί περισσότεροι από 1.000 σεισμοί σε ένα 24ωρο, προειδοποιώντας για την επερχόμενη έκρηξη.

Η Ισλανδία έχει 33 ενεργά ηφαίστεια στο έδαφός της, τα περισσότερα στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...