373
|

Ηρθαν τα self tests – αγώνας δρόμου για να φτάσουν εγκαίρως στα φαρμακεία

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2021, 13:35

Ηρθαν τα self tests – αγώνας δρόμου για να φτάσουν εγκαίρως στα φαρμακεία

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2021, 13:35

Οι πρώτες παρτίδες των self tests έφτασαν στην Ελλάδα και όπως έγινε γνωστό από την Τρίτη θα ξεκινήσει η διανομή τους στα φαρμακεία –πρώτα στα μεγάλα αστικά κέντρα, δηλαδή στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, και έπειτα στα φαρμακεία όλης της χώρας. Στόχος, όπως ανέφεραν από την κυβέρνηση, είναι ως το τέλος της εβδομάδας αυτά τα τεστ αυτοδιάγνωσης να έχουν φτάσει σε όλη τη χώρα ώστε να μπορούν να τα προμηθευτούν κατά προτεραιότητα οι μαθητές Λυκείου και οι εκπαιδευτικοί.

Ως γνωστόν τα self tests θεωρούνται το βασικό εργαλείο για την επαναλειτουργία των Λυκείων την οποία η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τη 12η Απριλίου. Ομως για να γίνει αυτό και εφόσον η Επιτροπή δώσει το «πράσινο φως» για το άνοιγμα σχολικών μονάδων, πρέπει οι μαθητές να έχουν εξασφαλίσει εγκαίρως τα τεστ πράγμα όχι βέβαιο.

Η Αριστοτελία Πελώνη, κυβερνητική εκπρόσωπος, ανέφερε σχετικά κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών:

«Στη φαρέτρα της ατομικής και συλλογικής άμυνας έχουμε τώρα και τα self test, τα οποία θα διανέμονται δωρεάν -τέσσερα κάθε μήνα- σε όλους τους πολίτες. Θα αρχίσει σταδιακά η παράδοση στα φαρμακεία, αρχικά των αστικών κέντρων. Στόχος είναι έως το τέλος της εβδομάδας να διατίθενται σε όλα τα φαρμακεία της χώρας επαρκείς ποσότητες για να προμηθεύσουν σε πρώτη φάση τους μαθητές λυκείου 16-18 ετών και τους εκπαιδευτικούς. Στην συνέχεια θα υπάρξει επέκταση της διάθεσης τους στους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και μετά στους συμπολίτες μας άνω των 67, που έχουν ήδη θωρακιστεί, σε μεγάλο ποσοστό από τον εμβολιασμό.

Σε κάθε περίπτωση, τα self test συνιστούν συμπληρωματικό μέσο έγκαιρης διάγνωσης και δεν υποκαθιστούν τους ελέγχους που γίνονταν και εξακολουθούν να γίνονται. Σήμερα μάλιστα -καθώς άνοιξε το λιανεμπόριο- Κινητές Ομάδες Υγείας ΕΟΔΥ βρίσκονται σε 102 κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, και πραγματοποιούν δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες. Συστήνεται ισχυρά στους εργαζόμενους των καταστημάτων να προχωρήσουν σε προληπτικό διαγνωστικό έλεγχο.

Είναι προφανές ότι τα self test μας δίνουν τη δυνατότητα να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, αλλά και τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά μας. Είναι όμως σημαντικό να μην υπάρξει καμία παρεξήγηση. Να μην νομίζει όποιος έχει αρνητικό ατομικό τεστ ότι μπορεί να ησυχάζει, να χαλαρώνει, να συνωστίζεται Αλλά να συνεχίσει να φοράει την μάσκα του να τηρεί τις αποστάσεις, να εφαρμόζει τα μέτρα ατομικής υγιεινής».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...