Η ήττα του CDU από τη ξενοφοβική και αντιευρωπαϊκή Εναλλακτική για τη Γερμανία στις εκλογές στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Πομμερανία δεν ήταν εντελώς αναπάντεχη -οι δημοσκοπήσεις έδειχναν εξάλλου ότι το CDU και η AfD θα δώσουν μάχη για τη δεύτερη θέση, αφού η πρωτιά του SPD ήταν εξασφαλισμένη- έχει όμως μεγάλο συμβολικό βάρος για την κυβέρνηση Μέρκελ.
Ενα χρόνο πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές, εν μέσω αυξανόμενης δυσαρέσκειας για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο Προσφυγικό, ο Τύπος στη Γερμανία έχει αρχίσει και αυτός να αμφιβάλλει αν αυτή τη φορά η «ανίκητη» Μέρκελ θα καταφέρει να βγει νικήτρια.
Ηδη το Spiegel μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων μιλά για «την αρχή του τέλους για την Μέρκελ», μέσα μάλιστα στην εκλογική της περιφέρεια. Ανάλογη ήταν η δήλωση πολιτικού της AfD μετά τη νίκη στο κρατίδιο: «Αφήσαμε το CDU πίσω μας· ήρθε η ώρα της αρχής του τέλους της θητείας της καγκελαρίου».
Μιλώντας στον Guardian γερμανός πολιτικός επιστήμονας επισημαίνει και αυτός τους κινδύνους της ήττας. Πολλοί, υποστηρίζει, θα μπορούσαν να τη δουν σαν «το λυκόφως της καγκελαρίου» και, αν μέσα στο CDU αρχίσουν να το βλέπουν έτσι, η κατάσταση μπορεί να εκτροχιαστεί.
Η επιτυχία της AfD ήρθε και γιατί κατάφερε να βάλει στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας στο κρατίδιο το μεταναστευτικό, παρά το ότι το Μεκλεμβούργο-Πομερανία και μικρό αριθμό μεταναστών και προσφύγων φιλοξενεί (είναι άλλωστε από τα μικρότερα κρατίδια σε πληθυσμό) και δεν αντιμετωπίζει προβλήματα από την παρουσία τους.
Από την άλλη, η αύξηση της συμμετοχής στις εκλογές από 50% σε περίπου 60% οφείλεται στην κινητοποίηση του AfD και στην ρητορική του τύπου «τέλος στις πολιτικές των ελίτ, τώρα μιλά ο λαός».
Η αμήχανη στιγμή της Μέρκελ με τον Ερντογάν
Είναι, λοιπόν, μία ευθεία αμφισβήτηση της πολιτικής Μέρκελ για το Προσφυγικό, που δέχεται πλέον όλο και περισσότερα πυρά.
Η Γερμανία αποφάσισε πέρυσι να δεχτεί ως και ένα εκατομμύριο ανθρώπους από τη Μέση Ανατολή, μια απόφαση που στήριξαν και τα κόμματα και η κοινή γνώμη, η οποία, παρά το ότι μέσα στο καλοκαίρι βίωσε το σοκ των χρονικά πολύ κοντινών αιματηρών επιθέσεων από μετανάστες, στη συντριπτική της πλειοψηφία εξακολουθεί να μην πιστεύει ότι η μεταναστευτική πολιτική οδήγησε στις επιθέσεις.
Το «θα τα καταφέρουμε» της Μέρκελ εξακολουθεί να το συμμερίζεται σε μεγάλο βαθμό και η κοινή γνώμη και αυτό θα μπορούσε η καγκελάριος να το εκμεταλλευτεί, παρά τις πιέσεις για αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική, ελέγχους και απελάσεις όσων δεν τύχουν ασύλου.
Και πάλι, αν και τα ποσοστά δημοφιλίας, έχουν πέσει σε χαμηλά πέντε ετών, η Μέρκελ μπορεί να υπολογίζει και στο ότι δεν έχει αξιόπιστους αντιπάλους, γράφει το BBC.
Σε κάθε περίπτωση, το 20,9% της AfD στο κρατίδιο δίνει σημαντική ώθηση στο κόμμα έναντι του επόμενου Οκτωβρίου και των ομοσπονδιακών εκλογών. Ως τότε σειρά έχουν οι εκλογές για το τοπικό Κοινοβούλιο στο Βερολίνο στις 18 Σεπτεμβρίου και το 2017 οι εκλογές στα κρατίδια Ζάαρ, Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν και Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.
Το κυρίως πιάτο είναι οι ομοσπονδιακές εκλογές. Η AfD είναι βέβαιο ότι θα περάσει το 5% για την είσοδο στην ομοσπονδιακή Βουλή και μάλλον θα βρεθεί στη θέση του διαμορφωτή του μετεκλογικού σκηνικού, ειδικά αν το ποσοστό του κόμματος θα είναι αρκετά υψηλό. Μια εντυπωσιακή εκλογική ανέλιξη για ένα κόμμα που ιδρύθηκε το 2013 και πλέον εκπροσωπείται κοινοβουλευτικά σε εννέα από τα 16 κρατίδια της χώρας – και μια αιτία πονοκεφάλου για το μέλλον.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News